Thursday, December 23, 2010

adoiiiii

entah bila la nak sambung menulih citer travel ni?? hahaha basi dah per citernyer..tapiiii sure akan sambung nyaa..nak simpan sini buat kenangan abadi...
.
takperlah ni kira break and selingan kejap lah..
.
Happy holidays all!! Sini kat almost all offices dah senyap sunyi bercuti2an sampai next year....aku jer tinggal kat cubicle opis aku tu..sampai kena kunci pintu laa...
.

Sunday, December 19, 2010

Milford Sound & Te Anau

Hari yg seterusnya, pepagi dah bangun siap2 and drive ker Milford Sound. Nak amik gambo depan hotel sherwood manor tu as usual utk kenangan baru terperasan bateri camera tinggal 2 bar jer..aisehh mana boleh jadi..jauh lagi perjalanan ni and especially when it comes to doing one of the most attractive activities in the world and NZ, milford niih. So singgah kat McD kejap, minum latte McCafe sambil charge bateri kat situ..ada wifi sempat online kat fb jap. Lepal dalam 15 minit then gerak. Keadaan masih kelam2 sikit sbb kabus...perjalanan was ok and seperti biasa cantik kiri kanan....
.
This time, view dari MF ker Te Anau all the way tu dipenuhi ngan green of padang2 rumput and putih dot dot dek biri2 yg tengan meragut rumput. I dont know what is it with me and bebiri...i find that i quite like the scene..suka sangat tengok bebiri putih gemok2 bulu2 penuh tu. Cant help myself dok cakap eeee cantiknyerr...comelnyerr...entah baper puluh gambo amik depa2 tengah ragut rumput tu jer..i think cute gambo dia putih2 cream dots on a large green field. Tapi still bebiri yg aku nantikan tak nampak di mata...aku nak tengok bebiri merino tu yg tanduk dia berlingkor2 tu...and also yg gemok2 tu..amran kata, eeii nak yg gemok2 gebu jugakkk tu hahahah
.
Neway, berenti tengah jalan as usual berjuta2 kali...about 3 hours later sampai ker Te Anau...port sebelum nak masuk ker Fiordland National Park yg famous tu. Singgah isi minyak...then teruskan perjalanan.....masuk kawasan fiordland tu hutan2..ada sungai2 ngan air2 kebiruan jugak. eh banyak la sungai2 tasik2 depa air dia kaler biru tau...genuine blue..yg aku rasa terjadinyer adalah dari glacier yg mencair tu..glacier tu kan ker white-blue kaler dia. Neway, ada benti kat satu port ni...penuh ngan lalang yg tinggi..amran as usual being sorang yg suka meredah...ajak masuk redah lalang tinggi tu..hehehe tinggi la for me...roper2nya dalam tu ada sungai cetek yg mengalir laju and kaler biru...and dipenuhi ngan bunga2 Lupis kaler purple and pink. Cantikkkk sangat situ...love it! So walaupon panas terik, spend some time situ amik2 gambo. On the way tu jugak, ada sampai kat Homer Tunnel..tunnel ni betul2 di kaki gunung..dia korek gunung tu buat tunnel sepanjang dalam 1km lebih..veryyy gelap and bumbung tunnel tu mmg nature batuan gunung..bukan ada buat2 construction for siling ker apa..aku a bit ngeri gaks dalam tu..tau2 jer kalau gunung tu tetiba runtuh huhh nauzubillah..senyap jer aku dalam tu hehehe..kat luor tunnel tu ada kawasan ais..betul2 ais..so walaupon tokleh gi situ kata dek papan tanda, si amran ni biasalahhhh....mesti nak gi explore punyer..aku yg law abide nyer orang ni takmolah ketinggalan kan..so ikut jugak hahahah so merasa la main2 kat ais tu..amik2 gambo lepak2 kejap heheheh
.
Then terus jer ke jetty, confirm kan tiket amik boarding pass jer sbb dah beli online..dapat 10 percent less. Makan2 lunch sesiap...then naik lah cruise tu. Ramai jugak orgnyer...omputeh pon ramai...nanti lah letak gambo..viewnyer byk snowcapped mountains...tu snow yg tegar tak cair2 tu baper ribu tahun dah.Owh masa nunggu nak board the cruise tadi, aku gi le amik brochur2 sajer baca..and macam berminat nak masuk gua Te Anau glowworm caves pulak....tengok2 ada kosong hat kol 8.45pm jer...yg lain2 penuh..and in fact ada 4 kosong jer...terus kami beli tiket..dalam 67 ker 60 lebih dollar sorang...sib aku ter baca brochure tu sbb ingatkan nanti kat Te Anau town baru nak explore tengok2 apa boleh buat...kalau idak, sure penuh dah. 
.
Selesai kat MF, terus balik semua la ker Te Anau dalam 2 jam..sampai motel check in..masa ni kol bpaer eks...mungkin kol 6pm gitu kot...Kuor balik dalam kol 7.30pm gitu..ronda2 pekan kecik Te Anau tu kejap and just went straight kat jetty to board cruise tu. Sampai kat Te Anau caves tu, ada briefing sikit...boleh la pulak satu group ngan a whole bunch of malaysian chinese from penang dalam 30 org depa kot..ada gaks omputih2 jugak....lepas briefing, kami dibawak masuk dalam gua tu dalam 14 org at one time..sbb jalan dalam tu sempit ada kena tunduk2 jugak sbb ceiling gua yg rendah. Kami let go yg cina2 tu dulu...kami join ngan omputih2 and some of chinese sikit. 
.
Aku suka gua but that was my first time masuk gua and i find that i liked the experienced! Definitely will go again for such activities. Dalam gua tu cantik with nature's formation of the lantai siling  and batuan2 dia..gelap dalam tu...tp ada some parts ada depa pasang lampu dari  bawah sesiap and torchlight hanya di on oleh leader who is the instructor of the cave tu..and satu lagi rule dia tokleh bercakap dalam..yerlah ngan bergema and all. Ada air terjun dalam gua tu jugak..air deras yg membentuk tasik kecik dalam gua tu..best lah! sepanjang explore gua tu aku dok pandang2 atas and nampak dah glowworm tu. Glowworm ni actually cacing..yg ada keluarkan cahaya kat ekor dia. Lagi terang cahaya dia maknanya dia makin lapo..aku actually geli gilerrrrrr ngan cacing tp sbb nak masuk gua nyer pasal and pasal nak tengok fenomena ni aku pon blasah beranikan diri jugak. Macam kelip2 yg ada lampu tu gaks kan.
.
Utk sampai ker tempat glowworms nest (sarang) tu...kena naik sampan. Yep sampan dalam gua itself..so imagine mmg jauh ke dalam gua tu. So naik sampai ber 14 org tu..sumer kena senyap jer...and masa leader tu dayung situ, mmg gelap2 gulita sunggoh..gelap pekat takde satu pon cahaya except!! cahya glowworm tu lah...cantikkkk././macam cahaya bintang kat atas langit..sbb depa dok kat siling gua tu...banyakkkkk.....ada yg terang ada yg malap...so yg terang tu sure lapo2 giler la tu....lama jugak dok dalam tasik dalam sampan tu...leader dok kayuh kemana2 lagi tah....after awhile baru patah balik off the sampan and jalan balik ke tpt briefing tadi. By now dah kol 10 mlm lebih dah..Naik cruise balik dok satu table ngan minah german and geng british ladies. Kitaorg dengo citer org tua jerman tu bukak citer masa dia muda2 dulu masa german berperang2 tu...tua dah dia 74 thn tp dia travel alone jer ke NZ ni! Sebabnyer masa muda2 mmg dia kaki travel and travel alone normally..so dia biasa jer tu. She was from perth before coming here.
.
Tu jer lah...balik motel..tidooooo....esok nak drive balik pulak nak ke southeast of south island pulak...
.
owh btw, aku nak habieskan dulu citer2 travel aku ni mentara ianya masih segor di ingatan aku ni...lepas2 ni baru upload gambo..

Thursday, December 16, 2010

Queenstown 2

Okay, i have to say aku paling suka Queenstown. Paling cantik, of course paling byk menda nak buat and city yg quite besar gaks ada shops and stuffs. Pada aku if u ask my opinion, Queenstown should be spent with a minimum of 2 whole days baru sesuai. Anyway, pepagi buat breakfast simple jer..just minum and makan roti jer sbb kat sini tak risau, ada nando's halal..ada McD banding ngan other towns yg singgah. Setiap malam yg spent kat NZ ni mmg lena banget sbb quite penat gaks travelling sehari sehari singgah kat town ni, kat sini rasa relax sikit sbb buat 2 malam.
.
First thing kami kuor gi naik gondola. Aku mmg letak dalam itinerary mana2 yg ada fixed operating hours, kena gi tpt2 ni dulu rather than meronda city shops or tengok scenery yg anytime boleh. Orang pon tak ramai lagi pagi2 tu just nice. So naik atas ketinggi baper tah dekat 800m tinggi kot....aduhhhh breathtaking betui view dari atas!!! Tengok Lake Wakatipu yg kebiruan sunggoh...so snappy2 gambo as usual...kat atas ada track utk masuk dalam hike (yg tak susah mana sgt) jugak...ada tempat lepak2...ada luge yg bawak keter ala2 go cart tu...ada chairlift utk buat luge tu jugak. Aku tak buat yg ni..so after a while..turun balik dari gondola tu. Owh yaa..sajer nak bagitau kat ChCh pon ada gondola, but i was adviced to buat gondola kat Queenstown sbb view yg lebih maveles katanya. I cant comment on that tp rasanya yer sbb kat ChCH viewnyer dah tentu city jer kan.,..sini nampak gunung2 lake and city. Marvellous indeed! Subhanallah....great great God's creation...
.
Lepas tu kami meronda Queenstown city. Many shops that sell sports equipments..cycling, kayaking, mountain climbing and sorts...banyak giler...sbb ni mmg tempat centre for all these activities. Amran  as usual tiap kedai beskal dia mesti masuk punyer..mahal katanya. Aku ada tengok jersey cycling ni, kaler hitam putih cam All Black tu, tulih New Zealand gorgeous gilerrr..pada aku gorgeous laa..mahal 119 dollar, kalau murah aku beli dah souvenir kat somebody haha. Kecik jer city ni tp quite bz sbb penuh ngan tourists. Sepanjang berada kat NZ whether on the road or in the city, mmg penuh tourists..and of course sumer nampak ramah2 tegur hi and hello sbb memasing orang luar. Singgah nando's for lunch. Nando's ni dah tanya hotel sesiap and also kedai tu and confirmed halal. Kat sydney pon nando's halal gaks.
 .
Ahaa..lepas tu kami ke Glenorchy, sbb ni one of the main locations for LOTR. Aduhhh pon cantik jugakkk along the way...so singgah ada pekan2 kecik dia..walaupon pekan kecik jer...tetap ada information centre dia..singgah tanya2, amik map...and drive on...kalau nak ker Paradise kena drive jauh lagi dalam 37km kami tak buat la yg tu...then after awhile patah balik..singgah at this one lake..taktau lake apa..then chalo...melalui Queenstown city and terus jer ker Arrowtown, a small cute old-like town....yg jugak salah satu location for LOTR. The thing is, of course we dont know the specific location nyer...sbb depa shoot dalam hutan, dalam rumah..tepi pokok..blakang bushes and all..cuma depa promote these are the areas or towns ajer for that film. Ada jugak guided tour for LOTR ni..ada macam2 but of course duit lah segalanya..owh yer, acitivity2 for these kind of mahal lah pada aku..segala malanya...baik yg adventurous, baik guided tour masuk LOTR baik glacier sana nun..apa sajer sumer rata2 more than 100 NZ dollars per head..so mana2 yg kami boleh explore buat sendiri, kami buat sendiri jer. Ramai gaks omputeh yg beli jer buku LOTR tu aku tengok and explore sendiri locations dia. So Arrowtown ni macam town zaman dulu2....kedai2 dia, nama kedai...design and so forth..after awhile balik semula ker Queenstown dalam 15 minit jer.
.
Balik city of Q, buat apa eks...ermm terus balik hotel...ahaa balik hotel sbb nak ready2 masak2 for tomorrow's journey laks. Aku mmg masak belah malam siap2 sebelum tido tu for tomorrow's packed meal, takmo buat pepagi subuh sbb takmo lewat bertolak. Even though it's summer...masih windy and sejuk jugak..sib baik mmg bawak jacket..belah2 petang nak ke malam mmg still sejuk altho idakla terlalu sejuk...in fact takat ni sumer hotel motel yg aku dok takdak aircond pon.

Queenstown 1

So push off dari Fox dalam kol 2.3opm gitu terus menuju ker Queenstown. Aduhhh scenery along the way kat sini,,,,cantik sunggohh....melalui gunung2 tinggi rasa kerdil sangat keter..masih ada snowcapped mountain yg boleh nampak along the way walaupon summer. Ni sumer snow dan kawasan tegar ni sbb tu summer pon still ada and i believe all year round tetap ada landscape camtu altho tak banyak sgt dah. So baper juta kali benti tah utk amik2 gambo..total gambo ada 1500 lebih hahaha lantakkk.
.
Daripada Fox tu, turun ke bawah melalui Lake Moeraki, town Haast, Makarora. Mmmg cantik. Banyak jugak tasik2 yg dilalui yg biru2 kalernyer..ada yg taktau nama tasik apa tah....some of the tasik ni terbentuk sbb dulu kawasan2 ni ada glacier..so bila mencair jadi tasik. 
.
Lalu ikut Wanaka and Lake Wanaka, beautiful! then kami singgah kat Wanaka, puzzling world. Actually masa kat sini dah petang dalam kol 5pm gitu..and dah nak tutup lagi setengah jam, but we all blasah masuk jugak jenguk sbb dah sampai and lepas ni tak lalu sini dah. So meronda2 dalam tu. Basically puzzling world ni dia buh segala menda2 yg mysterious and puzzling..macam images2, hologram paintings, false perspective's room, and ada satu room ni yg test your balance. Bilik dia senget sangat2..naik pening masuk bilik tu. That's a nice room with apa2 equipment dalam dia tp aku tak lama dah tu sbb aku pening kepala sangat masuk bilik tu! 
.
Then teruskan perjalanan ker Queenstown, melalui town Cardrona. Jalan kat sini punyer la kona2 pening gilossss.....actually ada jalan lain mungkin landai lagi...tapi blasah gaks ikut jalan ni sbb this one's shortest. Huhhh mmg mabok2 sikit jugak aku..nak nak pulak masa ni lunch lambat..masa nak masuk pekan Cardrona tu benti kejap tepi motel..makan dalam keter jer. Lapo giler and also pening dah. Anyway, view kat sini lain pulak ngan yg sebelum2 ni..sbb kat sini kaler dia dah perang2 ala2 autumn...rumput2 pokok2 kaler golden2 sangat cantikkkkkkk....and luas mata memandang.....kalau sebelum ni very green, white with snowcapped mountains or simply forest green..kat sini pemandangan yg landai rata luas kaler golden2 ditambah pulak ngan very bright sunny day! And pada aku, cantik kat kawasan ni despite jalan kona2 and veryyyyy steep tu. Ala2 pekan koboi gayanya.
.
Alhamdulillah tak lama lepas tu sampai ke Queenstown..dalam setengah jam jer kot dari Cardrona tadi...terus ker hotel kami, Sherwood Manor that's facing the gorgeous Lake Wakatipu. Yang ni as usual, lepas check in letak barang and jamak semayang sesiap, kuor balik gi ronda2 town queenstown tu..sajer to familiarize ourselves. Esok sebenonyer hari utk Queenstown. Singgah kat hypermarket dia, beli udang sajer utk masak tumis sayur for tomorrow, beli gold kiwi utk merasa. NZ terkenal ngan gold kiwi. Kejap jer then balik hotel lah rehat. Beli kat hypermarket ni murah la sikit dari yg kat ChCh tu. 
 

Wednesday, December 15, 2010

Piccas of Fox Glacier

 masa on the way ker Fox, masih kat ChCh agik masa ni

 along the way, sheeps banyak sgt and the nice greeeeennnn

 the first tasik that we stopped

 nice wild purple, pink, yellow and white flowers.

 gunung tu kaler2 camgitu sbb tu bekas snow kat atas dia. i believe kalau masa winter atas tu sure putih2 with salji.
 dekat arthur's pass..meredah hutan belantara, yg walaupon hutan..sangat eye candy!!

 Hokitika, deretan kedai2 yg tak baper banyak kat situ. Tak sempat singgah pon sbb nak melaju ker Fox, sbb cross melintang dari ChCh ker Fox ni mileage yg paling jauh dalam byk2 destinations yg akan dilalui..so laju jer.

 kat Hokitika, for fish and chips.

 ni kat Franz Josef, pon tourist attraction gaks. Nak tengok or ikut tour for glacier samada boleh buat kat FJ ni or Fox.

 time petang2 lepas check in, sajer meronda2 kat kampung Fox ni..cozy and nice!!

 kabus yg tebal..

 the ice




 glacier from afar..

Lake Matheson

Fox Glacier

Monday 3rd day, pepagi dalam kol 8am kami dah check out and just tunggu mamat Apex car rental kat luor hotel. Picked us up and settle urusan pick up keter kat office dia. Started our journey with wonderful sunny weather.Sepanjang jalan kiri kanan mata mmg dah disajikan ngan wonderful scenery..tell you sepanjang driving sini memacam different types of scene dapat tengok and memacam kaler ada...dari padang rumput ragut bebiri yg menghijau, ker gunung2 banjaran southern alps kaler perang2, ker tasik2 yg kebiruan, hinggalah ker rock ranges yg macam ala2 kampung koboi pon ada..subhanallah besarnya ciptaan Tuhan..cantikkkk sangat. 
.
Ada singgah kejap kat satu tasik ni, rasanya tasik utk memancing..singgah kejap amik2 gambo..cool jer..in fact sejukk la pulak kat sini sbb angin kuat..kejap jer then teruskan perjalanan stop pulak kat Aurthur's Pass National Park nyer tugu batu..amik gambo..masa ni terjumpa a couple of malaysian undergrad students...tu diahh masa tu kami tengah setting2 tripod utk amik gambo, deme turun keter dgn penuh senyum macam kenai jer..and tanya, "malaysian?" hehehe terus sembang2..
.
Perjalanan walaupon jauh tak terasa sangat maybe keter in good condition kot..pehtu ngunyap tak abih dalam keter hahahah pehtu sbb teruja dalam perjalanan, gps pon berkhidmat ngan baik mood ok so cantekk jer alhamdulillah. Singgah kat Hokitika, town yg kecik jer..utk isi minyak. Kami mmg dah diberitau suruh isi mintak penuh2 at every stops yg ada petrol station sbb pedalaman ni tak byk stesen myk ada. So mmg sentiasa monitor jer minyak and jumpa jer town yg ada petrol station terus isi penuh balik. So the first isi kat Hokitika, beli fish and chips jugak for lunch. Owh..rege myk kat NZ ni lain2..lagi ke dalam like Fox glacier, milford sound lagi mahal..kat ChCh dalam 1.90+ rege nyer but by the time kat milford sound dah 2.1+ rege myk. 
.
Anyway dalam kol baper tah petang kot sampai ke Franz Josef, ni pon tpt utk tgk glacier gaks...kami stop sat gi toilet and amik2 gambo then drive dalam another 15 minutes ker Fox Glacier for the night. Cerah agik tp sbb tempat tinggi and betui2 kaki gunung, so kabus sangat and pulak baru lepas hujan halus2 membuatkan keadaan kinda gloomy and shejukkkkk sangat hehehe..checked in kat motel kitaorg..the kuor2 balik utk tengok2 ronda2 town kecik fox glacier tu. Nice la suasana dia dah tentu kan...kami jenjalan jer lalu depan kampung2 umah2 depa tu....tengok2 brochure of what to do tomorrow. Tak amik pon guided walk sbb mahai jugak and also aku tak rasa aku mampu nak manjat 700 steps and kinda steep and glacier yg licin tu. Moralnyer, tak fit la..aku rasa sapa yg fit tu boleh sangattt buat should be more worth it. Depa akan provide kasut yg sesuai and ada macam kayu menda tah sorang satu. Kalau amik guided tour ni, depa bawak sampai betui2 atas ais glacier tu utk amik2 gambo and jenjalan la kat atas tu. Ramai jugak yg tak amik tour tu especially yg ada kids and on budget, so just tengok dari dekat but not that close macam yg dalam tour tu. But not bad jugak boleh tengok ngan clear.
.
Dah puas nengok2 dah amik gambo (lama gaks melepak situ kasi puas betui2), gerak dalam 6 or 7 km pulak ker Lake Matheson. Then drive down south ker central Otago utk ke Queenstown pulak. Bekalan ada masak dah sesiap malam tadinyer.
.
huhhh bestlah Fox Glacier..aku suker tempat ni.....and also, cross dari west (ChCh) ker east (FG) ni mmg cantik laaa viewnyerr...owh lepas ni dari FG ker Queenstown pon subhanallah cantik jugakkkk...

Tuesday, December 14, 2010

NZ travel: Christchurch

Hari sabtu 4/12 pepagi farid tolong hantarkan ker airport. Sampai kat sana still pretty early sbb farid ada badminton at 8am. So just check in barang and then gi melepak makan kebab for breakfast. Flight delay so sampai kat ChCh lewat dalam sejam lebih gaks..sib baik abg din (kak sherry's husband) mai mmg lewat sikit so idakler dia menunggu. Kami terus ke umah depa, where kak sherry idang makan2 segala apa dulu..lepak2 kejap sembang2..sbb lepas ni pon dalam 2 minggu agik kak sherry dah nak balik mesia for good. On the way nak ke hotel kami kat city centre, depa bawak kami singgah ker Mona Vale, it;'s a garden full of flowers, roses especially. Sekejap je then masuk city..nampak la kesan2 earthquake haritu kat city, ada few buildings yg on construction for repair and few roads yg tutup sbb affected much by the quake. 
.
ChCh kecik jer..pretty much a bit bigger than randwick kot, smaller than ipoh. Hotel So yg kami dok tu right in the middle of the city so mmg menapak kat sana...tp roomnyer maha kecik! adoiii bila sorang semayang, sorang lagik kena dok pegun ataih katil hahaha sbb tak muat nak celah dah hahaha tp rege pon 95 dollar gaks. Biasa ler city kan. By the time settle kat hotel, dah around 8pm gitu kot..and still cerah agik...dekat2 kol 10pm baru nak gelap.
.
2nd day, Sunday 5/12 lepas breakfast kek2 and kuih2 yg kak sherry bekalkan semalam, terus kuor ker city. First aku buat punting on avon river, naik sampan yg omputeh tu dayung kat avon river. Ni one of the attractions kat situ...menyusur avon river, lalu tepi some old buildings, bawah bridge and all for about half an hour. Elok pon buat awal2 pagi sbb by the time nak off the sampan, dah ada queue. Then masuk city, biasa jer la city nyer. Not many tall storey buildings in ChCh, mamat punting tu cakap yg paling tinggi tak silap 20 storey kot. Also, rumah2 sini banyak yg landed house...ada satu dua kot apartments that i saw. Rumah sewa landed house kak sherry tu pon, ada front and backyard, 3 rooms pon  340 nz dollar..pretty cheap tapinyer pada aku barang2 jual nyer idak ler murah sangat...mana2 yg aku sempat masuk la. Kat city, masuk shops of course canterbury and all black nyer kedai pantang jumpa. Mmg banyakkkkkk ler dua2 kedai tu kat ChCh banding ngan Sydney. Tapinyer mahallllll laaaaa kat sini. Ada yg lagi mahal dari OZ, ada yg sama jer price dia...tapinyer, ada some baju yg takder kat OZ. Then gi ronda2 city dia..amik2 gambo..around art gallery, museum, city council, cathedral square, old canterbury's college and so forth. Building dia cantik2 la kat kawasan ni, old type of stone buildings.  Weather nice and rasa syok jer jenjalan ngan tenang kat Worcester Rd tu..visitors and tourists ramai gaks. Kebetulan ada 2 event hari ni, festival of cycling  and santa parade, so kami join gaks the crowd nengok2 and amik gambo. Then masuk kedai suvenir sesiap utk beli apa2 sbb lepas ni tak singgah dah.
.
Lunch kat McD fillet of fish, then sambung jenjalan agik. Belah petang utk dinner gi nandos, setakat yg aku tau ni nandos mana2 halal. Naik la cab nak kesana sbb jauh tuk menapak..tu diah uncle taxi tu ,a local dok dalam sembang2 ngan kitaorg tu siap bawak kot jalan jauh..cisss saje nak bagi fare taxi mahai la tu..padahal aku tengok kat map jalan Colombo St tu dari tpt kami amik taxi tu right straight up ahead so sudahnya kena gaks 15 dollar. Sampai kat nandos laks macam2 jenis meal nyer takder..yg ada yg simple jer so belasah jer. Balik semula ke city naik bus yg kat depan nandos tu jer.
.
Bus berenti right in the city, kami gi convinience store beli segala mala barang2 bekal for another 7 days nanti. Mahal gilossss, mahal sbb bukan beli kat hypermarket dia tu la pasai. So beli air  mineral 1 dozen sesiap and other stuffs for memasak. Then balik hotel, enthusiastically kemas2 barang getting ready for tomorrow. Call up Apex car rental, sib baik they are willing to pick us at the hotel and bawak ker tempat depa alhamdulillah dipermudahkan sbb yg ni dari sydney agik aku dok pkir guano nak ke situ sbb quite jauh dari city. 
.
Tu jer la..penat gaks kat ChCh, sbb banyak berjalan ke hulu ke hilir...kat sini jer loadings dah bertambah ngan all those plastic bags, siap beli backpack satu agik hehehe. Okess gambo petang sket aku upload dari school, kat umah ni slow.

Monday, December 13, 2010

Mabok kepayang

Aku dok mabok kepayang agik ngan angin new zealand ni haa..dah selamat sampai semalam petang..and alhamdulillah everything thru out the trip went well.
.
Belum boleh nak update ceritera agik sbb kepenatan banget tp here goes one of my favourite piccas!! The trip was a fabulous and memorable one! i loved it to bits!!
.
Glenorchy, one of the locations for the Lord of the Rings filming.

Friday, December 3, 2010

Getting ready

Haihh..semalam macam ala2 nak bersin2 jer....ni bangun pagi ala2 seram2 sejuk laks....hopefully badan sihat2 lah...sbb kalau idak, tak syok laa itu macammm...
.
Neway, esok pepagi fly pulak agik ker NZ..hahaha dah macam ipoh - kl la pulaks eks hehehehe..what to do... Actually aku dah plan awal2 haritu bab makan ni, nak cater/order jer some packed frozen food dari sorang mamat melayu kat situ. Dia buat bisnes masak camgini..amik order, then deliver ke umah customer..even kat hotel pon dia boleh deliver. Aku laks dok kat tengah2 city..senang la kot. Dah add dia kat fb awal2 lagi dah..getting ready all that...sambil2 mikir menu nak order yg boleh bertahan at least 2 hari la. Ingatnya beli lauk frozen and nasi sesiap dari dia then sampai jer hotel terus masuk freezer dia. Ni sumer pon dapat idea dari sorang member yg buat camni la, dia baru balik dari travelling NZ. 
.
Skali smlm tengok2 dia announce dia nak gi travel elsewhere till 8hb laks. Aiseyyhhh hancur plan makan...tp like i said to him, kita hanya mampu merancang...true indeed kan. So semalam dok look into alternative plan lah ni. NZ ni, dah ada 3, 4 org member yg dah balik dari travel sana kata makan memang payah..and ni yg cakap ni sumer bebudak OZ melayu. Sebab yer lah, road trip kat NZ ni sumer countryside...mana mau cari fillet of fish kat McD ker or fish and chips kat seafood restaurant kan. Last2 semalam gi beli rice cooker kecik..abes citer. Member aku yg paling recent pegi tu mmg bawak rice cooker but i initially thought idaklah nak bawak kot sbb berdua jer..member tu ada anak2 sure nak makan lebih2 sket kot. 
.
So semalam petang gi lah good guys beli rice cooker yg paling murah skali, 20 dollar...kecik jer..mmg utk 2 org nyer portion aku rasa. So, ni nak mikir menu2 simple utk masak pakai rice cooker lah for travelling ni.Actually rasa lega jugak bila bawak yg ni sbb rasa macam issue makan sure secured nyer. Plannyer tak bawak apa2 food dari sini, just bawak tupperwares yg microwave safe, sudu garfu, pisau..tu jer kot. Sampai kat sana sok, baru beli all the necessities like beras, minyak, sardin, telur, bawang2,roti, jam ker apa2..mungkin boleh beli seafood ker and spageti sauce ker and buat spageti or spageti goreng ker nanti..tengok lah camana...sbb ni travelling masuk countryside nih..mmg nak kena ready menda makan..tp ni insyaallah rasanya secured. Ingat lagi masa gi great ocean road kat melbourne dulu, lapo gaks melilau cari kedai2 seafood sbb tpt tu pon countryside.
.
Oraittt..so ermm...tu jer kot...lagi satu plan asalnya nak bawak netbook ke sana utk update2 blog sbb 9 hari will be too long, harus aku lupa citer2 utk direkodkan kat sini kang...tapi, kensel lah buat berat bag...So, rasa2nya will only update blog once i come back safe and sound.
.
ermm..apa lagi yeah..itinerary and pitstops dah laid down, keter sewa hari senin baru amik sbb isnin baru travel cross country..sabtu ahad ronda just city jer which nak naik public transport like tram jer kot..dok pon citycentre, haruss menapak jer kot dari hotel..save 2 hari duit sewa keter...apa2 pon ni sumer perancangan, harap2 sumer ok berjalan lancar.....so tu jer lahh..wish us luck!!!

Thursday, December 2, 2010

Partially done

Selesai lah sudah bahagian 1 kesah christchurch/nz. Conference pon dah selesai..semalam aku chow chin chao from conference tu dalam kol 2.30pm. Aku selesai present semalam pagi session kol 11...aii penuh jugak room session aku tu, ingatkan orang dah chabott balik awal dah sbb earlier masa attend session  lain, dah agak lengang gaks room. Conference nyer officially abes malam tadi ngan dinner kat city of christchurch. Aku tak amik pon dinner sbb tak cover under student nyer fees yg kena bayo haritu. 
.
So dalam kol 2.30 abg din (kak sherry's husband) and anak dia amek aku kat conference venue tu singgah umah depa kejap. Semayang sesiap, last minit nyer kemas bag and off we go to the airport. Kind of early sebenarnya, like 2 hours before depart sbb abg din nak kena kejer after that. Dia willing to tolong anto pon aku dah thankful enough. So melepak kat cafe kat situ, minum iced chocolate..lepak2 baca novel sambil dengo ipod. 
.
Flight delay 40 minit, yeap still with emirates, terjumpa denni yg rupanya satu flight ngan aku. Rupanya emirates ni mmg serve halal food lah hehehe sbb baru dapat brochure to choose menu from them and ada tulis situ sumer food served are halal. Haritu masa pegi cabin crew depa tak bagi ponnn....so pilih la lamb grill yg sedap hehehe..samada aku dah lega betui selesai keja wajib (present paper) atau aku mmg lapo..entah tp aku blasah kaw2 hidangan depan aku tu sampai licin kihkihkih..roti yg slalu nyer tak bersentuh pon, jalannnn gaks hehehehe.Touched down dalam kol 6.45pm gitu.
.
Jadi selesai lah part 1 NZ. Soon will be into part 2 NZ laks....aduhhhh tak sabo laks for cuti-cuti NZ yg sebenarnyerrrrrr.......!!!

Wednesday, December 1, 2010

Day 2 at Uni of Canterbury

Semalam pagi gi lewat sket ke uni sbb everything pretty much dah set up masa first day haritu. My fren, kak sherry ni jadi student helper kat situ...satu session tu ada 4 paper yg dibentangkan..takes only 15 minutes per paper. Mmg presenter2 kat sini respect betui ngan masa yg dibagi..15 minutes tak abih kalu mmg depa stop situ jer. The rest tunggu time 5 minit for Q & A nanti.
.
Since conference ni macam adik badik ngan ostolia, so delegates majority dari ostolia jugak and nz gaks..ada gaks of course dari merata2 europe countries...germany ramai gaks antar wakil...wahh germans ni hensem2 eks muda2 laks tu...ramai student2 gaks datang....
.
Tak sempat nak jenjalan kemana2 for the time being sbb sampai petang baru balik umah..and taknak lah susah2kan kak sherry laks nak bawak pi memana..sbb dia pon balik gotto attend to her kids..masak ler itu ini kan...but no worries on this, sbb saturday nanti datang pulak lagi skali..kali ni for travel and leisure insyaallah so masa tu baru merendekkk sakan hehehe...
.

Tuesday, November 30, 2010

Uni of Canterbury, NZ - Day 1

Ok ni update express ni sebab dah draft kat word kat umah..skali kat pc kat uni ni tokleh bukak laks apehal tah.
Neway, depart from sydney hari ahad haritu pagi..sengsorang jer sbb amran tak dapat cuti. Masa check in everything ok jer..smooth and breeze alhamdulillah..siap dapat express card agik masa kat kastam tu by emirates..tah camana tah tp ada la buat small talk ngan mamat ticketing tu hehehehe..atas flight requested for muslim meal..tp depa still suruh choose makan apa so i picked fish..so macam bukan muslim meal jer gayanya..and with that 3 hours journey, layan movie salt..
.
Landed on time...atas flight dah nampak snowcapped mountain..tp sbb aku dok kat aisle tak dapat nak amik gambo dari atas..duk skali ngan couple new zealand...sampai2 jer, pon easy and cepat kat imegresen tu...sbb tak bawak apa except muesli bars jer..kak sherry pon dah nunggu, so terus jer ke umah dia. Aku stay kat umah dia for 3 days ni sbb sengsorang and also sbb penakut hehehehehe....
.
So semalam day 1 conference kat uni of canterbury ok la..jumpa geng2 school of marketing kat situ gaks and make some new friends....masa session conference tu mmg berpecah we all ni sbb ikut masuk bilik with topic mana yg berminat....aku lepak kat consumer behavior and retailing nyer track sbb my line harini baru ada...
.
Okeh...nanti sambung...weather sini summer..tp belah pagi sejukkk sbb windy kuat jugak..sib baik bawak jacket...oraitttt

Friday, November 26, 2010

The classics of Uni of Syd






Pegi sini ahad petang haritu just for photo shoot session. Building yg berumur 150 tahun. Not my uni though, mine is a bit more modern in the architecture, not as beautiful as this one. Will go for a photo shoot session there later.
.
Okeh..sunday ni i'll be off to NZ for the conference and travel. Wish me success and safety yea!

Thursday, November 25, 2010

Going downhill

Kembali bersiaran yachh!
.
Okeh....alhamdulillah for the past 2 weeks, kejer yg aku mengejar telah selamat dikejar..apa yg nak kena submit, telah selamat disubmit...apa yg perlu dibuat, telah selamat dibuat...
.
Last week aku dah submit pada sv my final draft of thesis.....juga dah notify the graduate school of my planned date for the submission of the three hardcopies..semoga semuanya lancar..
.
Raya haji was very simple the other day...asalnya plan takder nak beraya pon..just nak lepak school jer...tp last minit, tumpang member ke mesia hall for solat raya..then ada la jalan raya 2 buah rumah..makan2 makanan raya..ramai yg kejer hari raya haji haritu..ramai gaks yg ada meeting ngan sv lah, ada kelas and so forth...about half day jer beraya then chalo balik umah. Ingatnya nak sambung ker school laks lepas2 tu, kensel..sbb kekenyangan amat hehehehe
.
In a few days time, aku akan terbang ke new zealand laks for the conference ..slides sumer dah siap...baju2 dah all packed up...so sehari dua ni tinggal nak praktis2 rehearsal2 sikit ngan timing apa sumer utk presentation tu..hopefully boleh buat dengan baik..
.
Looking back, october and november have been hard on me...with tonnes of work and very tight schedules and datelines... tp, jerih2 pon, siap jugak....seksa2 pon, sebenarnya banyak perkara yg dipermudahkan dan dilancarkan buat aku alhamdulillah...kena banyak sabar, kena kuatkan semangat, kena ignore perasaan malas dan meluat..dan teruskan jugak perjalanan..doa dan yakin jer...insyaallah pelan2 akan sampai jugak ke destinasi...dan rasa2nya aku dah dalam fasa going downhill dah skang ni...mungkin dah takder uphill climb yg curam2 sangat dah buat masa ni...come be happy with me for this small bit of achievement..

Thursday, November 11, 2010

Work wonders

Aku la ni tengah final touch up kejer on every chapters aku ni, setelah dapat feedback from editor. Aku anto kat dia dah quite sometime dah tp baru2 ni jugak dapatnyer...sabar jer nunggu. Tp not bad gaks sbb just in time utk aku habeskan kejer2 yg aku tengah buat haritu. Setakat ni takder pending dah except this current work ni lah. So dari kemarin dia start anto chapter by chapter. Not bad la service dia ni. Not only dia correct grammar, sentence structure segalanya....Banyakkkk jugak dia bagi komen2 yg ask for clarification on my work tu. Dah macam nak jadik sv ketiga laks...and i accept that with open mind...Dia pose banyak soklan2 yg aku kena clarify and or work things out...suruh aku cari points kasi stronger argument aku sana sini. Dia siap look for alternative terms, give suggestions lagik on certain points that i wrote. Maybe tu kejer editor or proof reader kot...tp i initially thought i had wanted him to just look at my grammar and sentence structure jer. But he did more than that , more than what he was asked (and paid) for and i consider that good fate for me gaks, alhamdulillah. Price sbb aku nego2 ngan dia haritu disamping bagi comparison ngan org lain nyer charge, i managed to get the lowest. Eh i think nanti aku nak tanya dia lah, kalau dia agree...aku nak recommend dia ni lah kat sesapa kengkawan aku yg nakkan edit and proof read service.

Tuesday, November 9, 2010

Serendipity

Semalam jumpa sv, and tetiba dia drop his big news. He's going for a vacation! hehehe apa kaitannya ngan aku kan? ada kaitannya, sbb dia nyer vacation tu start mid of dec till towards the end of january. so dia kata semalam, aku kena antar full thesis kat dia in 2 weeks time! tu diahhh berderau darah..panic attack kejap sampai tergigil rasa cam nak nanges pon ada! walaupon kejer tu basically is there already, tp bila dengo 2 minggu nak kena compile put things together in final draft before really submit it almost knock the air out of me yesterday. ketor ketorrr semalam.
.
Dok tak lama, dapat incoming call from agent umah aku ni pulak dah...tu diahh...nak angkat tepon pon takot, took me few seconds to stare at the name appeared on the phone, took a deep breath, sempat doa2 sikit, baca bismillah and answer the call. I just went frank with the agent last time, told the truth and said my request. And yesterday, the landlord has agreed to let us stay for a while longer without bonding us on a new rental contract, alhamdulillah...all i need to do is put that in writing of when's our last day in that house is gonna be. ilang sikit separuh stress aku pasai kes awal tu, alhamdulillah... so rasa2nya issue ni selesai i presume, insyaallah.
.
Semalam hujan lebat sangat ngan kilat dan guruh. Kat sini, mmg jarang sangat tengok hujan yg lebat2 macam tu.....sampai aku ni yg tengah makan kat luar rasa tak sabo2 nak balik umah, feel secure dalam umah sendiri dalam guruh2 kilat2 nih. Tengah dok makan sambil dalam kepala dok bermain2 boleh ker ni boleh ker boleh ker.....tetiba a thought crossed my mind. You know what, i have been asking/praying for this work thingy to successfully get done and over with as soon as possible.....and baru aku terpkir, aku rasa dengan keberangkatannya sv aku nak holiday tu menyebabkan aku kena press dan plan jadi lintang pukang dan kena siapkan keje ni in 2 weeks time, but...actually i felt like my wish is answered. Kalau tak kerna dia nak gi cuti2an ni, harus aku leha2 prolong lagik sbb masa masih ada and i thot aku pon masih kabur bila masanya. Mungkin ini hikmahnya dapat berita mengejut dari sv tu....rasanya inilah dia nya....insyaallah. So dalam perjalanan balik umah semalam, aku pon terus jadi tenang balik...
.
Over the last weekend, takde apa yg best sangat activity...entahlah these past weeks takder menda sangat pon yg interesting to tell...as usual gi cari movie lama2 yg nak tengok dan lepak2 sikit during weekend..tp macam tak de apa menarik perhatian sangat...so just bought and watched citer wanted angelina jolie, ghost of past girlfriends, silence of the lambs. Tu ada citer the butterfly effect ngan death race lom tengok.

Monday, November 8, 2010

Wednesday, November 3, 2010

Today

..
It is today!
..

Monday, November 1, 2010

Look forward yet not looking forward

As much as i look forward for the coming months to speed up and get this work thingy done & over with, i can't help dreading the need to squeeze myself through this tightly-scheduled November. Nevertheless, as hard as it may seem to be...just chin up and brave the dayssssss......
.
Anyways, some updates;
.
1. The thing i had wanted to achieve over the past 2 weeks were accomplished, alhamdulillah..
.
2. Had a therapeutic shopping experience with a bunch of fwens at noritake warehouse sale last saturday..and yeap, some but not much damage done to the pocket huhuuu..
.
3. Had a wonderful feast and mingling session at kak gee's house on saturday..
.
4. A friend and her family from wollongong came by yesterday and we catched up on stuffs. They came to visit their friend who's admitted in the hospital here. The guy (who's a student too) lost his leg due to a bug infection. It was said that he was stung by the bug at gold coast, (that he did not notice of course) at a zoo he visited, afterwhich was in and out of fever. And when eventually his leg was swollen, it's already at its worst. Apparently, the bug has eased its way into the guy's leg and slowly eaten up his flesh cell...and can't be saved by then....
.
So...take care yea everybody..

Monday, October 25, 2010

Bersinar indah

Sekarang ni dah pertengahan musim bunga.....dah panas2 sikit dah some time ago...but for the past week...dah jadik sejuk mejuk balik...in fact sometime last week tempat member aku kat bathurst siap salji agik sekejap...kejap jer la...long enough for her to capture video shot of the snow falling...how unpredictable the weather is nowadays...
.
Pagi tadi around 7.30 am...tetiba hujannnnnn.....aku pon sudah laaa..nak kena menapak dalam hujan lah ni...but takperlah kata aku dalam hati..payung kucing yg comel dan dijumpai depan pintu rumah dulu tu ada untuk menemani hehehehe....tapi ada sikit liat la nak bersiap2 kan.....dok tak lama, mentari naik...bersinar indah...dalam aku dok berselimut balik dalam comforter tadi sbb ujan and gloomy, terus aku tersenyum sorang...mikirkan betullah tu, harapkan panas sampai ke petang dan mendung tak beerti hujan hehehe..skang ni matahari bersinar indah....
.
Owh ya, sebelum aku terlupa...harini besday cikya ngan fudh kan...how can i forget coz i got it wrong last year heheh....so, happy birthdayyyy cikya and fudh! semoga dilimpahi rahmat Allah dan bertambah rezeki...cikya, maintain sempoi eks hehehe and fudhelicious, maintain delicious k! hahaha nyumm nyummm heheheh
.
Anyway, last weekend biasa2 jer....skang ni weken2 aku dihabiskan ngan nengok dvd...letters to juliet, girl with tattoo, whisper, ulang tengok gilmore girls..notting hill, tu ada 2 dvd lom nengok..silence of the lambs and the time traveller's wife. Macam nak beli citer the notebook tapi taktau nak beli ker dak...aku nak beli leapfrog year...tapi sbb rege dia tengah mahal lagik, 29.90 so aku nak biar dulu sampai dia turun sikit heheh..letters to juliet haritu sakit ati betui..previous weekend beli 29.90 tup tup kemarin gi pulak dah jadik 19.90 cissss! seminggu jer difference dia. leapfrog year tu aku dah tengok masa kat atas flight nak ke US haritu...aku suka laa sbb pompuan heroin tu sweeeettttt sangat..amy adams kot nama dia..and citer pon not bad, filming kat ireland..scenery dalam movie tu cantikkkk..sama macam letters to juliet filming kat italy..cantik scenery dia...
.
Pasai thesis pulak....as of sesubuh pagi ni selesai lah aku proof read my very whole draft of thesis....so ni nunggu response from editor utk tau charge nyer and kalau ok regenya, anto kat dia lah utk editing and proof reading. Aku target, harini or esok setel bagi kat dia this masterpiece of mine. And dalam seminggu dia nak buat kejer tu (aku rasa laa), in the meantime minggu ni aku dah nak kena start on another work project, iaitu buat paper utk US conference next year. I give myself 2 days utk cari reference papers, then the rest of the week baca and write. Next week's monday i should submit to my sv dah and lepas tu boleh lah lepas tangan hahaha yerlah sbb conference ni aku tak pegi, dia yg akan pegi and present..so dia sambung lah kot keje2 improving my initial work tu hehehe mungkin laaaaa. And then next week start working on next work project laks.
.
Rumah aku ni telah selamat dijual. huhuuuu.....yeap to the lady who said interested to buy. The agent said they are a 100% investor but...there's a possibility for them to do some repair work to this unit. The agent said he'll confirm with the new landlord whether they wanna sign the rental new lease as soon as possible or they wanna upgrade/repair this unit first. So not sure of our luck yet......
.
Anyhow, those are only perancangan..i'm aware that aku hanya mampu merancang, hanya Tuhan jua yg menentukan segalanya. At the moment, these all remain a mystery to me, but somehow deep down inside i have the faith that all these troubles, difficulties, twists and turns of things happening to me these past months are leading me to something the best.

Wednesday, October 20, 2010

20102010

There's really nothing much to write down about these days. Apart from marking down the date today, perhaps just sharing some of the piccas taken during a recent motor show visit. Take your pick! Hadiah hari raya haji...hehehe...










.
Still in the midst of settling things, work and issues keep on coming in..so i'll see you around yea. In the meantime, take care..and stay safe..

Tuesday, October 12, 2010

Fantastico!!

Weken lepas plan nak ke school berjalan macam biasa, gi school dan buat kojer. Ada colleague mai gaks and bila minah tu chiow aku pon chalo aaa hehe. Weken jugak dok perabih buat planning ke nz tu....serabot la..but accomodation utk conference tu jer yg dah book takat ni takot full house dek event tu, yg lain2 lom agik. Flight pon lom book agik sebenonyer nih, keter pon belum. Tapi dah tau checkpoints mana nak stop and date dah ada so yg lain should just follow suit.
.
Sunday tu pulak plan nak ke school kensel sbb ada invi melepak2 dan ber bbq kat maroubra beach celebrate birthday of a good friend of mine. So beramai2an kt situ...weather cantik..sunny yet windy..and nice! Bila menyusur tepi laut maroubra tu nak ke tempat bbq tu...tetiba macam baru rasa kuor nampak dunia..tengok laut memang slalu buat pandangan jadi cam luas dan tenang kan. Aku tak sudah2 cakap, cantiknyerrrr laut...mmg suka laa tengok laut...walaupon nak mandi laut dah jadi cam takot2. Anyway, sonok la gathering situ..mungkin rasa lama tak gathering, lama tak gelak2 sembang2 face to face or dah terlalu stress ngan kejer dan masalah yg mendatang, i find my outing at maroubra beach haritu best sgt!! puas la jugak...
.
Come monday semalam...dengan fresh dan bersemangat waja nyer masuk opis sambung kojer....tup tup dapat laks 2 berita yg men-down kan emosi dan kekuatan diri kejap. Satu, amran dah tak dapat cuti laks time aku conference tu...adoiiii....terkaku aku japs...sbb colleague dia sorang agik tu ada training the exact week yg aku ada conference tu. Depa 2 org jer expert situ, takdak sorang..sorang agik gerenti tokleh cutinyer..yg lain2 ada tp hancur sumer. Plan utk travel round island tu ada sikit kacau la..sbb few early days of it tak dapat....adehhhh....menung punyer menung, terpegun punyer terpegun...dapat la jugak cari tentative jalan penyelesaian..altho aku intially tak baper keen sbb will waste another 350 dollars. Tapi no choice and this is the only chance to jalan NZ, we might actually take up that alternative. Tolak road trip plan tu ke minggu hadapannya. So that looks pretty much covered..tapi yg sedihnya.....aku masa conference tu sorang2 jer uhukk coz week ni yg dia mmg tokleh cuti langsung...yg ni tak dapat ditolong lagi..and aku rasa takder apa2 hal lah sebenonyer aku sengsorang situ..i think i'm gonna be ok..cuma yg aku berdebor tu ada 2 perkara..hehehe satu ngan perangai penakot aku nih memalam and satu lagi, ada dengar kata aftershocks kadang2 still jadik agik kat city tu malam2...adehhhhh.....
.
Second news, agent umah call semalam and he said he might have found a potential buyer for this house i'm staying already..and she is interested in investing (which means i might get to stay and continue on renting). But then, minah tu nak kena tunjuk kat husband dia and they still need to decide. Issue nyer, building ni takder parking and umah aku ni located at a busy and main road of high street. Selama dok setahun sini mmg la agak payah cari parking, sometime kena take few rounds gaks sblm jumpa parking. Other than that, tersangatlah convenient nyer location umah kitaorg nih. Neway, issue rumah ni pon mmg satu issue jugak pada aku untuk sekian lama. Adoiii..tak larat nak meng-pre-empt and cari solution sbb terbelit2 kekdahnya. Kalau ikut2kan, aku nak move out from this house but..i want to buy more time iaitu idaklah immediately nak kena kuor but late enough say in January without the need to sign the new lease contract, then that would be perfecto. But then again, mana ada menda yg perfect2 jer jadik nyer dalam hidup kita ni kan. So just follow with the flow is the case now.
.
Tu jer lah hal semalamnyer..hal last week laks, supervisor tetiba datang setelah sebulan bercuti on MC, suh buat paper untuk conference kat US next year. And dateline awal bulan depan...pehtu soh tambah ada satu section agik dalam thesis aku, should get this done by bulan ni. Conference aku laks next month, meaning preliminary work pon kena siap awai bulan depan gaks...huhhh fantastico!! hahaha. Walaubagaimanapun aku masih mengharapkan dua miracle untuk datang kat aku yg mungkin boleh tolong selesaikan keserabotan aku nih. Who knows kan? it might actually come and knock my door!

Sunday, October 10, 2010

10.10.10

.
and going on. sepatutnya seal this task by today sbb ada more tasks in the awaiting list, but see how.

Saturday, October 9, 2010

In progress

planning in progress.

Friday, October 8, 2010

Rasa ini

aku dah taip panjang2 lebo entry harini....tapi..aku taktau naper lepas tu aku klik save jer.
.
neway, harini tak gi school....rasa nak relax2 sikit kot dan ease out sket..tho ada kejer of kos nak kena buat..esok and sunday rasa2 cam kena gi school jer....neway, ni rasa cam nak gi spa massage lar...tengkuk belah kanan bahu kanan belikat kanan tangan kanan rasa sengal2 and strain sangat..tengoklah kalau rajin kuor umah gi spa massage kang..
.
rasa cam nak buat bihun sup ayam lar...lama tak buat, tingin laks...
.
have a good weekend, take care always...

Thursday, September 30, 2010

Updates

Semalam utk kesekian kalinya balik lewat sket dari school. Dah lama tak stay back and balik malam2 buta..tak la malam buta sangat hehe...sejak2 lepas raya ni yg start stay back kat opis and perabih kejer for the day. Kuar dinner kejap then masuk opis balik sambung. I should have known that editing work is a whole lot tiresome than writing from scratch itself. Neway, selagi chris ada kat opis, aku pon lepak gaks la agik wat kojer..dia balik, aku pon chalo laaa..hihi kureng brani sket..
.
So bila aku tido lewat dari waktu2 kebiasaan aku nih, idaklah aku terjaga awal2 sangat dalam kol 3 pagi gitu ngadap laptop. Anyhow yesterday was extraordinary nyer penat..tapi tengah sedap2 tido..lenaku terganggu ngan bunyi misteri kat umah sebelah!..misteri beb..aku cam tertunggu2 gaks kot2 ada bunyi tembakan ker apa laks..tp takder..so maknanya bunyi pompuan yg macam melolong kat umah sebelah tu gamaknya dia tgh pojek la tu aku assume hahaha
.
Semalam gaks belah pagi dapat phone call dari yanie kata Tok Pa nak gi umah dia for dinner malam tadi. hahaha terkujattt member hahaha. Yer lah..last minit notis, member tu kejer..farid kat school. Masak mmg takyah masak..sbb food akan di cater and bawak gi umah jer. Tok Pa memang ada sini ada urusan..and sementelah tu just nak visit student2 kot. Haritu ada program dialog Tok Pa ngan student/officers kat shangri la the rocks..tapi aku tak gi pon. Last2 konar punyer konar..selamat yanie..hehe tala kan pada orang lain hehehe..idak kalu, sejarah gaks kat dia..menteri mai umah..aku pon semalam kalau jadi tu, dah ready2 nak panggil si yanie datin nih hehehe marah dia hahaha
.
Weken lepas gi mesia fest, annual event kat sini. Gegambo ada..tp alahaii maleh beno nak haplod. Nantilah aku buat..maybe this weekend kot sbb senin cuti public hols..and yeah, as if it has any difference on me. oh yes ada..universiti cuti.
.
Harini 30hb yer? yes, hari yg kunanti2..duit conference NZ tu katanya akan masuk harini...baru boleh proceed beli tiket, buat plan segala..hehe plan patutnyer boleh buat dah awai2..tapi ahh manyak keja lain agik nak kena pkir dan setel.
.
Lagi apa updates eks? ahh ingat nak beli sikit currency usd..sbb US dollar tengah jatuh skang ni..or AU dollar ker yg naik ntah..hehe..beli sikit then simpan, tahun depan tukar balik..maybe masa kat mesia kot.
.
Owhh lagi satu, ada ex colleaque amran offer dia kejer kat tpt lain yg pay dia double than what he's earning here..tp lom sure nak take up tang ni. Still fresh news ni. See how it goes. Aihh makin macam2 laks datang bertubi2 eks. See...banyak menda yg kekadang didatangkan pada kita di saat2 kita getir, samada memang rejeki atau dugaan sahaja..

Wednesday, September 29, 2010

Ticked

So every problems should have solutions right?
.
A minor one was solved yesterday, thank God.
.
Few more to settle with.
.
life....
.
Anyways, semalam ada majlis raya organized by khazanah nasional. Aku dan few others terpinga gaks memula mikir sejak bila ada khazanah office kat sydney..tapi memang takder rupanya..the HR people datang sini untuk interview for prospect employees and also to promote some of the programs. And depa terus sponsor majlis raya.
.
Baru berjumpa yanie and puas sembang sakan2 ngan dia sbb masa raya tak berjumpa. Last weken dia ada gaks masa petronas nyer majlis raya kat restoran abg sam..tp member tu lambat sket so tak dok the same table..tak sempat nak jolly molly citer sakan. She was a bit behind with all news and issues surrounding me these past weeks. Malam tadi, puas. Broke the news to her. I mean, of the possibility of the occurrence. Member terkezut sakan tho it's not final yet. hehe...
.
Owh yeahh...so the good news i've wanted to hear last monday? yeap that one, ticked. Alhamdulillah.

Tuesday, September 28, 2010

Versus

I have two options:
.
Mission possible (sapphire).
.
versus
.
Mission impossible (diamond).
.
So now, as if i have nothing better to do...i'll try to solve the mission impossible.
.
See if i can make the impossible turned possible.
.
If dead end, then that's when i can say...it's fated and life goes on..
.
hehe..macam takder kojer jer gayanya kan kan?? haha

Saturday, September 25, 2010

Waiting

.
I'm waiting for a stream of good news to come my way..well..to torch me some light of the future.
.
Perhaps the closest one is this monday?
.
Another one probably next month..towards the end of it maybe.
.
Plus one more in november i guess.
.
Ahh..there should be another one in january next year i suppose.

Thursday, September 23, 2010

Spring flower




at uni, nearby my school.

Wednesday, September 22, 2010

Semakin hari semakin sayang

Semakin beso beg semakin segala menda nak buh kat dalam. kan? ker tak?

Thursday, September 16, 2010

The truth

Sebenarnya...dunno why dunno what happen, aku macam hilang semangat, de-motivated untuk teruskan penulisan aku yg tinggal seciput jer nih. Actually menda ni dah going on for quite a while dah ni..in fact sepanjang2 bulan posa haritu agik dah. Nak kata out of schedule, smlm aku glance pada schedule aku (yg jarang2 aku glance hehe)..honestly, i'm still on track. Miracle laks rasanya..lama tak tengok jadual kejer..dok jalan heret kaki jer melalui hari2 mendatang..like just follow the flow and the heart gitu..rasa macam dah terkebelakang sangat dah aku nih...tup tup nengok kat schedule tu, aikk still on track. Nak kata nak balik cepat2 pon, idak jugak..i love staying here..aku rasa byk benefit la study kat oversea ni..and dunno maybe my case per se jer ker apa, i think i benefit much from this school and uni...3 years kat sini, rasa2nya aku sempat gaks grab opportunity sana sini..boleh laa..
.
..but i loath laaa prolonging this study..hehe...3 tahun makan menda yg sama beb..teringat aku si warat ada kata dulu masa dia kat stage aku ni, ' u imagine u have the same menu, and only one menu for 3 years?' and for me, that 3 years has just over, now going into borrowed time.
.
Yeah..so now i know how it feels like.
.
Neway, dah baca policy for thesis submission..outlined some plan ahead. Let's just hope things work nicely.

Wednesday, September 15, 2010

Just to let you know..

I've been getting emails and ym messages from friends in my yahoo contact list, giving crap links or crap chat messages..of which i know they're spam. I know this has been going on since ages, but i have stopped receiving such..until recently. The latest one yesterday was an email from a senior, an ex-sydneysider who's quite an alim warak orangnyer..but his email contains a link that has some sex or horny words in it! And i truly believe everyone in his contact list received that one too..sheeeshhh! i hope u guys didnt get anything crazy like that from my email yea! i know at times i'm a lil' crazy myself too hehehehe but no i dont send out crazy emails such as that. Oh well...., if u receive an email from me saying how i have missed you, that might be me heeheehee hahaha..but never click on whatever spam links there. I once clicked a link of blog address given by a good friend of mine, thought it's her new blog address..turned out, redirected elsewhere! That's when I thought of the extra benefit of starting a ym conversations or emails with a salam, at least it can assure us that, that's validly from our friends.

Monday, September 13, 2010

Raya in sydney

Dah 4 syawal dah kan..bila nak posa enam nih? hehe..
.
1 syawal - friday, as usual pepagi aku ke malaysia hall untuk solat sunat raya. Weather was nice that day. Ramai students yg datang tapi rasanya tak seramai last year. Last year lelaki sampai kena naik tingkat atas kat surau kecik hall tu. Undergrads ramai yg gi solat kat unsw jer while PR (permanent resident) ramai yg ke masjid arncliffe biasanya. Takbir kat mesia hall start kol 7.30am, semayang 8.30am. Lepas setel bermaaf-an dan bergambar2an ngan kengkawan...kitaorg konvoi as usual to few houses. Gi umah nora/jumadi kat eastlakes, then umah kak jee/tn hj zahar-consulate malaysia kat riley park, then kak nora-pegawai mara kat maroubra..then balik umah rehat2. Aku buat mee bandung jer pon, so setel2 sesikit then sempat tido se round. Lepas maghrib depa2 mai umah..wai, nora hazizan, noreen. Lepas tu aku and wai ke umah midah-wife petronas officer kat rosebery. By now ni pancit ngan makan..hehe makan dan makan lagi..huhuu..
.
2 syawal - saturday, ada org datang umah utk house inspection belah pagi. Aku kuor umah jer..gi kmart kat bondi kejap beli some stuffs...then balik siap2 gi ke umah azman/ayu laks kat maroubra..pastu ke mesia hall laks untuk raya open house by msd. Tu diahh umat sebegitu ramai..mmg everyyear ramai..food are in abundance..tp sebab nak queue panjang for each food tu, kami aku wai tak amik apa2 pon..maleh..saja meet up with friends...amik2 gambo..dengo katanya queue sampai 20 minit for one dish..tp kak jee yg ada situ gaks tolong amikkan for us one or two dish..nak bagi merasa. Dia potong queue jer terus sbb dia org penting..org dapur..salah sorang yg masak for that event. Dok sat, then gi beraya ke correlle factory outlet laks hehe..tapi tak rembat apa2 pon..
.
3 syawal - sunday, gi balik correlle setelah made up mind and finalized decisions hehe..yer lah kan..correlle tengah 40% sale, so nak beli baik beli skang..balik mesia sok, rege mahal. Aku pon top up gaks apa2 yg aku ada tu..pastu terus ke umah julie kat hillsdale..then balik jerlah..
.
Tu jer lah sambutan raya kalini...it was okay..the feeling was a bit low this time dunno why..but i enjoyed my raya nevertheless. Best la masa raya ni baru jumpa dish traditional raya yg memacam and sedap2 laks tu..tp sekali pon aku lom jumpa lemang..also masa solat raya kat mesia hall and time gi visit umah kengkawan and officers tu, masa ni lah ada kesempatan utk jumpa kengkawan mana2 yg jarang2 jumpa tu..juga masa ni berkenal2an mana2 yg lom kenal..membina dan mengeratkan silaturrahim...so my raya, overall it was good for me.
.
Ni harini plannya nak back to school...owh yea parcel dari mesia sampai in the nick of time, hari khamis tengahari tu. Kuih2 sumer tak kena confiscate laks rezeki..walaupon ada gaks yg berderai hancuq lebuq..kuih makmur yg aku ngidam tu tinggai tang inti kacang nyer je hehe..but some others ok jer..in fact samprit and tart nenas elok molek jaa..also, hari khamis last week tetiba aku dapat pc baru laks kat opis tu..entah apa mimpinya school tu..agaknya ada bajet lebih kot tu yg depa beli pc baru for us all...aku suka la of kos kan..hehe. Kalau tak silap aku, present pc aku tu pon baru dalam 2 tahun jer pakai..so last week dah transfer beribu2 lemon photo files..ni karang nak sambung with all documents laks..sebelum panggil org IT utk setelkan urusan install and plug the new pc.

Friday, September 10, 2010

Salam Aidilfitri

.
Selamat Hari Raya Aidilfitri
.
Maaf Zahir & Batin
.

Thursday, September 9, 2010

Wednesday, September 8, 2010

From Sydney with love

.
Bulan Ramadhan yg penuh berkat dah nak ker penghujung sangat2 dah...masih ada harini dan esok..semoga aku dan juga kamu-kamu dapat buat yang terbaik dan mendapat ganjaran terbaik juga, insyaallah. Setakat hari ini, ramadhan kali ni memberi penuh makna sekali lagi pada aku personally dalam beberapa segi...dan bagi pengajaran pada aku in some respect...aku jugak rasa aku boleh nampak, 10 malam awal dikatakan fasa rahmat kan, byk jugak perkara2 baik yg berlaku masa ni, serta rezeki2 yg masuk alhamdulillah...10 malam terakhir pulak dikatakan fasa pengampunan kan..aku pon tak baper sihat all the way those days, dugaan pon mula datang on those days too...and i take it as that's one of the small ways of menghapuskan dosa2 kecil yg aku ada lakukan di masa lalu.
.
There are still few things or issues that boggles my mind and pretty depressing too but when i come to think of it, apa lah sangat nya menda2 tu kalau nak dibandingkan dengan orang lain yg lagi besar dan challenging dugaan depa kan...so aku pon terus jadi bersabar dan berfikiran terbuka utk menangani. Bila aku duduk diam2 dan bermuhasabah diri, aku rasa setakat ni idaklah terlalu susah jalan aku selama ni...quite dipermudahkan jugak la alhamdulillah..ada masalah yg melanda, ada jalan buntu yg dihadapi dalam hidup kat sini ni...tp samada they are too small to mention or aku quickly dapat jalan penyelesaian which to me, adalah rezeki juga in one way or another..jadi apa2 pon, aku bersyukur atas segalanya.
.
Aku mencuba jugak seberapa baik ramadhan kali ni walaupon mungkin tak terbaik..tapi harap2 diterima segala amal dan doa2 aku. Berbuka posa sangatlah sempoi dan ala kadar..bangun sahur is such a joy for me..hehe i mean nak gerak si dia bangun tu mmg such a joy hehe..dgn macam2 helah dan tactic aku nih hehe...tau2 jer lah perangai gegiler and playful aku ni..daripada menyanyi lagu2 zaman budak2 dulu sampai lah ke treat dia macam budak2 darjah 2 nak kasi bangun! hehe..such memories..sib dia sabar ngan karenah aku hehe..tp semalam hati aku jadi kembang kuncup jugak bila dia citer..colleague dia si dave tu cakap kat dia, 'she always make u happy ya mate' to which he agreed hehe sbb dave kata boleh notice tiap kali dia on fon ngan aku, mesti ada yg dia terkukik tergelak2 when he's always been too serious at work. Dan paling bermakna pada aku bila dalam keadaan macam ni..dia kata aku adalah kekuatan dia. For someone who very seldom say something like that, ianya adalah sangat menyerap ke dalam hati ini..
.
Anyways, dikesempatan ni aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN atas segala kata2, tulisan2 aku yg kadangkala ganas dan bisa menyinggung perasaan korang..jadi kengkawan yg kukasihi, enjoy your raya wherever you are across the globe..drive safe, eat well and see ya guys in one piece and hopefully with additional kilograms in weight! (kata2 org yg mendengki tak dapat makan best2 during raya! hehehe :P)
.
Lots of love..

Tuesday, September 7, 2010

Monday, September 6, 2010

Weekend: Out and about

Few days before start weekend baru2 ni, aku down with flu and fever. Lama gaks rasa tak demam2 sakit2 badan for real camni hehehe..so makan ubat and pakai snow jacket dok bawah selimut hehehe and alhamdulillah weken getting better and skang ni pon ok dah.
.
Saturday belah pagi seperti biasa keluo gi beli grocery..biasanya kalau kitaorg gi grocery, mmg pe'el nyinggah ke royal randwick, oriental at randwick and then coles @ eastgarden. Setengah barang ada sini, setengah ada situ..and altho coles tu takat sepelaung jer dari umah aku ni ha...ada org tu suker bebeno gi eastgarden shopping centre..terus jenjalan window shopping katanya. Owh yea ada lagik tempat yg jatuh wajib nyinggah gaks..kedai tools or hardwares memana tah..total tools la, repco la, super cheap la, bunnings etc. Some times aku ikut dia gi, but most of the times aku tak ikut ah. Lepas shopping2 grocery tu, aku mintak dia drop jer aku kat umah and dia gi lah memana kedai tools dia nak gi. For us, mmg convenient gini lagi sbb dia pon can take all his time browsing tools and parts or hardwares without the need to think of me yg kebosanan dan mengekorrrrr jer dia dari blakang.
.
Then malam tu berbuka posa kat mesia hall. Abg sam yg masak for MAS, who sponsored iftar haritu. Quite ramai gaks..ni kali kedua aku gi berbuka posa kat mesia hall for this year. Masa terawih ngantuk2 tak hengat..pak arab yg imamkan..lamaaaa hehehe even qunut dia masa witir pon lain sket bacanyer bukan qunut biasa tu..and yeap panjang lebo..
.
Sunday semalam pepagi gi anto yanie and farid ker aiport. Depa balik mesia for raya. Sedeyyy la gaks dia balik..but then sama cam last year depa balik gaks. Depa transit kat gold coast dulu before amik flight balik mesia. So mek tu meronda harbour side la tu dah tentuuuuu hehehe. Then balik umah just lepak2 kat umah jer..kemas2 apa yg patut, berehat2, golek2 atas katil. Berbuka posa kat mesia hall gaks, smlm sponsored by msd and other government agencies kat sydney ni. So government officers mostly and some some student committee members gotong royong dengonyer masak kat hall. Sedappp masakannya. Tapi semalam dah lengang dah ngan students yg datang. Memang lengang sangatlah...kak jee who lead masak memasak tu smlm kata dia masak banyak la pulak coz the day before sampai tak cukup nasi laks..tetiba lengang hehe masa nak balik smlm tu dia soh gaks bawak balik nasi..nasi daging agik tu..but sbb ingat tak de nak makan nasi bersahur, tak masak and ada plan lain..so tak amik pon lah.

Friday, September 3, 2010

Round 2

hrmm...a day before yesterday masa nak balik dari school tu dapat phone call from agent umah ni, katanya landlord nak juai umah ni as she's moving out from sydney...haihhshh...mula dah la tu...last time, the new buyer of the house we stayed wanted to stay there so we had to move out. anywayy, katanya nak cari investor so like our stay wont be affected by it. hrmm....entahlah eks...
.
so serabut nyer serabut...nak kena mikir start all over cari umah, packing unpack and all....last2 aku come out with an idea.....ginilah, andaikata kena move out and cari umah baru..masa nak packing barang2 ni, might as well pack betui2 terus and ship balik mesia. pi mari pon 1st quarter of next year dah nak kena buat menda ni gaks..tak lama dah tu. and also if possible, cari umah fully furnished ker, biar lah studio pon coz tak lama dah..hence, furniture umah ni boleh juai or bagi2 kat juniors dah. so by the time nak balik for good sok, half of our misery should have be taken care already. hah abes citer.
.
newayy, tengok status aku kat umah ni gaks nanti...kot2 tenancy leh sambung..tapi ni ada possibility increase rent ni. kalau increase sikit takper la, coz i've stayed at one that's higher than this one before. tapi kalau mahal naiknyer, cannot la..we'll see. aku pon smlm terus recce2 dah ngan kengkawan kat mesia tanya kalau ship barang perlu kita jugak ker be there to collect. she said not necessary, cari runner pon boleh..terus deliver at front door. bagusss..cuma mungkin charge mahai sket situ..and also not sure of the potential for the barang to be hijacked. but at least i have options there. so i'll just keep it in kiv.

Thursday, September 2, 2010

aiseyyy...

hrmm....ekceli kan...silap la aku tak anto gambo and ucapan kat salam perantauan this year...as this will be my last raya in sydney insyaallah...aiseyyyy....

Wednesday, September 1, 2010

Memory

Ada member aku baru2 ni ditakdirkan tertinggal kamera dslr dia..aduhhh.....sedeyyy beb! Pada aku yg bukan senang gaks nak beli menda2 alah yg mahal ni, sedeyy la for her..tapi i just gotto know that the worst thing is she lost many photos in it too which she still hasn't downloaded it! aduhhhhh kali kedua. Hilang camera tu insyaallah boleh dibeli bila ada duit, tp tang gegambo kalau depa gi travel merata tuh..tiada gantinya! yerlah mana nak sangka kan....hrmm..sunggoh la kena redha jer....kita ni, kalau dah takdir Tuhan nak amik apa2 memory dari kita ni, mmg ianya akan terus jadi jer...Moral of the story (at least for me), gegambo dalam camera tu cepat2 ler donlod simpan, we just never know what could happen..and come to think of it, ok gaks kan kalau yg donlod simpan kat fb tu, at least ada back up gaks situ kan.

Monday, August 30, 2010

20 Ramadhan

Korang penah dak terkena tengok video clip kat fb yg kengkawan upload tu..macam best macam sedeyy jer tajuk nyer..mengundang keterujaan utk tengok kan.....skali blakang ada muka hantu! cissssss!!! it took me few minutes gaks larrrr nak recover dari keterkejutan ittewwww kannnn hahaha

Sunday, August 29, 2010

19 Ramadhan

Semalam gi berbuka kat luor gaks..gathering with some close friends here..yummm....sup tulang pon aku blasah..lupa dah hehhhe....ni sakit paler la pulaks, sakit tekak segala..tp dah amik ubat dah sesiap...dan juga orange juice!!
.
Semalam beli shish yg raw tp dah siap marinade. Tak sabo laks nak grill2 berbuka posa kang. Harini apa program eks? ooo...esok tuan rumah/agent nak mai nak paint one area of dinding bilik ni sbb ada kesan air bathroom sebelah...so nak alih2 sket barang2 kat bilik ni.

Saturday, August 28, 2010

Friday, August 27, 2010

17 Ramadhan

Good news again for me, alhamdulillah syukurrrr.....
.
My paper for the conference has been accepted!! baru baca email...alhamdulillah.....so NZ, here i comeeeeee!! owh btw, haritu silap la..hehe..bila cek2 balik application for the fund yg dapat tu, ekceli terkurang 55 dollar jer dari yg aku mintak..lupa deh..hihihi..ha skang baru bley isi borang acceptance fund tu...dan juga kejer2 repair paper (based on the comments) serta recce2, research2 tempat2 di sana huhuuu..

Thursday, August 26, 2010

16 Ramadhan

So amacam puasa takat ni?
.
Aku makin lama makin melepek laks belah2 petang tu. Still gi school so tiba time nak menapak balik umah tu...alahaiii..bercinta!! Boleh jer nak wat kejer kat umah bulan2 posa ni..tapi sebab aku tengok boleh jadik kejer kat school ni (change of working environment)..so aku maintain ker school for the time being to do my work. Tiba time tepu sok, aku back to working at home balik.
.
Tahun ni berbuka posa sangat lah simple2 ajork menunyer kalau nak banding last year..hehehe....satu lauk, satu sayur, satu side samada banana cake ker, kuih ker or buah ker...masa berbuka pon dah tak baper nak terkam food like last time dah hehehe. Sahur laks makin lama makin tak lalu..but still bangun. Aku dah kurang2kan makan nasi..boleh la gaks..haritu dah stop terus for berbuka and sahur...maintain..tapi bila pekena nasi kerabu yanie yg sunggoh yummmm tu....esok2nyer terus cam nak nasik balik laks hehehe....but can take in smaller portion now. Makanya for sahur, kurma tu dah jadi harus seharusnyer dah laaa...if not aku tak baper gemor sgt kurma ni..
.
Last weekend ada another bazaar ramadhan kat mesia hall sini....kali ni banyak gerai, makin bertambah yg nak meniaga compared to the previous weekend...kengkawan baik meniaga...yanie/farid, nora/jumadi especially....ada yg individu, ada yg under persatuan..ada yg under umno...macam2 ada..just like yg kat mesia lah...masa balik balik kat luor pagar, ada omputeh tegur tanya aku kata tu hanya utk malaysian jer ker, i said no..for everybody..u can go and check it out too! mmg dia gi pon, nak cari murtabak katanya...dia sebut kat aku murtabak tu bunyinyer yg aku dengo 'motor bak'! haha terpinga aku one second mikir menda laks tu hehehe
.
Neway, biasalah food ada yg laris ada yg idak...tp nasi kerabu yanie/farid tu larissss....yanie and nora share the same gerai...nasi kerabu tu bertahan takat the first 1.5 hours jer...depa org pertama simpan brg dalam boot keter...but i'm so glad when i hear they waited and accompanied nora/jumadi berjual2 laks..in fact depa sama2 berbuka posa kat gerai situ...alhamdulillah.
.
Other than that, the usual....gi school as usual..owhh semalam sv datang tanya kabar and sembang2....tetiba semalam dia cam bagi pesanan2 laks bila aku dah balik mesia sok...advice aku sambung or extend apa yg aku buat skang ni and etc etc...katanya gaks semalam dia akan undergo operation for his shoulder sometime after Eid ni....hrmm...aku cam terasa dia hint2 something jer kat aku ni..as if he's saying, 'when are u gonna submit your 1st draft of the whole thesis??' hahah...adehh....owh yea, semalam jugak dapat email confirmation from an academic kat mesia bersetuju utk jadi salah sorang external examiner aku...alhamdulillah....apa2 pon, moga2 dipermudahkan utk aku....

Wednesday, August 25, 2010

15 Ramadhan


.
Dah 15 Ramadhan kan? half of this blessed month has gone through in a breeze! it was like in a blink of eye! it was like just yesterday i started the niat for a month of berpuasa...what have i done in all these days? ahhh...macam not so good Ramadhan for me thus far..i mean on my part, in terms of what i do to gain this month's special blessing. ..yet God still grant me His gifts and blessings..alhamdulillah....
.
Cepat2 ija...it's still not too late! ada lagi 15 days to grab all the benefits and special offers of this month!! I dont know if i'll live to see the next Ramadhan..

Tuesday, August 24, 2010

Good news to share!

Alhamdulillah.....fund yg aku apply kat graduate research school universiti ni utk attend conference kat NZ haritu kan, lulussss!! alhamdulillahh.....baru dapat news ni via email..thank God...however aku tak dapat full amount yg aku apply tu..ada diskaun beberapa ratus dollar dari yg aku mintak...takper lah...ni pon aku bersyukur banyak dah....at least something than nothing.
.
Anyhow, only one feet is in, another is yet to do so! tinggal tunggu news laks samada paper aku utk conference kat situ ujung tahun ni accepted ker dak...moga2 dapat...rasanya dapat...if so, NZ here i comeeeee!! hehehehe

Saturday, August 21, 2010

Kasih nan abadi

Another favourite
.
On the same counts
.

Friday, August 20, 2010

Suka

Suka penyanyi..
Suka suara..
Suka melodi..
Suka lirik..
.