Wednesday, December 31, 2008

Welcome 2009

As much as i am looking forward for the new year to come...I have to admit that i do feel nervous of what may lie ahead...2009 should be a 'big year' for me and there are just so much to do in this year......I just hope and pray that everything will turn out better than my previous year..

Besides hoping & prayinh to be a better muslim in every way i should have beeen or should be....i guess my 2009 resolution will also center around my studies..hopefully 2009 promises a brighter future with significant improvements made on the milestones of my study..hopefully, hopefully. The first quarter of 2009 should be a turning point in my phd pursuit and no doubt there'll be more work for me after that....but i think and hope it wont be as trying as the past year, insyaallah..

Okay...erm...this is an autopublished entry that i wrote in the morning prior going for holidays. So hopefully it came out at the right time and on the right day hehhe. Even the timing pon di moderate kan..cun tak time tu? kalau jadik betul laaa hehhehe

Wednesday, December 24, 2008

Happy Holiday!!

Harini last day sebelum u ols gi bercuti eks! I have plan for myself too, insyaallah...

Harini aku melepak ajer kat umah.. tak gi school because??? simply malas! hehehehe...2, 3 hari kebelakangan nih tension ngan sv campur ngan malas sama. So what i did this week was just forcing myself to proceed with my work huhuuu so bila keje paksa2 nih..ada kureng la sikit kannn hehehehe. So nih amran kojer aku pong lepak2 ajer laa..masak grill grill ajer kot then kang marathon tgk gilmore girls series tuh..

Esok (Xmas day)~ ada invitation by fida yg nak buat farewell bbq utk en ezidy, boss dia *petronas education officer yg nak balik mesia very soon* and utk cikpah *akan balik awal tahun depan..sob big time! :(*

Lusa (Boxing day)~ we might go jenjalan cuci-cuci mata...survey harga2 barang yg menjadi idaman kalbu..*takder nak beli nyer..saving dulu!*

Sabtu (27/12)~ aku dan geng2 aku gerakkkkk yeszaaaaaa!!

Kami nak gi ker Gold Coast yes yes yess!!! I need this lepak2 and enjoy2 time!!! So the plan is 27/12 (Sabtu) sampai 2/1 (Jumaat) seminggu and still subject to last minit extention ker ahaks ahaks! *tapi tak kot*. Kami akan adventure dengan driving ker sana... yerrrrr keje yg memenatkan gittew! tapi..disebabkan kami nak experience the beautiful sceneries and the many attractive stop points so we decided utk drive ajer.. after all ada 2 org driver.. aku akan car pool ngan yanie & farid. Cikpah & gjoule will follow suit with their rental car a day after our departure, no doubt we're gonna meet there and have fun together. Instead of driving our car, kami akan sewa keter sbb keter kami nih idak berani jugaaaa nak jenjalan jauh2.


So plannyer, along the way akan stop check in kat satu motel di Lismore utk overnight then tomorrownyer sambung perjalanan ker surfers paradise where we'll stay for few more days with visiting brisbane included in our agenda as well. We plan to drive along the coastal road and i am indeed looking forward for this roadtrip, hopefully aku tak membuta laa dlm perjalanan tu kan hahahaha. Motel kami nih motel murah2 ajor knowing that we'll spend more money on the main-main theme park, shopping and makan perhaps. Background work has been done and a supposedly neat plan has been worked out. Hopefully everything will turn out okay insyaallah..

Aku dah set nak masuk ke empat2 theme park iaitu, movieworld, seaworld, dreamworld dan wet n wild sumer aku blasahhh! Sebab aku cakap kat amran, dah sementelah pegi..baik all out terusss.. next time leh gi tpt lain laks hehehe..

So tu jer lah nak kabo hehehehehe...so tak blogging lah kot for week.. jadik, ni lah dia cuti-cuti gold coast dan cuti-cuti blogging yach!! Doakan keselamatan kami yach..thanks in advance..

Last but not least to all of you reader-friends, Selamat Bercuti dan Selamat Menyambut Tahun Baru Islam & omputeh...keje baru, cabaran baru, keter baru, baju baru, spec baru, niat baru dan semestinyer cara baru yach! hee hee hee

Aper azam tahun baru???? Nak jadik lebih berjaya dalam segala aspek di tahun 2009..amin..

Happy New Year!!! and do miss me occay coz I'm gonna miss u guys too!!

Tuesday, December 23, 2008

Xmas lights @ matraville

Before that, some updates...

1. ..ingat dak pasal yg nadia offer aku masuk bilik kat opis aku nih that day yg aku story mory tuh.. and i said aku nak tanya seniors aku whether depa pon being offered or not...sebaliknyer, aku gi tanya direct ngan nadia the next day when i wanted to decline her offer. And she said, she offered only 2 of them in the next room.. and to my knowledge those 2 of them are phd student cum tutors here...but she didnt offer other seniors though.. so persoalannyer, adakah she favors me that she give me that offer? kekekkeke atau adakah ada possibility utk aku di-offer jadik tutor kat school nih tahun depan? jeng jeng jeng!!

2. ..ingat dak yg aku pos gift kat anita last friday? She said she got it already and she also said that i shouldnt have given that..nevertheless she loved it so much that she's gonna keep it. She received it last sunday. *ermm.. nak krismas nih cepat jer service depa eks.. extra hours lah kot no nak make sure all gifts mailed will reach its destination on time before xmas sbb aku ingat akan sampai lepas krismas dah due to mailing traffic*

3. ..nak update sikit pasal amran kat tpt keje smlm..seperti dijangka mmg dia kena kutuk kaw kaw ngan kengkawan dia kekekekeke. Si dennis, lom turun motor dah tanya apesai tak datang...si Pat pong..si nelson bukak2 pintu jer terus.."wtf!" lagik LOL!. ..amran nunjuk ler gegambo lampu lip lap yg dia amik ngan henpon tuh *so this is his point amik gegambo tuh ngan hendpon dia regardless aku yg dah amik ngan camera aku*. Tapi kena kutuk gaks lagik ngan Pat..yg kata..."ala takat gambo lampu2 nih macam tepi umah kat randwick jer" hahaha tak caya tuh! Si nelson laks kata.."apa kes tgk lampu2 nih.. baik gi tengok lampu kat dalam pub nun lagi best!" kekeke

Wokessss tu jer hapdet nyer... so here goes the gambo2 xmas lights. Ada competition actually utk sumer nih..ala2 lampu panjut macam kat kuala kangsar tuh la kan.

















Wokesss daaaaaaa..

Monday, December 22, 2008

What the fcuk continues..

Okes ini kisahnyer...*smlm penat campur malas utk sambung tulis*

Dah dekat2 nak krismas nih biasa lah kan..offices akan buat krismas party before they go off for krismas hols. So opis amran nih tidak ketinggalan lah. So depa2 nyer krismas party nih hari sabtu lepas mlm..dekat The Rock, tempat yg terkenal ngan tpt yg happening for drinking. Amran memula nyer dah cakap maleh nak join sbb 1. gi pub tpt minum2 *yer lah dah muga most of his opismates are lelaki.. mana ader krismas dinner yg skema2 bagai kan* then 2. sebab malam. So he declined. Tapi member2 omputeh dia nih gaduh ajak gi jugak...depa kata kat amran, kalau dia tak datang gaks sabtu, dia akan datang umah pick him up hehehehe *depa bukan tau umah pon!*. Then amran bagi gaks lagi reason dia tak minum.. si Pat melawak kata takper kang dia nak buh sket whiskey dalam coke dia. huh!! ngeri aku!. Although amran tau that was just a joke, tp baik berhati2 gaks la kan. So, walaupon telah berkali-kali amran kata takmo, they still insist. Last last amran kata..*alright, maybe*. Baru depa diam.

Aku tau pasal krismas party hari sabtu yg amran decided not to come tp aku taktau apa tindakan amran utk ngelak daripada datang and i forgot all about it of course. Hari sabtu lepas kami ke sana ke mari but initially the plan does not go beyond lepas maghrib la actually nyer. Aku tak ingat dah la pasal krismas party si amran tuh because he already said he's not going. However come saturday *sila baca entry sabtu yach, malas nak ulang hahahahha* kami beraktiviti sampai ker mlm kekdahnyer...masa on the way nak ke matraville, si amran was driving so he asked me to on his handphone as he'd want to take pictures kat matraville tuh kang with his henpon *walaupon aku dah bawak camera kan so what's the point amik ngan henpon gaks lagi*.

Anyway, I was surprised masa tuh..and tanya dia, nih apesal laks tetiba off henpon nih out of the sudden. jeng jeng jeng! Dia sengih2 ajer. Aku pon on kan laa fon dia tuh....then satu message masuk dari unregistered number, which reads:

"What the fuck!". 

hah! terkejut aku saper laks yg maki laki aku nih! Setau aku dia nih bukan jenis yg buat hal ngan orang nyer jenis. I read the message to him.. instead of feeling surprise, dia tergelak besar kau!! kekeh kekeh dia gelaks. 

Kisahnyer tu message dari si nelson who amran said, maki dia sbb dia takder kat krismas party kat the rock tuh..agaknyer depa tunggu kot! hahahahahah kisahnyerrrrrr. 

So, tu lah title dia.. bukan aku mencarut yer kekekekeke. Amran kata sure dia kena nyer harinih kang kat opis kekekeke aku look forward gaks balik kang nak dengo citer apa jadik kat opis dia hehehe.

Wokesss daaaaa.

Sunday, December 21, 2008

What the fcuk!

Malam kang aku hapdet pasal nih or esok ker see how.

Saturday, December 20, 2008

Apa projek harini?

Amran keje harini dan aku yg mulanya ingat nak ke school gaks buat kojer.. tp kensel ajer sbb mmg tengahari kang lepas amran balik nak ke umah cik pah kejap. So dah tak jadi tuh, lepas amran ke opis aku terus buat bihun sup daging yg dapat dari korban haritu nak perabihkan. Yer lagikkk..nampak beno feveret aku eks hehehehe. Then mentara merebus sup tuh, aku lepak2 ajer minum kopi o panas..then tgk dvd citer the holiday. Heaven beno rasa dapat melepak2 tanpa tingatkan study hehehe.

Sebelah ptg laks ke Supercheap japs si amran nak gi beli apa ker menda tah tools nyer. Then ke eastgarden...then tgk wayang citer twilight. Dalam citer twilight tu ada satu adegan minah tu tengah jalan ter slip jatuh. Aku terus teringat masa aku tgh dating ngan amran dulu aku penah ter slip jatuh gitu gaks. hahahahaha malu giler!! Dah la masa tu dalam kategori baru dating laks tuh.. heeee where got road betui!! tapi mmg aku malu giler lah masa tuh! kekekeke sib baik amran buat buat cool jer masa tuh.. masa dalam wayang tadik boleh terberciter pasal ni laks.. then dua-dua kukik kukik.. dan masa nih lah baru si amran kutuk aku and gelak2 kat aku bila ngingat hal tuh.. amboihh masa dulu nun konon2 buat buat biasa jer control macho hehehehe sabo jer lah.

Sebelah malam nyer laks...keluo balik jumpa cikpah, yanie and fiesh gi tengok umah2 yg dihias ngan lampu lip lap lip lap sempena krismas depa kat matraville. Monday ler aku upload gegambonyer sbb rasa cam maleh laks nak buat skrg. Owh yea..mawi nikah eks harinih... cun tuh ekin...pengantin mmg la cun and berseri kan..pulun gaks la aku kaver tgk kat you tube...aku buleh bayangkan siang tadi sure mak aku and kakak, dik an sumer pakat melangut la depan tv nengokkan si mawi. Actually pagi tadi aku pon terlupa gaks dia nikah harinih... tapi si kakak yg sms aku tu baru tingat. Sempoi jer mawi. Moga perkahwinan mawi & ekin bahagia serta kekal ke akhir hayat.

Friday, December 19, 2008

Mat-mat omputeh di tpt keje

..i mean di tempat keje amran...kot rasa2 akan boring, skip ajer laaa entry nih eks hehehe

Semalam terserempak ngan kawan tpt keje amran kat eastgarden... tall and handsome....21 thn... bila aku cakap kat dia.. hensem mamat daniel tuh, amran kata tengok dominique dulu, an italian guy lagi hensem hehehe..anyway, si daniel nih lah satu hari tuh kitaorg on the way gi mana tah...then benti kat traffic light..tingkap bukak masa tuh.. tetiba dengo org jerit dari tepi sebelah sana lane kitaorg tuh..jerit nama si amran tuh.. toleh2 si daniel tuh lah kekeke boleh dijerit nyer across the road bila nampak amran.. actually dia kenal pon sbb kitaorg pakai keter wira...and aku rasa kengkawan malay sini pon senang detect keter kitaorg sbb wira biru hehehehe..bukan byk keter proton on the road kat sydney nih..amran tuh pon kalo nampak keter proton jer..bangga betul.. yer lah malaysian car kat sydney kan...tak byk ada...yg aku sokmo nampak pon gen2, savvy skali skala..wira dua kali dua kala....jumbuck *tah spelling betui ker dak, tp kat mesia arena nama dia* ada lah quite a number gaks...Tapi ada satu service centre kat one suburb tuh dah ada signage proton sebesar2 bagak depan building kat entrance dia..bangga yakmat si amran.. yer lah of kos lah kan..dok abroad baru nak rasa bangga kan kekekekeke..in other words, bila jarang nampak baru nak rasa appreciate gitu..ala2 gitu la..

Si dominique chap ni laks..dah benti keje.. baru jer lagi last week kalau tak silap...he is one of amran's close officemate...sokmo share of information and sokmo discuss on work-related issues...aku sokmo suggest kat amran, ajak ler colleague dia datang umah one day..aku masak malaysian food..sajer jer lah kan.. dah muga kawan dia..tapi si amran nih bukan reti kekekekeke...i mean dia tak biasa buat camtu...so tup tup tau dah benti.. nak tau naper? sebab mamat tuh ditangkap menjual dadah kau!! huhhhh ngeri aku dengo!. Kisahnyer si amran nih tau dia jual dadah...to that extent ropernyer dia share citer ngan amran eks..tp asben aku nih tak penah laks citer kat aku...anyway, bila dah pembeli nyer sampai datang ke office..apa lagi kan.. huhh ngeri lah kawan ngan org2 cam ni...bukan aper, takut kawan makan kawan tapi amran kata, as a friend he's nice.

Ada 2 org lagi subordinate asben aku tuh.. kira budak muda lagi laa....malas yakmat buat keje...segala menda hatta perkara kecik2 pon nak refer kat amran..yg membuatkan keje dia tergendala...mula2 amran layan jer bila depa refer perkara yg dah berulang2 ditunjukkan..tp lama2..amran nih pon dah ikut pe'el si dennis, senior dia...blasahhh jer cakap direct. Asben aku nih kalo kat mesia kat tpt keje dulu dia agak digeruni gaks la ngan directnyer dia berbahasa ngan subordinates dia dulu..pada bebudak yg malas keje la and yg sokmo curi tulang..bebudak mmg respect dia despite his sharpness of words pertaining to work..and also will go to him for work-related solutions. Tapi luar keje depa mmg kamceng laaa. ermm... sure entah2 sure ada bebudak tuh yg tak gemor kat amran eks.. hehehe lantakk ajer la.

Anyway, kat sini dia taknak lah laser sgt kan.. dah muga tpt org kan...tp the latest bila aku tanya hapdet citer kat work environment dia tuh.. amran kata takder dah... dia pon main blasahhhh jer mat mat omputeh tuh kalau bebal beno hahahaha. It's not that diorg nih bebal tau..it's when amran bagi tunjuk ajor.. they never listen, they never pay attention.. instead depa cuma nakkan amran do that particular work for them. So sokmonyer bila amran boleh setelkan keje yg depa mintak tolong, they would say something like..."wow, how can u do that? i've been spending hours on this alone!"..and tau apa jenis2 jawapan yg amran akan bagi..."use your head!" atau..amran sekadar tunjuk kat otak jer hahahaha at least better than dennis.. kalo dennis, dia akan maki jer bebudak tuh terus.

Si dennis laks amran kata, dia suker ngan ngan mamat aussie nih.. rajin and selalu share new info berkaitan keje. I mean, kalau keje yg dennis tengah buat and it's a new thing, new discovery gitu, dia akan panggil amran and story mory share the info ngan amran. He's the guy yg amran suker bekerjasama and boleh dibawak berbincang lah jenis nyer.

Superior depa sumer2 nih ialah Patrick, a british guy. Tinggi orang nyer dan pekat accent british nyer. Amran kata dia kena listen betui2 bila sembang ngan Pat nih...pak lawak dan baik orang nyer. Depa2 nih off late nih sokmo tanya amran bila akan balik for good...then roughly he said around end of 2010 la walaupon lom tau lagik. Depa2 nih dok gaduh kata kat amran jgn balik mesia laaa terus keje jer la situ..bior wife jer balik sorang.. cesssss! ada ker patut??? where got road one!! hehehe

Okess laaa.. sure korang boring baca kan?? hahahaha takdak idea dah nak sembang aper kekeke. ok la ok la.. aku tambah sket citer...untuk anita tuh *still remember her?*..aku beli a set of miniature perfumes by lancome sudahnyer.. ada 4 bijik miniature dalam tuh; miracle, tresor, hypnose and satu lagi aku lupa dahhhh......nak pos ajer konon2 nak kasik saprais laaa..kang gi post office sat.

Wokessss daaaaa

Thursday, December 18, 2008

13 days to new year

Kalau kat kedai2 kat sini depa akan tulis the remaining days until christmas..such as '6 days to christmas'.

Tadi hampir-hampir ajer aku nak mengulangi langkah2 ku semalam untuk ke school.. menyusuri jalan2 yg tenang tak baper tenang tapi panas ittew, melalui park yg menenangkan jiwa dan raga..sambil2 menoleh dan tersenyum melihat anak2 omputeh bersama parents depa dok lepak kat park tersebut di atas hamparan picnic mat sesambil anak2 dok main buaian...erkkk panjangnyer satu sentence aku! hehehehe. Itu yg aku membayangkan sejurus aku membuka mata aku pagi tadi di atas katil...dah bersedia dgn jawapan itu pada amran pagi tadi...

"bang, harini ija nak gi lambat jugak..nak lepak2.."

tetapi telah di matikan angan2 tersebut dengan..

"betul ker nak gi lambat harini...jangan lupa kita nak gi bank pasal online registration nyer hal tuh...so kang dah balik awal, takkan nak gi lambat gak kot"..dia mengingatkan aku..

cessss..bangun gaks aku...petang kang nak balik awal sbb nak ngejorkan bank yg tutop kol 6. Kan aku dah block kad atm aku haritu...2 days after that incident aku dapat dah new atm card and dah boleh guna dah.. cuma utk online banking nak kena register but needs a telecode or something from them. Have been postponing this since last week benonyer. hmphh.. aku nih, semakin hari semakin malas lah...erm.. pms kot..iaitu, post-menstrual-syndrome hehehe kalo dah sendri malas tuh, nak carik alasan laks eks hehehe

Anyway, semalam last menet dapat call dari yanie kata ada bacaan yassin kat umah kak mai kat mascot atas pemergian ibu shahidan our new petronas officer kat sini..kak mai and ramshah hold this majlis bacaan yassin for shahidan yg masa nih ada kat mesia...so last menetnyer word-of-mouth by yanie to those yg dia sempat call...maka aku and amran pon lepas maghrib smlm ke sana lah...tak ramai pon..yer lah last menet kan.. yg ada pon lia, kak nora, cikpah, yanie and me with spouse memasing and the rest tu PR (permanent resident) sini..memasing bawak potluck jugak utk makan..aku seperti biasa.. beli ajor la ittew krispy kreme.. taktau nak beli menda dah. Nak buat tu, idak lah sbb ada kat school. Dapat gaks jumpa si barbie doll amelia *anak kak mai tuh*.

Hrm...sempena krismas nih, school aku akan tutup starting 20th december 08 till 4th january 09. But of course saper2 nak access to buildings hanya perlu isi borang and fax to the security.. ni sumer khas utk research students and staffs la. Aku isi gaks borang tuh just in case i feel like going to the school..tapi rasa2nya nak gi school gaks wat keje...si bernardo tak abes2 kempen kat aku soh cuti ajor laaaaa.. ek elehh tau ler dia cuti masa tuh dah muga dia meraikan krismas kan. Sibuk nak soh aku cuti panjang sama. Owhh yer, aku dapat hadiah krismas dari si bernardo..siap boh dalam paperbag krismas lagik hehe..dia bagi macam lapik meja kecik tu yg dibuat oleh cousin dia dari brazil...dia pesan soh mak dia poskan dari brazil skali ngan brg2 dia ler. Bak kata Bat, orang memberi kita merasa kan hehehee. blasahhhh ajer la.

Wokesss dah lah.

Wednesday, December 17, 2008

Inspiration [hapdeted 11.45am]

jeng jeng jeng! hehehehehe

Kang aku hapdet eks sbb ada nak letak gambo and those pictures ada kat pc aku kat school...ni kat umah lagi nih.. melepaks..makan bihun goreng and minum kopi o panas. heheheh nih dah 2 hari dah nih aku melepak lepak gaya bebas jek nak ke school nih.. apa sudah jadi??? year-end syndrome kah? harusss...harussss...

So, satgi eks.. daaaaaaa.
*****************************

..of lay peng's graduation yesterday..

Okesss..ni dia gambo2...semalam was Lay Peng's graduation day...so sempat gi jumpa dia bergambar2an....and also an inspiration gaks tgk dia grads tu kan...sebab she was able to meet the stated graduation dateline. Nak labelkan gambo2 nih tak reti laks aku sejak menjak pakai Opera nih..neway, the first gambo nih sumer lect2 aku yg mana namanyer korang mesti familiar kalo korang lama dah baca blog aku nih....

1st :dari kiri: ian, jack, laypeng, paul and jennifer

2nd: roger layton and his wife ~ co sv lay peng.

3rd: lay peng and jack *jack ni sv dia* tu gown warna biru sbb dia grad phd kat US.. yg lelain australia. 

..nak tau dak gown graduation phd nih kan lengkap sumer skali ngan topi dia tuh berharga aud700! mahal giloss!! tp nak beli gaks nanti coz i wont find it elsewhere kan.









Wokessss daaaaa.

Tuesday, December 16, 2008

Chocolates & cookies


hehehe....cekelat la pulak eks hehehe...sajer je amik gegambo cekelat nih sbb variety packaging dia.....tp tak byk..amik ngan henpon jer pon...aku nih antara customer yg mudah tertarik ngan cute and attractive packaging deisgns & colors...



Ni nak krismas2 nih, byk ler chocolates and biscuits gift packs..segala menda alah ada...coffee, chocolate drinks pon ada...jam...mugs..tim tam..arnotts..cekelat...sos2 pon ada...



Yang nih chocolate cookies.. tp tin dia chomel kan?


Wokessss tu jaa harinih..owh yea.. alhamdulillah both parents in law dah selamat sampai smlm...delay gaks tuh & demam kabarnyer...


Monday, December 15, 2008

Kesukaan

..hrmm...nak bebel apa laks harinih eks sebelum2 aku mula keje nih hehe

Semalam lepas jengah kejap ker majlis bbq aidil adha kat mesia hall, kami ker bondi junction...ada nak survey2 skets.....ermm.. penah dak korang tgk sesuatu and korang suker in that one instant? aku penah! semalam...hehehe tp tu lah kann.. bila dah ada niat dalam hati tuh..lama2 kita usahakan gaks utk capai apa yg terniat tuh kan tak kira la samada secara sedar, separuh sedar or tak sedar....*heee statement nyedapkan ati ahahah*. Actually mmg ada nak mencarik one bag.. one kind la...aku sejak menjak dok sini dah jadik gemor bag beso2 macam kat bawah nih..unlike masa aku kat mesia dulu.. yer lah..normally we will adjust according to situations and environment kan....and ngan bag sebeginih, segala menda alah boleh buh dalam nih bila jenjalan tuh...

So, smlm gi myers...ternampak ini bag...hati pulak terus berkenan..and pulak tuh faktor tinggal sebijik nih jer kan.. hehehe so rembat! hrm.. actually the fact that satu satu barang tuh is in scarcity or in this case tinggal the last one on display nih is indeed a good marketing strategy gaks eks...sbb kang customer ingat tinggal nih jer, baik amik sblm terlepas..bak pepatah cikpah, biar menyesal beli, jgn menyesal tak beli ahaks! *aku quote kata2 dia nih tau!* padahal kang terjual yg nih, dia keluokan lagi sebijik dari store kan hahahaha...

Anyway, so ni lah dia my new addition....by david lawrence..australian brand...leather...tapi mahal gaks la pada aku....pada org lain mungkin biasa2 jer kot....tp hati dah berkenan nak wat camner kan? ahaks ahaks ahaks! blasahhhhhh!


Gambo bawah nih laks.. aku beli bath salts konon2 kot boleh berendam buat ilang stress badan hehehehe kot laaaa mana tau kan..time time krismas nih, jenis2 toiletries sebeginih melambak ler yg amat yang depa package-kan for gift nyer purpose...ngan memacam brand...and mostly tak mahal sgt range rege nyer.....yg aku beli nih yg murah ajor..in fact, yg paling murah pon.



Haaa buah cherry nih laks aku beli gaks sekilo... sejak dok sini aku suka beno ngan cherries but amran tak gemor... sedap u ols! and time time nih *summer* mmg musim buah cherry...i mean, musim fruit picking..ada member2 sini yg gi cherry picking 2 weeks ago kat Young..tp aku tak join because i was preparing for my conference at that time plus tempat tuh jauh yakmat la.. about 5 hours katanyer.. iskk.. tp nak kena experience gaks skali nih sementara kat sini nih....last time gi apple picking masa delinn and ky datang sini...

Konsepnyer yg nak kena ingat, no matter how much we picked, we have to buy it.. so beringat lah eks sblm memetik heheeh normally price per kg murah lah lagi dari yg jual kat luor.. but still, kena beringat jgn main sedap petik sampai ber kilo-kilo...aku boleh laa cakap nih sbb penah merasa lah kan, petik apple tak hengat dunia! hahahahahah merasa makan apple berbulan2 katanyer!! kekekekekeek then mlm tadi, si syamil *neighbour aku kat ipoh* singgah umah bagi gaks lagi seplastik cherry yg dia petik kat Young gaks. Dia nih cuti nih, sebulan gi camping ngan kengkawan bujang dia sana keje petik cherry.. and dari apa dia cakap smlm, not bad gaks la payment dia.. jadik laaa buleh gaks buat depa beli aper2 kan...

Owh yea.. my in laws balik dari mengerjakan haji harinih.. scheduled to sampai KLIA around 3pm kang. Excited si amran that tiga empat hari nih dok tepon adik2 dia kat ipoh nun pesan2 pasai nak gi amik parents dia kat airport nun. Alhamdulillah both of them dah haji dan hajjah..tercapai gaks niat si amran nak tengok parents dia naik haji since the first day dia mula keje about 14 yrs ago....alhamdulillah..

Wokesss tu jer...

Sunday, December 14, 2008

Rezeki

Semalam spent half of the day di school... rasanyer nih lah kali pertama gamaknyer kot aku mai school hari sabtu....rasanyer..last sem mmg gigih la work 6 days or sometimes 7 days a week..this sem dah lega sikit so boleh man-man la jugak kan....nak kena entertain gaks org di rumah nih hhehehehe..tapi nyer, hari weken biasa ler no aircond.. so panas la kekdahnyer..sib ada kipas....hrm...duk kejap si bernardo pon sampai.. mmg dia kabo dia nak mai sabtu sbb dia ada submission nak bagi hari senin nih...hrmm.... but i think starting january 09 kena keje lebih keras lah kot 6 days perhaps sampai march, insyaallah.

Amran pulak on the other hand gi buat rego keter tuh...rego nih nak renew roadtax keter la lebih kurangnyer kalo kat mesia nun..tp nk kena lulus pink slip la, green slip la..so sblm dapat pink slip tuh, depa akan buat check up dulu kat keter tuh, kalo byk beno rosaknyer depa tak luluskan pink slip tuh..nak kena repair setel sumer dulu baru dapat..haaa...but for that car, alhamdulillah setel.. ada la menda minor2 yg org tuh highlight kan..tp kata amran, alahhh perkara kecik ja sumer tuh..errr dalam hati ler dia cakap hehhe..so gedebuk gedebak smlm dalam $600 lebih katanyer.. oklah tuh kot..dia buat kat matraville, abg sani yg bawakkan..thanks abg sani..there's a case, beli keter sini 2nd hand rege $1000 tapi bila nak buat rego, nak kena repair amounting to $4000 dulu baru depa nak bagi pink slip..apa kessss...makanyer, baik tinggai ajer keter kat workshop tuh and get another car.. tp rugi la ittew $1K kan...tu lah, kami nih doa2 ajer lah takder masalah kat foreign country nih..

Setel tuh, kitaorg ke eastgarden sbb meks kelaparan.. si amran dah makan ngan abg sani lepas sumer setel tuh.....had grilled octopus and scallop & prawns situ then jenjalan sat..masa tuh dah tinggal about 1 hr jer lagi kot... aku ada aim benonyer.. apakah aimnyer? hee hee hee..nak membeli cekelat spt yg aku kabo haritu...so mandangkan time sangat constraint, maka kami berpecah..aku ke target manakala amran ke mana lagi laaa tpt feveret dia tuh, harvey norman. So, ada la beli sesikit buat stok dalam fridge plus beli dvds yg mana2 on sale buat lepak2 kat umah tuh nanti....owhh aku beli gaks dvd series gilmore girls season 6 yg aku lom ada collection masa kat mesia nih plus citer holiday and no reservations yg catherine zeta jones berlakon tuh.

So back to the title up there...rezeki apa eks? actually smlm hari depa agih2kan daging korban kat mesia hall...and since aku gi school and amran pon takder setel kan hal keter...so tak kisah ler tak dapat pong...then ropernyer, amran setel awal hal keter tuh and terus ke mesia hall ngan abg sani since abg sani mmg nak amik daging...so ada lah rezeki nyer kami daging korban tuh..daging lembu a& tulang sesikit and daging kambing.....alhamdulillah...then mlm tadi aku pon apa lagi....buat bihun sup tulang laaa fuhhhh!!! kalo kome ingat, ada one of my entries baru nih aku baru jer sebut terkenangkan sup tulang di raya2 korban nih.... fuhhhh merasa u ols! alhamdulillah.

Tu jer lah...

Saturday, December 13, 2008

Sakit

Adoiiii bangun2 pagi nih jer badan sakit2..sakit belakang, sakit belikat, sakit kepala, sakit tengkuk..in short, sakit badan lahhh...

Terus menuju ke tingkap, bukak blind dan memandang ke luar....hrmmm.....nice weather! setakat sekarang nih lah... redup, cerah dan angin sepoi-sepoi bahasa...nyaman...smlm masa amran gi beli hot chips kat cafe lebanese muslim nih *yg slalu kami pegi*..mamat tuh cakap kat amran...
"Salam brother"...amran pon jawab salam..*mmg bila kalau terjumpa we all tengah jalan, mamat nih tegur sbb dah regular beno kat kedai dia..
"You know, tomorrow will be sunny and good nice weather, no rain and all...you know why brother? all these comes from Allah..." hehehhe sempat laks tuh tazkirah sat kat amran sambil nyiapkan order hehehe. Aku rasa sbb agak2nye customer2 omputeh yg dtg kat dia dok ngeluh hujan jer kot hehehhe

Ada penah skali tuh we all dalam keter kat city..tgh benti kat traffic light.. ada mamat nih yg cuci2 tingkap kat situ.. mmg sokmo ada kat traffic light.. bila lampu merah jer depa cuci tingkap then org bagi tips.. so haritu dia mai cuci tingkap keter kami...masa nak bagi tips tu, dia bagi salam.. so muslim la...tiba dia boleh citer.. "u know brother there's a cd documentary on Islam and these people here *yg bukan muslim la* criticisize the religion and the cd..how would they know Islam is bad when they are not even muslim?" hehheh betui gaks tuh..

Okessss tu jer cerita pendek harinih hehehehe..

Friday, December 12, 2008

Wet

ehem ehem ehem! wet aper lak dah nih? dah la pagi jumaat kan *tu diahh ada org sinsing lengan dah tuh!* kekekekek

Wet morning laaa... it has been raining these days..and pepagi nih still hujan lagi...hrm... takper, hujan rahmat hopefully di pagi2 jumaat nih..

Aku terjaga tah kol baper...dinihari rasanya.. ayakkkkk the first thing yg datang ke kepala aku nih... ialah...keje, keje, keje.. iskkkkk!!! but i refuse to bangun wat keje like before sbb yesterday dah penat minda sangat dah and i need rest....tapi, dia takmo ilang laks tuh dari kepala aku..puas aku pusing pusing, zikir2 nak kasi lena balik....still it's there...tapi aku rasa emotional instability aku nih sbb tgh bulan penuh la ahaks!

I should go and buy chocolates eks..dah sementelah krismas sale nih kan... mmg rambang mata la tengok cekelat2 murah2 hehehe.

Aku sebenonyer kat junction nih. Nak gi kiri ke nak gi kanan ker nak terus ajor. Sebab, skrg 51% kata takkan balik mesia july for the conference in mesia tuh...tp ahaks! for the past 2 days aku kerahkan jugak wat paper utk konperens kat mesia tuh and which by yesterday dah gerak draft 1 of about 30%. Tapi kalo dah kata takmo balik mesia, naper aku gigih gaks buat paper yg khas utk konperens di mesia tuh? tak ker namanyer sajer nak kusutkan pkiran, sajer nak pressure diri sendiri ngan due date dia yg semakin menghampiri? Kalo dah kata takmo gi konperens tuh, lepaksss ajer laaa kannnn...hehehehe. Hati teringin gamaknyer kot nak gi konperens tu tp ada constraint gittew hehehe.

Tak lah, sebenonyer, it has been listed in one of my targets since mid of this year lagi and now sudah ada constraint laks, tu sebab aku macam nyampah. Campur ngan tension menda2 lain lagik.

hrmm.... on a different note, kalo aku cuti blogging camner eks? korang akan terkenangkan aku dak? hehehehe

Wokesssss daaaaaa.

Thursday, December 11, 2008

Ajak masuk bilik..

ehem ehem ehem! hehehehe.....buntang mata nampak baca tajuk entry nih? heehee opsss yg patut buntang mata dan selinsing lengan coti kekdahnyer harinih kekeekkeke

citer nyer ginih....

Semalam masa aku tengah buat keje aku..suddenly si nadia, the admin officer datang kat cubicle aku and said..."H, can i see you outside for a while"..then aku pon membontoti dia ke luar...dalam hati aku...iskkk apa pulak hal lak dah...ropernya, dia offer aku masuk salah satu bilik kat wing yg lain.. in the same level, kat area centre sket la..aku skrg nih kat this end nyer wing..bilik tu utk 2 org occupants and akan ada kosong menggantikan lay peng yg akan graduate tak lama lagi...so dia offer ler aku utk masuk situ....


Masa first dengo tuh rasa cam nak gi jer sbb lebih privacy gitu and dok bilik berdua jer.. rupanyer roomate adalah Denni...indonesian guy yg sangat hensem dan baik hati.. mmg baik dia nih.. kadang2 aku cakap malay ngan dia.. but most of the time, english la. hrmm...tetapi nyer, despite keterujaan atau keteringinan aku nak dok bekerja dalam bilik, i mean my own room yg ianya akan jadik permanent pada aku sampai aku graduate..macam tak syok la pulaks aku rasa..

Semalam aku gi lawat bilik tu...sembang2 ngan lay peng and denni while observing the room.. kecik la bilik tu..kira kerusi ala-ala bertemu bontot gitu...some more, bilik tu takder aircond so masa summer would be panas..and as lay peng quoted yesterday.."really hot in the summer that i only come to work here only in the morning" huhh to that extend eks.. sbb aku tau lay peng nih jenih workaholic orgnyer...yg kekdah jenis dok opis...aku laks mmg ler suka ngan sejuk2 dan aircond2 nih hee hee hee. Then another point is, bilik tu kecik so nak semayang situ definitely no space tambahan pulak ada denni situ..whom as lay peng quoted also.."he's a hardworking student who are almost in the room all the time". *hrmm macam tak encourage aku masuk situ jer* hehehe

..but above all.......aku sebenar benarnyer.. sangatlah comfortable at where i am now..altho di locate kan cubicle ajer di sebuah bilik yg menempatkan 9 cubicle *walaupon occupants nyer hanya 6 org tp yg permanent ada nyer ialah 3 org ajer*. Some more, my spot nih mmg strategik yakmat.. mengadap tingkap yg viewnyer sunggoh cantik..quandrangle lawn *yg dulu2 aku sokmo letak gambo amik dari sini tuh*, tersorok dari pintu masuk, got aircond in this room, got space for me to semayang sini ajer takyah gi surau dan i love this cubicle. So, what more to ask eks?

Tanya jugak sana sini berkaitan dari segi agama sbb kot nak masuk bilik tu kang..kot tutup pintu dah berdua2an laks ngan laki walaupon takde niat apa2..niat aku hanya bekerja.. actually masa dapat offer nih, menda nih did cross my mind tp macam tau takkan bawak masalah but still i seek for opinion gaks lak relating to this..ramai advice bukak pintu la masa study..and i think kalo dah bukak pintu, idaklah privacy katanyer kan.. baik sini ajer..

My last source of reference is of kos amran..mmg aku tanya org lain dulu leaving his opinion last skali sbb aku tau kang aku mmg ada potensi utk di bias kan oleh opinion dia hee hee..and kalu ikut dia yg mmg dulu sokmo datang sini lepak sini said.. this place is good enough already for me.. everything seems perfect in the sense that, spacious, dekat kitchen, lift depan pintu, toilet dekat, jauh dari lecturer kekeekekek tu lah..so u guys tau dah la kan what my decision is, right?

Cuma been wondering gaks and satgi aku nak gi pursue aku nyer curiosity nih.....iaitu, adakah nadia offer aku sbb aku senior sikit dari depa2 dalam bilik nih and if so, sure dia dah offer gaks kat senior aku kat bilik sebelah..or..dia offer aku sbb dia baik ngan aku ahaks ahaks ahaks! *nak gaks la rasa perasan org suker kita kannnnn* kekekekek. So, how will i pursue my curiosity nih? satgi kang aku nak gi nyembang ngan senior aku kat bilik sebelah tanya ada dak dia offer depa masuk bilik tuh hee hee hee.

Mesti korang kata menda kecik nih pon, sibuk dok evaluate bagai eks? yerr.. aku nih mmg gitu kekdahnya bila nak buat decision hatta perkara2 kecik pon huhuuu tambahan pulak, duduk di bilik tu nanti akan permanent sampai grad yg ada dalam 2 tahun lagi.. so, i have to like where i stay tu nanti...this seems issue remeh tp sebenonyer akan jadik issue beso later pada aku nanti kalu tak kena gayanyer..

Wokesss daaaaaa.

Wednesday, December 10, 2008

Semalam nyer citer

Yesterday we had a defense seminar again for Nui, a student from Thailand...ermm...bila tengok dia defend her work, rasa rasa macam i can do better than this hehehe..aku rasa ni first time that thought strike me sbb from previous ones, mmg takde konfiden langsung bila tengok org sumer buat bagus2 and kofiden abes! So macam lepas balik tuh, aku dok menung kejap..and macam rasa2 tau apa aku patut buat during my time nanti..and then aku ala-ala imagine success gitu la..then aku pon rangka2 dah aku nyer defense presentation outline padahal lambat lagi tuh!! kekekeke takper lah, something to look forward kan and i'm imagining and visualising success at my session there when the time comes...

In the morning, my sv datang sembang2.. well dia hanya nak sembang2 biasa jer....lama2 tuh aku masuk gaks bab2 keje aku sket....hrmmm.....aku actually ada sikit frustration lah ngan dia.. hrmm... tu lah dia.. tp malas nak elaborate kat sini...sure korang pon boring baca....tp ada sikit frust lah kan....

Aku masih dalam mood depress and down beno nyer since last week....u know the mood is on and off...on bila my mind keep on thinking on things that is bothering me and off when my mind is not thinking of it..such as when i read things other than my study *tu diahhh masalah nih! kekekeke* or i chat and then i smile and then was able to laugh..macam last weekend hari sabtu ke ahad ke..boring dan beku sangat, dok blog hop.. masuk ke blog si vaart...tah camana leh dok ralit baca archive blakang2 blog dia tuh.. mmg gelak sakan baca entry2 dia kekekeke successfully put my mind off my worry sekejap. kekekekek vaart!! gi hapdet lekaihhhh..iskk raya lom abes ker lagi tuh??? heheeh bukan dia baca pon blog nih kekekeke.

Pehtu, anothing thing that normally can enlighten my mood everyday selalunyer kan...every morning..aku akan bukak blind tu and renung kat luar tingkap.. skrg nih kol 5.30am plus gitu dah cerah..so syok rasa tengok morning sunrise, tengok pokok2 kat luar tingkap..ok lah.. then mood rasa tenang...pastu, jejak kan kaki keluar pintu building nih.. i would always pause for one or 2 seconds and tengok sekeliling alam sekitar.. nice! betul...mmg best rasa.. tenang dan nyaman.. langsung mood pon jadik nyaman..aku slalu buat camni...

It is not that i dislike my work, dont get me wrong.. i have always been passionate about my work..tp kadang2 bila otak jam, beku, worries bertapuk2..then org yg diharap guide kita pon macam tak guide jer...frust la gaks rasa kekadang...hrmm....aku consider myself jenis yg independent la jugak.. i mean, i know what i want and normally i know how to achieve what i aim for.. tapi.. at times, of kos perlu jugak guidance yg sebetulnyer yer dak....aku cuma bagi satu contoh jer la kat sini..aku tanya sv aku smlm "how's my methodology work? *yg aku submit 9/11! dan hanya 10 page ajer!*"... dan dia pause a second and then replied.."it was fine". Just that! so, can u imagine my frustration? tah dia baca tah idak tuh..

hrnm..wokesss laaa..daaaa

Tuesday, December 9, 2008

Post aidil adha

Semalam seperti yg dirancang, a small raya gathering was held at my house...ermm.. elok jugak aku tak jadi ke school smlm sbb...dok tok tek tok tek kekdahnya lama jugak aku di dapur.. yang initial plan nyer konon2 nak start masak and all tu lepas balik dari school around 4 pm gitu.. idak kalu, harus kelam kabut aku..

All invited were able to make it, thanks guys...10 orang jek yg aku invite pon..sbb last menet plan nak wat nih.. in fact pepagi raya baru dok sibuk sms the invitation hehehehe. Aku buat bihun tomyam ajor.. simple ajer deh.. with of course koktel aku tuh.. hehehe..then cikpah and fida datang ada bawak puff and kek jugak.

Majlis start around 6.45pm gitu...and we all makan & sembang dan makan & sembang...maghrib sumer pakat kat umah aku ajor..then sampai ke kol 10pm gitu.. it was terrific yesterday! walaupon yg datang cuma 10 org ajer tp hingaq nyer mengalahkan 30 org kekekekek...time time nak balik dah berdiri tu pon still buleh terbukak topik lagi tuh! heheheheh

Sebelah pagi nyer, mak aku call to wish raya.. hehehe aku siap tak ingat pon nak call dan wish raya huhuuuu...then bila aku cakap yg petang nyer nak host makan-makan kecik sket.. mak aku kata elok lah tuh..at least terasa raya haji nih..idak kalu, makin lama makin hilang laks kang..

..hrmm...aku ingatkan incident tuh haritu maleh la nak bagitau mak aku...tengok2...hrm.. dah sampai pon ke pengetahuan dia huhuu..tp sepatah mak aku tak komen pasai tu kat aku smlm kihkihkih...actually last week sblm dia tau citer tuh, almost everyday dia call aku kejap2 hehehe tanya kabar and all..takde issue.. sajer tanya kabo heheheheh

Apa lagi nak citer eks? nothing much lah raya nih....aku melepaks ajor di rumah smlm...hrm.. event this weekend not sure gi ke idak sbb rasa macam nak gi lepaks kat school.. see how..owh yea, setelah dapat balasan sms dari si DL, baru ku tau dia bukannyer tau pong aku ada request dia soh sms hehehe she just wanted to do so... hrmm.. kekadang nih kan..our wishful thinking nih boleh tercapai gaks eks hehehe.... dan aku sejak menjak kebelakangan nih ada laaa buat satu wishful thinking nih.. ada laaa kan.. sehsuatu yg aku rasa susah nak capai heheheh..tengok camner...

Monday, December 8, 2008

..di pagi aidil adha..

Selamat hari raya aidil adha...cuaca macam mendung jer pepagi aidil adha di randwick sydney nih walaupon smlm panas.. yer lah.. skrg nih dah summer dah nih...

Harini aku tak jadi lah nak ke school..sbb lewat sket pagi tadi and mentara2 nak siapkan breakfast and lunch pack tuk si amran tuh dah makan masa sket so kang mentara aku nak siap2 kan.. amran sure tak sempat laks nak ke tpt keje. So, i thought takperlah gi jalan kaki jer...but then, come to think of it, kang nak kena balik awal skets ada keroje nak wat kat umah..so the perjalanan pi and balik jer dah buang masa..dah la datang lewat and then nak balik awal laks..so dan wat keje takat mana sangat laa kat school tu kan. Therefore, on 2nd thought, aku tak jadi ler ke school.. wat kojer kat umah ajer ler...*the thing is aku sunggoh la tak berdisiplin nak study bila kat umah be it alone or with my partner around hehe*...in fact, tengokkkkk skrg nih pon aku gi hapdet blog lagik hehehehe takperrrr.. kang kaw tim balik huhuuu

Actually petang nih or rather malam nih aku nak host one small raya gathering kat umah aku nih... it should serve 2 purpose beno nyer.. satu utk farewell si cikpah and then skali harung raya haji skali la kan..the invitation list is short this time.. mmg tak ramai pon..sbb impromtu decision and masak menda2 yg ada kat umah ajer lah kan...just a small gathering that is.

Owh yeaaaa....DL, thanks for the raya-sms! hehehe tak sangka laks ko sempat baca aku nyer reply kat komen ko kat entry aku hr jumaat hr tuh.. sbb aku ingat aku reply dah lewat and sure ko dah balik umah and tak sempat baca hehehehe...tp kekdahnyer pepagi nih baru aku baca pong tepon aku tuh...thanks so much eks!

Okessss daaaa..ermm.. raya2 korban nih kan.. tingat laks sup tulang kan..sbb sokmo nyer bila org wat korban sure tulang temulang tu org buat sup kan.. bestnyerrrrrrrrrrr!!!!!

Sunday, December 7, 2008

Small gathering

Tadi ada invitation kat umah yanie for a small gathering...sebenarnya more kepada farewell high tea utk kak dewi and cikpah... tp dah depa jemput kami skali..apa lagiii amik peluang laaa kan hehe nak nak pulak, si yanie buat laksa..yummmm!! hehehe..dia tak jemput saper pon..just cikpah, kak dewi, fiesh and aku with memasing nyer spouse tu jer..

Sembang lebih2 kurang, makan lebih2 kurang *ehh byk gaks* then we all pon chalo lah.

Esok raya eks?? hehehehe

Rambling about study..nothing significant, u ols can just skip this one..

Fikiran aku akhir2 nih sebenarnya agak risau...risau pada study aku nih...aku taktau naper tp hati macam berdebar2 ajer bila mengenangkan study aku nih..actually masa kat konperens haritu ada jumpa few new friends and some of them tengah buat phd jugak kat univ2 merata2 la.. ada yg kat western australia, south australia, otago, lincoln nz...erm.. yg student kat mesia takder....bajet takder kot nak mai... kot datang pon sv depa yg present kan paper.. boleh jenjalan terus hehehe..anyway, hrmmmm....apa yg buat aku down jugak ialah bila depa2 nih sumer dah defend and mostly defend in less than 1 yr into study.. aku nih laa terkial kial lagi haaa..

Itu satu drawback school aku sebenonyer...depa ada policy of only allowing its student to defend after 18 months...well...most of my frens yg aku jumpa tu console aku ngan mengatakan yg by the time aku defend, byk chapter dah lepas.. yer betul ler.. like now am working in chapter 4 already.. tapi...things are bound to happen.. and berdasarkan findings jugak, mungkin conceptual model yg di develop dalam chapter awal2 akan berubah...dan jika ni berubah, literature review pon berubah.. so in the end, what's the point siap sampai chapter 4 pon kalau the findings nanti akan ada influence on keje yg belakang2? hrmmm...ramai senior yg aku sembang2..samada di school aku or kat konperens tu or kat online, facebook and ym mostly kata....findings nanti sangat influential utk menentukan our real topic, our real model dalam thesis tuh...hrm..so again, what's the point siapkan proposal sampai 60, 70 page when ianya ada potensi utk berubah? benda nih lama dah aku pkir and ponder.. but there's nothing i can do about it sbb....findings nanti adalah 50% juga bergantung pada luck dan rezeki. Ada rezeki, luck pon baik.. dapat la findings seperti yg diharapkan *di hypotesis kan* then baru lah keje2 awal yg 3 or 4 chapter tuh tak berubah....hrmmm....aduhaiii..takot aku nih...aku mmg tak gemor betui buat keje yg berulang2..or buat keje sia2..hrmm...tp nih lah namanyer belajar agaknyer kot..aduhaiiii..

Second thing yg buat hati aku berdebor2 jugak nih ialah...salah satu komen yg aku terima dalam session aku tuh kata.,.my study nih ada potensi jadi besar.. tu diahhh...riso aku sbb... dalam paper presentation aku tuh, aku hanya citer part of my intended model jer tuh.. ada 70% yg aku lom tunjuk because masa submit haritu, it was still under progress...so aku macam isk..risau ada, tension ada, debor ada and even depress pon ada bila mengenangkan data collection stage tu nanti.. takot laaa..takot aku tak dapat apa yg aku nak tuh....and constraint aku ialah masa. So, satu dua hari kebelakangan nih aku macam tetiba jadik unsure pulak yg slama nih aku sure.. iskk...tu lah.. kadang2 menda2 nih datang tanpa di sangka2.. i mean perasaan aku tentang study aku nih... kadang2 rasa konfiden sangat and so sure sangat ngan apa yg aku buat dan akan capai.. tapi..at times tu datang perasaan yg seolah2 segalanya kabur dan tak pasti..aduhaiii..and normally mmg aku tak berciter pada saper2 pon or kat mana2 pon gundah gulana hati aku nih pasal perasaan yg datang nih skali skala nih.....entah.. rasa macam orang takkan paham pon. So, normally aku akan simpan sendiri dan cuba tackle pelan-pelan..di samping pelan-pelan cuba motivate diri aku sendiri...mostly ok tp macam aku cakap tu lah.. kadang2 perasaan tu timbul jugak...

Aku nih bukannyer perfectionist..mmg bukan pon..aku cuma ada target dan objective aku sendiri and ada masa yg aku nak utk siapkan nih...tapi..regarding phd study nih..ianya sesuatu yg aku risau ler sesangat...sbb somehow the achievement of phd nih aku nampak macam 60% luck and rezeki while 40% usaha dan doa. So macam kalau nak ada rezeki, maka..segala2nya akan somehow fall into place dan di jalan yg lurus which means betul lah apa aku buat nih..dan akan sampai ke garisan penamat ikut masa yg aku harap2kan tp..as i said just now, things are bound to happen yg kita tak tau...so..there are also chances that things might not. Bila sembang ngan 2 org phd holder (Dr) who did their doctorate kat aston univ..sorang tuh siapkan dalam 3.5 yrs and sorang lagi 3 yrs..with courses juga...so masa tuh aku rasa, kalu depa boleh buat sure aku pon buleh buat... masa tu laa.. masa nih aku dah risau pulak..iskkk..

It's not that aku nampak sesuatu yg tak elok or negatif on my study nih..bukan... it's just that this is one of those moments yg tetiba perasaan vague, unsure dan tak konfiden tu hadir dalam hati aku... dan bila perasaan ni hadir, aku mula lah nak jadik emotionally down and depress....dan bila kita depress-depress nih kan, keje lagiiii la tak menjadi sbb fikiran kita takleh nak fokus pada keje kita....hrmm....so aku pon manusia normal jugak..bukan sentiasa happy go lucky, bukan sentiasa ceria...ada kala nyer down dengan perasaan aku sendiri..ada kalanyer depress jugak...kalo laki aku pon tak nampak..orang lain apatah lagi...cumanyer i think my strength is emotional down and depress nih tak lama ada dalam diri aku nih sbb most of the times aku tak layan sgt..so kejap jer la..

hrmm... aku rasa aku nak buat entry banyak2 la lepas2 nih supaya aku leh kambus entry aku yg nih... mlm kang aku hapdet lagi, esok mungkin 3 or 4 hapdet ker then lusa hapdet lagi hahahaha then by the time kengkawan aku masuk kejer, dissappear dah entry yg niih kekekekeke.

Friday, December 5, 2008

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Normally aku akan wish kat blog nih ucapan raya for those kat belah2 kelantan, ganu, kedah serta mana2 yg smlm last day before cuti tuk kengkawan aku.. tp iskk lupa la pulak smlm hehehe..apa tandanyer? tandanyer, aku sendiri pon lupa laaa raya haji is just around the corner huhuuuu *sunggoh nih*. Kalo tak kerna DL ngingatkan aku pasal raya kat tingkap smlm harus aku lupa kot hehehe. Not sure whether u guys will still visit your relatives tapi we all ni slalunyer either dok umah ajer or balik kampung kat bagan serai tuh or kekadang tu drop by gaks kat kuala kangsar.. tu jer lah..tp apa2 pon, tetap berpakaian raya sampai ke petang kekdahnyer hehehe..dulu la nih.

As for last year di sydney nih, i remember aku menyambut raya haji di school ahaks ahaks! yerr gitu.. aku lepaks jer depan pc nih wat kojer aku.. sementelah amran pon kojer.. and i think will do the same too this year's raya haji. Dengar2 nyer akan ada majlis raya haji organized by msd kat mesia hall.. tp kalo tak silap ianya akan dibuat hari sabtu 13/12 sok.

My in laws yg tengah buat haji nun khabarnyer sihat2 ajer alhamdulillah...semalam aku mimpi mom in law aku...takder apa2..mimpi elok2 ajer.. sbb dalam mimpi tu dia serve aku food! kekekekek *pasaiii makan ajer aku nih eks sampai dalam mimpi tuh!* hahahahaha

Wokesss.. smlm kononnyer nak masuk school, idak jugak.. ni harini baru datang..ni ada few school-related emails that i need to respond to.

Wokess.. Selamat Hari Raya Aidil Adha.... maaf zahir dan batin andai ada kata2 dan perbuatan aku yg menyinggung hati dan perasaan u ols dalam persahabatan kita ini...enjoy your raya!

Thursday, December 4, 2008

Post-conference

Huh... lega betui dah setel dah konperens tuh.. penatnyerrrr....the incident, the travelling and of course the academic input ittew..but i was able to make new friends and contacts...kalo boleh nak try gaks la collaborate papers ngan depa2 yg invite tuh.. but not so soon lah gamaknyer....mid of next yr onwards kot..see how...

So, the next same annual event would be end of next year in melbourne! harus aku antor paper gaks tuh..sementelah aku lom sampai ke melbourne lagik..jadi akan dipergunakan bajet yg disponsor ittew utk sekali harung jenjalan!! huhuuuu. Bila sembang2 ngan some of the delegates yg berkesempatan...kira nyer school aku nih not too bad la.. sbb this school sponsor student/staff dia utk attend/present paper at a conference of aud3000 per year berbanding otago univ, NZ hanya bagi nzd1000 jer.. mana nak cukup...well..mungkin at par jer kot..Kalau delegates dari mesia laks..ada met a few..univ2 kat mesia bagi 30% of the total budget for attending the conference.. hrm.. itu gaya2nya harus lepas registration fee ajer...apa2 pon, janji dapat sponsor walaupon sikit pon dah bersyukur dah..dpd tak dapat langsung kan..

Makanyer, i dont think i will submit a paper to emac conference *yg kat paris yg aku penah blog about some time ago*. Sebab, aku dah ada 2 target to attend to next year iaitu, incomar kat mesia and anzmac kat melbourne. Emac tu, the following year i hope...hrmm... alamakkkkkk incomar tuh harus bajet sendiriiiiii aiseyyyyyy..alaaaaa..double aiseyyy!!!! haritu ingat nak attend conf kat incomar tuh amik kesempatan atas bajet yg akan diberi... tp..dah nak ke melbourne laks..hrm..camner eks?? one solution i can think of is....find a partner kat mesia, collaborate on this paper and let the partner present so aku takyah balik mesia....aisehhhhh tak capai objektif aku laks! aku kan nak jumpa malaysian academics in my area..for my thesis benefit *who knows*...ermmm... nantilah pkir! tp paper submission dah nak due nih. hrmm.. ahh nantilah pkir!

ermm....alahaiiiii...si amran dah mind set laks nak balik masa tuh..aisehhhh..hrm....tp kureng bajet ler kalo nak balik mesia utk 2 org atas bajet sendiri nih...soh dia balik sorang jer?? alaaaa aku penakot tido sengsorang memalam...hrm....takper, i will think of something nanti.. sure ada solution nyer nih..yang penting, from the recent conf i attended, udah dapat few ideas as potential paper topics..so..kena kayuh dan gigih mengayuh lah 1 or 2 weeks nih...

Apa lagi nak citer? ni kat umah lagi nih.. lepak2 sbb rasa cam hectic tul the past 3 days travel 2 hours and another 2 hours balik.. very the fenatssss. 3 minggu dah tak masuk school nih..berabuk sakan agaknyer meja and pc aku tuh....

Tuesday, December 2, 2008

Akhirnya....

Apa pulakkkk kali nih?? kekekekke

Maksud aku situ...akhirnya tercapai gaks cita2 aku nak nengok bopren aku kat tv yg tak tercapai some time ago....citer citer prison break tu laaa hhehehee...tadi haa.. so maknanya selasa mlm 10.30pm ler..dah gemuk sket eks ittew scofield hehehe..tu pon aku actually tgh bertenet kat laptop nih.. then tetiba amran kata.."yang! cepat! scofield nih.." sepantas kilat aku logoff dari laptop nih ahaks ahaks ahaks! sib ada suami yg memahami hahahahaha okay la kira kan.. sbb bila pepagi tuh program morning sunrise *ala2 MHI mesia nun* bila muncul jer si mel host dia.. aku laks panggei dia kannnn fair la kannnn kekekeke

Conference tadi aku balik awal..lepas lunch terus balik..nak kaver tido katanyer...maklumler.. smlm tu rasa exhausted sgt...bgn pagi rasa macam tak recover pon rehat...hrm.. actually naik ketapi tadi ada sket troma lah to be honest nak cakap...prolly troma is not the right word.. to more of terkejut lah kot...if i have the choice tadi, aku takmoh naik ketapi hehehe tp life has to go on huhuuu..jgn dek kerna terkejut, menyekat pulaks aktiviti2 aku...hr nih aku hanya pakai handbag yg galas blakang tuh.. but still kejap2 macam restless gaks hehehehe kejap jer tuh...masa balik, aku singgah kat control room smlm and met the person yesterday yg aku lodge the report tuh and inform dia the story yg aku dah jumpa balik handbag aku tuh.. and he said.."lucky you..". tu lah dia...aku plan nak send krismas card and krismas hamper pada anita tuh.. entah yer boleh ke idak not sure..sesaper tau sila lah drop by a line sini eks.. it's not that aku meraikan krismas depa tuh.. actually thought of as a token of appreciation and kebetulan dah dekat nak krismas.. but.. hanya baru terpkir2 gaks.. takut kang kot tak boleh ker kan...lom tanya org lagi.. ni tanya korang readers lah ni hehe.

Bila pkir2 kan.. of all numbers in the henfon, mmg aku tak ingat saper nyer nu pon except for amran's. Since aku nih dah depend sgt pada fon's address book.. mana nak menghafal lg nu tepon..nak call jer select jer dari fon book tuh and dial...nu tepon amran tuh dia baru jer beli line *sblm nih prepaid* and therefore aku lom install replace the old number lagi.. so all these while aku dok dial sebiji2 nu tepon dia sbb tu ingat...hisyyy kalau lah aku tak ingat nu dia.. bayangkan smlm saper yg aku nak tepon mintak tolong? dgn takde duitnyer kan... hrm.. tu baru perasaan ilang henbag..belum lagi perasaan org yg hilang anak...and worst is kalo anak tu hilang dek kerna careless mistake parents sendiri.

Oklah...esok last day conference, ada dinner dinner bagai.. harus aku balik lambat sket kot.. nak mintak amran amik aku lah terus kat olympic park tuh. Owh yea... ada few offer to co-produce paper ngan depa.. depa ada la bagi business card depa.. aku accept & mengiyakan ajer laa taktau ler mampu ke idak heheh.

Wokesss.

Monday, December 1, 2008

Tuhan menguji..ni karangan panjang nih.. tp korang baca gaks tau!

erm.. panjang citernyer nak citer nih. Okes citer pasai presentation dulu.

Overall, the presentation went ok jer. Aku sampai dalam kol 10am, registration ends at 11am..then ada keynote speaker sampai kol 1 then session start at 2pm and my turn 2.40pm. By then, aku dah ketaq..boleh pulak room aku tuh full house la sangat..sampai ad ayg berdiri2.. in contrary with some other rooms, my fren kata ada yg lengang.. ada yg sedang.. maknanya, electronic marketing nih tgh booming.. i mean, byk issue2 baru pasal menda nih..... hrmmm..however, entah naper idak ler aku ketaq sangat laks. Anyway, in the beginning of my session, aku dah position my paper as a work in progress of a PhD work.. so as soon as i said that i noticed many nodded their head after i said i look forward for their constructive comment. Tapi aku macam ala2 tak baper puas ati ngan pstn aku sbb aku rasa i went a bit too simple with it....sbb mengejor masa 15 minutes.. ada slides yg aku go just like that jer..mula2 15 minit rasa cam lama.. tp the next thing i know aku tinggal 5 min jer lagi. On the questions, 2 soklan ditanya pasai malaysia context which i can answer both and the rest were all brilliant suggestions. Sangat bagus! Depa macam tah eks..mmg bagi suggestion la..buat aku lega..
Tu jer lah kisah ttg presentation. Lega dah setel. Tapi lepas ni byk keje nak di buat lagi nih in order for me to take note of their comments tuh.

Ni nak citer lah nih pasai Tuhan menguji nih...brace yourself.

Abes konperens, aku and johra menapak ke train station.. stop kat lidcombe aku kena transit utk ke circular quay. Aku galas laptop bag kat blakang, tangan pegang blazer and gantung handbag coach. Dok dalam train, pkiran menerawang mikirkan apa action plan seterusnyer nak buat on my research nih lepas dapat komen2 membina tadi. Sampai station circular quay, aku turun.

Tak sampai 5 saat, aku sedang menuruni escalator.. tetiba!!!!

Aku notice handbag aku takde!! Berderau darah aku!!! masa tuh aku dah 5 anak tangga turun.. aku realize i left my handbag in the train!!!! aku rasa macam mimpi jer menda nih jadi! And it's a brand new coach handbag with my passport, purse, handfon, camera, ic mesia, unsw student card, insurans card, ic and kad pencen mak aku, kredit kad, maybankard dan lain2 yg tak baper penting. Mengetor aku masa tuh!! passport aku wehhhhhhh!! then ic and kad pencen mak aku!! gilerrrr. mak aku ada regular cek up kat spital..sudah laaaa!! Ok sambung citer

Berlari aku turun escalator and naik balik.. of kos train dah jalan. masa nih aku mengetor taktau nak cakap sbb i never imagine i would lost my handbag with my passport in it!! dan dan tu aku teringat si joebangla kawan si ina kat NY tuh!..then aku terus masuk control room dia terus kabo kat org dalam tuh. masa ni suara aku terketor2 tp lom sampai nanges lagi. nanges kang org leh take advantage laks kat aku. masa tu aku rasa tak sampai 5 minit lagi train berlepas dari tpt aku tadi. org tu terus call stations2 seterusnyer and describe my handbag. aku taktau nak cakap perasaan aku camana sbb aku satu sen pon takde, no fon whatsoever. mentara org tu call station2 berkenaan, aku keluo aku gi pinjam henfon this one lady ckp kat dia aku hilang handbag no fon and i need to call my husband. sib dia baik. then aku call amran soh amran call nu lady tu balik. amran terus naik keter datang ke CQ tadi. then after that aku masuk balik control room tuh and wait.. org tuh tepon sana sini.. tp masa tu guard tuh tak jumpa dah handbag aku. aku taktau nak cakap camana sbb i cannot imagine hilang ids and all kat foreign country. apatah lagi ic, lesen dan segala kad2 mesia tuh. blank kejap kepala aku!

Then officer datang citer kat aku.. depa dah contact tp tak jumpa...what they can do is amik contact nu and will contact me bila dapat balik. masa nih aku takde perasaan samada akan dapat balik ke idak.. yg aku tau, i trembled inside! then turun kat bawah sama2 dia..aku tanya dia cases like this before, ada tak yg dapat balik.. dia kata in most cases dapat balik.. maknanya org hantar ler brg yg depa jumpa ke station.. but still bad luck can happen to anyone! mentara tuh aku tunggu amran. masa aku tgh tunggu amran tuh, kepala aku ligat pkir apa tindakan aku seterusnya... dalam kepala aku dah sah dah esok dan lusa tak ke konperens, gi balai polis lodge repot, gi msd tanya pasai all malaysian cards tuh and nak kena tepon segala pelusuk dunia nak cancel cards and all. Tuhan jer tau masa nih perasaan aku. tapi..tetiba aku ter think of something and tetiba terasa macam the passport is not in that handbag. aku tak ingat.. tau tau jer lah bila panik nih, mmg tak ingat haper.. hatta officer train tuh tanya aku which carriage aku dok mana aku nak ingat.

Bila aku terasa-rasa yg passport aku tuh safe, takde dlm handbag coach tu.. entah camana hati ada tenang sikit.. sbb my biggest and biggest concern is passport tuh! amran sampai jer terus aku tanya pasal passport, and dia kata as soon aku balik dari mesia hr tuh aku ada bagi dia soh simpan *sbb aku dah ada student card sbg id utk kemana2*. so lega sikit.. sikit jer la.. now my 2nd concern is ic and kad pencen mak aku.. sbb dia akan ada regular cek up kat spital sana.. matiiii aku kalau ilang.. menyusahkan mak bapak ler namanya nih.. lepas tuh aku & amran balik umah dgn aim nyer esok nak kena ke unsw buat student card baru and report student insurans card aku sbb aku takde id skrg nih. masuk jer keter, aku terus tepon anz *bank aku* and cancel kad bank aku just in case. then aku tepon ina soh cari no maybankard and aeon kreditcard. terus aku tepon aeon and block kad aku tuh. masa nih dah lega and clear sket kepala aku. tinggal lagi issue all the malaysian cards tuh and plg aku risau is my mom's ic and kad pencen tuh. benda nak jadi macam nih lah.. betul!

Dalam keter, amran kata call henfon aku.. aku mula taknak sbb takot.. sbb macam tokleh terima kenyataan kalau fon aku unreachable sbb if so, sah dah ada org rembat bag aku. dua kali amran soh call aku taknak..sbb takot ngan outcome dia..tp amran kata kena call jugak sbb nak tau apa jadi. so i called. first ring, no answer. 2nd ring there was an answer!!

A lady picked up.. aku macam ter uu aa uu aa kat fon..then dia cakap, "are u the owner of this henfon?" baru aku boleh bercakap.. my first sentence was .." yes! u found my handbag? *with trembling voice" . Dia kata "yes, yr handbag is safe with me, i can give u tomorrow in the city or can courier it to u". Masa nih..entah kenapa hati ada sikit lega..then aku cakap kat dia, aku nak gi umah dia mlm ni amik henbag tuh and dia bagi complete address and henfon nu dia. dia kata, dia call the last person yg aku call iaitu Johra and tanya camana dia leh contact aku nak bgtau yg aku tertinggalkan handbag coach aku tuh. johra kata hanya esok baru dia leh jumpa aku kat konperens.

So, balik umah, bukak laptop terus google address minah nih, an aussie by the name anita..amik direction kat internet, bawak laptop dalam keter *sbb mobile broadband* and terus ke umah lady nih kat kingsgrove, beverly hills. mmg senang nak cari umah dia... and bila dia keluo umah jer dia terus bagi henbag aku and i hugged her tight and long! she's a young and sweet aussie lad dalam lingkungan umur 25 gitu kot.. working already...i got my handbag back! with all things un touched in there! aku mmg cakap tima kasih sgt2 kat dia..sembang2 kejap then balik lah.. Tuhan jer tau macamana bersyukur nyer aku tadi..masa ni dah kol 9pm lebih gitu. Aku lost tadi dalam kol 6.45pm gitu kat circular quay.

Kisahnyer, minah ni naik kat circular quay jugak.. kiranya tadi aku selisih ngan dia kat station nih, aku turun dia naik. and dia kata dia nampak hb aku tuh and thought baik dia amik and simpan and try contact aku sbb takot jumpa dek org lain lom tentu depa antor. rupanya dia kata dia nampak kat mascot nyer stop, guard dalam ketapi tu dok kehulu kehilir berkejara2n dalam train *benonyer cari henbag aku* tp minah ni taktau. itu lah dia citernyer... kiranya.. my henbag tadi tuh was lost in less than 1 minute sbb rupa2nya it was in the safe hand of anita. thank u anita..may god bless u for this good deed u did for me tonite...

flashback..

Sebenarnya things have not gone right, right from the beginning dari pagi2 tadi. I shoul;d have known yg ianya signal utk sesuatu yg tak elok terjadi tp aku ingat ianya berkenaan presentation aku..but when my presentation went well.. aku lupa dah pasal signal nih thinking that aku pkir bukan2.

Dari pagi, aku nak bawak burger fillet of fish, boleh tertinggal atas meja dapor..plastik dah siap2 nak bungkus *jarang aku tertinggal bekfes or lunch pack aku*..then..despite dah recce smlm, aku leh silap train jugak pagi tadi sbb smlm depa tutup satu platform tp today bukak pulak platform tuh and aku patutnyer dok kat platform tuh. so aku transit sampai 2 train before naik train yg betul.. anyhow, sampai still on time as planned. pastu, aku pakai kasut hush puppies yg agak baru la..tp masa aku pakai kat airport last time balik *bukan baru2 nih*, ke hulu kehilir..takde apa pon.. ni hanya jalan sikit jer.. dah melecet kaki aku and luka.

hrmmm.. itu lah dia.. things have not gone right from the very beginning..aduhaiiii Tuhan jer tau perasaan aku....hilang handbag tuh dah one thing.. tapi.. boleh terjumpa balik with ALL its contents in less than 3 hours is another thing..something that i will never forget...it is a miracle indeed for me..

Dalam perjalanan balik dari umah anita tuh, i dok pkir ajer.. hrm.. ni sumer ada peringatan dan pengajaran yg Tuhan nak bagi and tunjuk pada aku nih...entah lah..my mistake was, masa dalam train on the way back tadi, aku terlalu taksub pkir apa step aku seterusnya pertaining to my research that bila sampai ke circular quay nyer station aku terus turun.. tp in less than 5 seconds aku teringat handbag aku.. sib baik bukan dah jauh dari train..tapi masa berjalan ke parking keter ngan amran tadi.. entah camana terpacul kata2 dari mulut aku.."ija rasa dapat balik henbag tuh"..tp amran diam jer tak cakap apa..alhamdulillah sangat2 dah dapat balik..

hrm..tu lah kisahnyer.. what a day! what an evening!..so esok aku gi lah konperens tuh yg idak kalu aku dah kensel nak gi.. dah ilang semangat nak gi konperens dah kejap..

apa2 pon, alhamdulillah dah jumpa balik..and i pray that i will never, never, ever have to experience such a worrying torture anymore..

Sunday, November 30, 2008

Recce

Semalam gi recce jalan nak ke sydney olympic park tuh... maklum ler lom penah sampai.. so nak make sure tau jalan, bus mana, train mana and stop mana sumer tuh plus timing as well. Gedebuk gedebak dalam 2 jam gaks perjalanan nih dari umah sampai destination ngan bus then tuko naik train laks gituh.

Sebelum tuh dah termakan godaan si cikpah lah pulaks...then terjumpa kengkawan laks huhu. Harini pulaks dah macam termakan laks cili cikpah..langsung terasa nak ke birkenhead point ahaks!

Harini nak kena send slides aku in advance since turn aku first day..slides dah di finalize kan dah.. dok touch up ittew innew lagi tadik. Hrm..rasanya dah boleh send kot.. sbb lagi tgk, laaagiii la ada menda nak di tuko itu ini..nervous nih coz first time nih kat international conference abroad..selain nak present paper..dah aim gaks nak wat networking gaks nanti nih..

Wokesssss.

Friday, November 28, 2008

Sydney! Sydney! huhu

hehehe...alhamdulillah.. meks dah sampai ke kampong kedua ku.. randwick, sydney hehe

Flight smlm kol 10.40pm..yg mengantor parents, ina and the kids...sampai awal dari ipoh so lepak2 ajer kat klia nun..segalanya smooth ajer sampai tadi... touchdown dalam kol 9am.. gedebuk gedebak kol 9.30am setel.. kali nih beg2 aku tak dibukak pon..so food2 yg aku bawak lepas sumernyer..then keluo jer terus ada bas dah.. aku naik bus jer balik ke umah.. 3 dollar lebihy ajer banding kalao amik taxi 35 dollar...stop terus sampai depan univ aku and mengheret ler trolley beg aku tuh ke umah..

Sampai umah.. first comment: hrmmm.....kemas nyer umahhhh hehehhee...boleh dak aku nih kemaruknyer miss ngan sydney nih..sampai.. aku miss umah aku, i miss my univ.. miss the walking home from the univ, miss my sydney fon ringtone *when it rings*, miss my dapor, miss my katil..miss my study table..lagi apa eks.. hehe..amran?? alah biasa2 jer.. idak ler miss banget kekekekekeke..kata nyer nak balik awal hr nih huhuuu

Wokess..ngantok lagi nih..aiseyyyy ic and kad pencen mak aku ada kat aku la!!! aku lupa nak bagi kat abah aku huhuuuu aiseyyyyy!!..

Akhir kata, kengkawan.. tolong doakan aku yer for a smooth paper presentation hari isnin nih to be hosted by univ of western sydney.. doakan yer.. thanks in advance ols!

Wednesday, November 26, 2008

Chalo time...

Semalam kekdahnya si Dik an nak menyempit gaks tido ngan kitaorg..sokmo nyer dia tido luor ngan tok nyer.. tp.. agaknya selama ni dia kepingin kot tido ngan aku kekekeke so smlm seperti biasa masa depa bermain teka teki lagi..baring2 tiga org satu katil..sedo-sedo senyap soh dah dedua org.. lenaaaa dah.. kemain lesak tak hengat laks tuh! kekeekke


Anyway, satgi kang nak gi umah aku kat batu gajah perdana sat.. nak amik baju2 yg berkenaan sket.. boleh la dah hari terakhir baru aku tingat.. time conference sok ada dinner la ada tea reception la.. aku nggak ada baju yg sehsuai gitu hee hee hee.. betapa la aku leka kan kan heheheheh.


Owh pasai citer james bond tuh kan.. smlm bertepon sat ngan mak hayamz.. dia udah racun aku katanya idak le best banget citer tuh.. heehheh so sementelah aku takdak geng nak gi tgk wayang maka tertangguh tangguh.. langsung aku maleh ler nak gi tgk..kkkeke tapi si makhayamz tu sempat pulak promot citer sepi tu kat aku hehhe.. citer sedih2 dan sepi2 nih aku kureng minat laaa heheh


Pasai entry smlm tu, to cikya and teesh yg bertanya hehehehe....yer tu excerpt dari novel yg dibeli hehehehe and cikya nunggu eks apa kesudahan nyer? kekeke itu lah ending nyer.. takde ending lain dah heheh


Hrm...ina cakap smlm.. mak aku dah mula sedih2 dah aku nak balik semula ke sydney...dia kata kat ina, "sian kat ija dah nak balik sydney" hehehe which actually aku taktau apa yg nak dikesiankan kat aku nih ha.. balik sana sbb nak blajo takdak lain.....ina kata mak aku dah suara sedih dan sebak... actually mak aku and aku sgt kuat bonding nyer *semua org pon camtu kan* in the sense that, both of us can sense kot ada kesedihan dalam hati memasing..so agaknya dia sense aku sedih kot smlm nak balik sydney dah..padahal aku mmg sedih smlm tapi sedih tang lain heeheheh. Tapi takder aper lah..i'm ok and kekdahnya jenis pandang ke depan to proceed with life..takder nyer nak berlama2 dok dalam kesedihan..tak kosser nak layan hee hee hee


I may sound selfish but actually am looking forward utk balik sydney..i am somehow feeling like re-energized utk balik sana dan belajo.. betul..i dunno how and why.. but since 2 days ago, i have visualized myself deep into my study and work and since i have few more targets to achieve end of the year and beginning of next year..so i kind of outlined in my head what i wanted to do when i get there......anyhow, i know my decision utk balik mesia is the right one..altho for a short while, apart from balik kes mak aku..i also actually needed a break la jugak kan..kalo bukan kes mak aku, harus aku jenjalan ke mana2 dah kot heheheheh. Apa-apa pon alhamdulillah to date, i think i've made the right decisions thus far and sumer tuh more on gerak hati instead of gerak kepala kekekeke. Camno laaaa nak jadik rational nih huhuuu. Camno aku nak tau that i've made the right decision? bila aku rasa tenang hati sejurus lepas membuat keputusan tersebut dan bertindak atas keputusan tersebut...and i also thank Wa who have always be by my side whom insights have always been ones that i can rely on!


So, perhaps this is my last entry before flying back to sydney...esok aku gi kl lepas zohor or around kol 2.30 or 3pm gitu..and straight ke airport ajor since adik aku kojer pon no point lepak kat gombak...and flight aku esok mlm. Just a soft reminder, to those of u who have my fon nu during my stay here... it is valid until esok yer.. coz ittew nu, abah farhana yg punyer.. he lend me that sim card.. so aku pon udah blasah kaw kaw calling sana sini hahahahahaha nasebbbbbb laaaa huhuuuu.


Wokesssss see u from sydney!!!

Tuesday, November 25, 2008

berita itu..

Semalam dapat satu news...hrm..pasal someone who used to be close with me.. sangat close ler.. tp jgn speku dulu.. ni bukan ex bopren tau!! bukan, sunggoh bukan..


Takder apa lah.. cuma luka berdarah gaks hati aku nih dengo berita ittew, the real story...tadi baru dengo dgn panjang lebor the whole story from someone else...


So now i've finally and really lost someone..yg to be honest, aku mencari dia sekian lama for the sake of good old friendship...siapa yer? masa kat kelantan ker? idak.. blakang lagi.. kat kl? idak jugak blakang lagi.. shah alam? nope further back...serdang? maybe...US? perhaps... *ehh bila laks aku gi US nih kan? hehehe*. Someone i've known who studied in US at that time...

Monday, November 24, 2008

Ipoh day 9

Today just melepaks di rumah....yesterday masa menyongket ke jj, sempat rembat 3 novel melayu kt mph...ahaks! kat sana pong ada lagi novel english + malay yg belum dibaca heheehhe takper, wat koleksi for my rainy days hehehe...erm..a bit of updates on work-related, presentation slides udah 90% siap.. tinggal touch up touch up ajor deh..ingat nak catch up nengok 007 tadik.. tapi tak jadi..esok kot.


Tu jer...daaaaa

Sunday, November 23, 2008

Ipoh day 8 - citer bebudak

Semalam seperti yg dirancang aku gi kenduri umah my childhood fren.. then lajak juga ke umah my senior..kat kawasan perumahan mak aku ni gaks.. dekat ajor..then lain2 melepak ajer. Sebelah petang, my besfren masa kat convent mai umah nak tgk mak plus nak jumpa aku gaks ler.. aku yg call dia sejurus lepas aku balik hr tuh. Lama gaks sembang ngan dia...member businesswoman berjaya dah kat Ipoh nih...


Skrg nih baru lah rasanya spend time yg sakan sakan ngan bebudak kecit tu especially si kakak...kakak tido ngan aku skrg nih...melekat sunggoh ngan aku...hrm....bila dengo bebudak ni sembang2 kan hrmm.. walaupon aku senyum2 gelaks2 ngan depa.. tp dalam ati sayu gaks.. sbb cakap2 depa nih ler sok yg akan buatkan aku rindu depa heheheh..tp nka wat camno kan hehe..malam tadi laks.. mentara nak tido.. lepak dalam bilik ngan farhana & dik an...aku layan buku citer.. bebudak dua org tu dok main lawan teka teki..teka teki bebudak..aku gelak2 dengo soklan2 yg depa berbalas2 tuh..boleh disimpulkan, si adik an nih cherdik pkirannyer *tp maleh belajo* while si kakak nih agak slow sket *tp rajin blajo*...antara soklan2 yg buat aku gelaks sakan bila si dik an tanya kakak dia.."apa dia kain yg boleh bukak dan tutup"..utk seketika aku dalam diam pkir gaks.. apa ker dia kekdah kain nyer.. mata mamat tuh tgh pandang straight ke depan.. si kakak tokleh nak jawab...depa nih tanya soklan yg menda nya depan mata hahahaha.. roper2nya jawapan dia kain langsir hahahahahah. Then dik an tanya, "air apa yg wangi" hahahaahha aku gelak dulu dah sblm kakak jawab.."perfume!" kekeke aduhaiiii.. si kakak laks tanya..."apa dia binatang yg macam harimau tp mata dia beso"..si dik an menung.. aku pon menung dalam aku buat2 tak layan depa tuh..roper2nyer jawapan dia.."garfield kat umah depa" kkekekekekek. Then dik an tanya laks.. "apa dia kain yg boleh letak kat badan.." kakak tokleh jawab.. ropernyer kain batik/pelekat hahahah. Tak concentrate aku baca buku citer mlm tadi layan depa keekekkeek.


Harini dah janji ngan depa nak tgk high school musical.. walaupon sebenonyer aku yg nak gi tengok kekekeke..so catch movie pagi...tergedik2 ler dua org tuh nak gi tadik...masa tgh2 tgk movie tuh, si dik an kejap2 pandang atas..kejap2 pandang blakang.. aku sound gaks dia.. cuba ler duk elok2 tgk citer..tanya, boring ker.. idak katanya. Anyway, lepas tu bawak depa gi makan pizza.. masa makan aku tanya dik an.. apesal dok tengok atas tgk blakang tuh..dia kata ropernyer dia kira baper aircond ada situ, mana sumber cahaya yg dipancarkan ke screen tuh..ish ish ishhh budak tuh. Aku soh dia tgk wayang, lain di perati nyer. Then masa gi makan kat pizza..dik an cakap kat aku.."De' tau dak kat restoran pizza nih, lampu dia lagi banyak dari aircond dia" kekekekek aku gelaks jer la.. observant kekdahnya.. tp blajo malas!


All in all, nampak depa happy ler tadi.. ni depa tgh tgk tv.. tenang aku nak hapdet blog nih kekekeke. Selain ittew, hrmm.. dengaq2 gaks brita2 tak dijangka dan tak terjangka berlaku di syndey tuh..so.. once in a while bila berkesempatan, harusss aku online kat ym nak dapatkan latest goss..dalam bercoti, berita2 entertainment begini mmg mengujakan kihkihkih alaaa macam tak biasa kannn penyampaian maklumat syd-mesia, mesia-syd. ahaks ahaks ahaks!

Friday, November 21, 2008

Hapdet from Ipoh day 6

Harini suasana agak tenang berbanding 4 hari lepas yg agak kelam kabut..pagi gi spital..balik petang.. or vice versa shift nyer..depends..But now that mom dah discharged, lebih tenang ler di rumah ajor.. mak dah ok..still weak sbb udah ler rendah dia nyer gula tu kan.. 5.0+..tp dia sihat2 ajer..


Aku pon berkesempatan la bertenet kat umah atan nih ahaks ahaks! on and off la.. ala-ala lari-lari gitu heheheheh...sempat gaks catching up on goss and news and emails and blogs and facebooking etc etc.. hrmmmm... banyak ropernyer kisah-kisah eks? heheheh..ku sangka kan cuaca redup dan windy di sydney nun.. ropernyer panas dan windy di sinun ahaks ahaks!


Esok ada kenduri umah my childhood fren...adik dia kawen...sementelah aku ada sini, mak aku kata pegi ler jenguk muka...mak dia pong dah tau aku balik nih beria bagai soh gi.. insyaallah gi kot esok.. berzaman dah tak gi makan kenduri nih hehehe *mula dahh aktiviti jalan-jalan cari makan aku nih* kekekekeke. Takde lah..Other than that, there's also another kenduri umah my senior masa di upm dulu..hrm.. yg ni tgk ah camno...


Keroje aku masih belum bersentuh yer hee hee hee..entah bila laaaa nak dimulakan tuh....tp masa atas flight masa balik sini haritu aku sempat gaks buat rangka slides nyer..mana yg senang2 tu aku dah buat la.. tinggal lagi the remainder ajer...hrmm.. i foresee sejurus lepas aku balik sydney sok, perhaps aku akan still buzy & occupied with work for few more days.. then...then... will be a real hols for me yeahaaaaa kekekekeke...altho aku still ada target utk submit paper by december 08 and january 09. See how boleh tercapai ke idak memandangkan plan udah berubah kekdahnya ngan sekembalian aku ke tanahair yg tak dijangka ini.


As per my conference tuh, tadi dah dapat schedule dia and my turn to present my paper will be on the first day and the 2nd person! i like that!! so the rest 2 days aku akan lepaks lepaks enjoying myself di konperens ittew...yg ni aku perlukan doa2 korang gaks tau.. sbb aku ketaq! hehehe.


Wokess laaa...takdak apa nak citer..tu jer..happy weekend.. miss u guys!

Thursday, November 20, 2008

Hapdet yg backdate

hehehe..


First and foremost, tima kaseh pada kengkawan yg mendoakan kesihatan my mom..thanks alls....Aku agak constraint untuk hapdet walaupon rasa nak hapdet gaks so that u guys who concern abt me and my mom would know her status. Thanks jugak pada yg calling2 aku dan sms2ing aku eks...Tapi delinn dok hapdet blog dia tu..so kira u ols dapat tau gaks la kot status my mom. Maklum laaa org ada PDA utk hapdet kannnn..aku ni apa ajor yg ader..uhuk uhuk *tak pasal2hahahaha*


Secondly, aku miss untuk blogging kekeekkeke over kan? hehehe. Okay about my mom.. dia nyer blood sugar dah pretty much stable i would say.. dah play around 6.0 - 9.0 figures ajer.. so aku rasa ok dah tu.. and Dr pon cakap gitu. Latest today, Dr kata akan amik last reading satgi and if everything goes well, dia boleh discharged by today. In my previous entry, i mentioned about the jantung treatment that was made on her but alhamdulillah the result came out that all these got nothing to do with jantung...it's just that she got history so that's wat they attended the first thing. Alhamdulillah takde apa2 nampaknya. Well...mak aku kena gaks disuntik insulin. Mak aku mmg taknak.. dari dolu-dolu pon dia mmg taknak insulin.. well yer lah kan.. bila dah start cucuk2 ni. sampai bebila kena cucuk insulin tu..tp.. nak buat camana betul dak? She has taken the maximum ubat diabetes dah to the point that they does not give significant difference anymore on her blood sugar level.. so last resort is insulin lah. Mak aku pot pet pot pet gaks kata taknak.. and aku turut sama pot pet pot pet gaks kat dia.. aku actually prefer ikut cakap Dr tu sbb she knows better ler kan.. kang..affect ke buah pinggang laks kang.. lagi susah.. hrmm gitu la...so first day tu aku rasa mak aku ada ala-ala hot ngan aku kot sbb aku support cakap Dr tuh...tp 2nd day tu dia dah nampak bleh terima dah nak kena cucuk insulin tu...and some more Dr kata hanya cucuk sehari sekali belah malam ajer.. dia macam dah boleh terima. hrmmm.. gitu lahhhh


Nampaknya this time around, spesis kelli ng ramai ah dalam ward mak aku tuh.. hayyoo kekekekek gelap pandangan haahhaha *jahat aku!*.. but that was my first comment di hati.. tup tap tup tap.. harini hari keempat..kekdah nya aku berkawan baik laks ngan depa ahahahahah nampak beno takde kawan kat dalam wad tu kan ekekekkeek...adoiii sabo jer lah.. aci kat sebelah katil mak tu besfren kitaorg..sabo jer lah.. jadik geng bergurau senda.. aku rajin gaks sakat2 dia kekekekk...tp baik ler org nyer.. mak aku laks.. pantang ke benda, sumer nak pelawa dia heeeeee sabo jer lahhhh.. apa ajer yg mak aku makan nak dipelawa nyer dia...Semalam petang, ada one lady melayu yg macam tak berapa betul masuk dok depan katil mak aku.. tu diahhhh aku nyer ketaq la smlm sbb kan aku tido kat spital smlm...dia dok panggil aku 'Ain'... dia dok panggil jer aku."ain, meh sini ain.. tolong bukak pagar ni.." or..."ain, saya nak balik.."..or.."ain, saya nak minum.." heheheh memula smlm petang aku ngeri sbb aku ketaq kekekekeke tp tadi dah ok dah.. aku dah boleh layan2 dia sembang. sian sangat laaa kat dia.. aduhaiii.. tgk muka dia mmg muka sayu.. kisahnya ada anak 4 org, ada mak bapak lagi tp tak nampak sesaper datang.. anyway....mak aku kata dia tu harus meroyan kot..meroyan hat yg dalam pantang tu..dunno..


Hrm.. so tu jer lah takat ni. Nanti later2 aku hapdet lagi eks.


Daaaaaaa


Addendum:
To: teesh, hana, fudh, zira, yatz, cikya serta DL..thanks so much for u guys nyer doa2 di komen box at previous entry.. aku reply kat sini ajor la yer.. berkat doa korang, insyaallah mak aku cepat ok nyer tu.. thanks beloved!!