Friday, October 31, 2008

Exam's over..so siapakah dia yg aku jumpa??

Citer pasal exam dulu...

Erm...kalu diikut2kan rasa rasa cam boleh buat laaa....rasa rasa cam konpiden laaaa...rasa rasa paling tidak pon leh lepas passing marks 70 tu laaaa...tp tak baper berani nak cakap laaaaa..so tunggu ajer laaaa hehehehe...anyway, dalam aku riso riso aku ingat ke dak main points... kekdahnya soklan tak banyak tanya fakta atau concept pon..tak banyak..lebih pada general la soklan dia.. yg perlukan aksi goreng menggoreng...

Tapi yg bestnya satu soklan esei yg aku dok bincang ngan member aku mlm tadi keluo siuttt..hanya beza pada product nyer ajer.....huhhh tp apa2 pon alhamdulillah laa...

Sesubuh sepi'i tadi pulak.. bangun untuk revise revise sket last minute...around kol 3.30am gitu..and seperti biasa si emelia ada online... sokmonyer selama aku dok bangun study pagi2 sepi'i tu dia mmg ada online.. jadi laa buat buat segor mata nyembang2 sket..dia dok rotate ngan husband dia yg student gaks..dia tido dulu, hb dia study.. then hb dia tido.. dia laks study....biasa la.. ada anak sorang....tu yg sokmo terjumpa dia jer online time time yg aku online pepagi tuh...anyway...kekdahnya masa dalam dewan exam tadi.. masa nak masuk kena amik kad ber nombor random supaya tak dapat dok dekat2 member... kekdahnya si emelia boleh coincidently dok sebelah aku.. huhuuu sumber inspirasi sunggoh..partner in crime subuh2 pagi...dan happen ter dok sebelah laks tadi.. nice!

Wokehh.. so siapakah yg tegur aku haritu? hee hee hee..

Dulu-dulu aku penah amik satu kursus nih....and masuk dalam satu kumpulan yg sama...with this person laa..so kind of close gaks la masa tu..biasa la kann bila dah dok dalam satu group mmg le close jadinya...tapi soon after that terputus hubungan..dia bawak haluan dia.. aku bawak haluan aku laaa...lost contact..tak ter-ambil laks contact number...

Tapi kisahnya dia datang sydney hari isnin lepas ngan few colleagues dia...terkezut dog aku sbb mmg ler aku tak sangka amat amat utk jumpa dia.. and the fact that dia still ingat and recognize aku...how nice....nama dia..ija.....nama betui dia Dr ariza..hehehehe...mmg siap berpegang-pegang tangan lagi depan cashier taste of thai tu hahahaha punyer le sexcited memasing hhehe

Ok..tu jer lah....weken ni plan nak lepak ajerrrr..owh ya.. erm.. actually i have 2 issues to think about and make decisions on...so esok dalam aku lepak2 tu.. boleh la aku ponder menda2 yg baru datang nih...sblm ni aku dok tolak tepi dulu..fokus pada exam dulu......

Wokesss daaaaa...happy weekend ols!!

Thursday, October 30, 2008

Esok exammmm eeuuwwwwwww!!!!

*over occay!* macam tak biasa amik exam kekekekeke

Biasa laaaa aku nih...bila dah dekat baru nak nampak gelabah nyer hahaha...awal-awal lepak2 ajer aku huhuuuu...actually, aku dah baper kali round dah baca whoaaaa hehehehe..dah back and forth, back and forth... tp takut tak ingat main points uhuk uhuk! isyyy boleh kot aku nih nanti... pressure nyer sebab aku nyer passing mark is 70..instead of 50 macam yg lelain bebudak tu..iskkk....semalam sv aku datang jenguk...masa tu si bernado ada sebelah..takde apa purpose pon sajer jer dia jenguk aku..sib baik masa tu aku tengah tekun pulun handouts nota dia....so nampak ler sikit aku tengah study kannnn hahahaha..tp yeah..for no reason tuh..so boley dak aku nak speku entah-entah dia datang nak bagi aku tips tuk exam tu esok tp tgk2 si bernado ada sebelah dia kensel?? kekekekek

Okeh tuko topik.

Semalam masa balik gi tapau food kat taste of thai...amran tunggu dalam keter jer..aku yg gi beli...kat restoran tu lepas aku bayo kat cashier tuh..and nak pusing utk tunggu order aku......tetiba!!!

Ada orang tegur aku dari belakang!! seseorang yg aku plg tak jangka untuk jumpa di sydney nih atau lebih tepat di randwick nihhh!!! siapakah dia???? jeng jeng jeng!!

..to be continued eksss..aku nak sambung telaah dulu nih kekekekeke

daaaaaaa esok kan exam!!! my last exam in unsw ever!!! *hopefully, hopefully!*

Wednesday, October 29, 2008

Mode telaah

Semalam pretty occupied buat spot questions seperti yg aku cakapkan tu *committed tuh bab2 nih* heheheehhe so meks ala-ala bbz ler smlm hehehehe. Harini sambung telaah la apa lagi...bak kata pepatah, "telaah lah anda sebelum anda di telaah kan" hahahahaa opssssss....

Dalam tengahari camtu semalam si farhana tepon...ada menda abah aku nak tanya aku smlm...kisahnyer si farhana tu cuti skolah deepavali ropernyer....ermmm... rindu lah kat dia...kadang2 bila kita rindu kat org yg kita rindu nih kan, baik takyah dengo suara dia kan....rasa okey sket..dpd bila dengo suara but nothing i can do about it *my case ngan farhana lah ni*..rasa helpless dan hopeless sangat...satu lagi...i really cannot bear listening farhana utter the words "i love u" or "i miss u" bila2 dia sembang ngan aku over the phone or kat ym.. tak lalu hati nak dengo or baca rasanya...tak tahan..sangat sangatlah syahdu nyer...mmg pada aku baik dia takyah cakap phrases tu..sian dia....*eh ker sian aku eks?? heehhe*...erm.. bunyi cam aku bias kan antara farhana with the rest of adik badik dia huhuuu

Okeh tuko topik.

Sabtu ni rasanya nak ke sydney fish market lah, get my seafood serving..lama dah tak gi...weken ni ada apa2 hal ker eks? rasanya takde apa kot..see how.

Okay lahhhhh...i'm expecting si bat masuk opis harini kalo dia tak amik mc la...*aku nunggu ko nih nyahhhh!*

Tuesday, October 28, 2008

Me and myself on a lonely quiet day..~ monday

Yesterday was really a quiet day for me, both online and offline hee hee hee that, a silly thought struck my mind..."did they celebrate deepavali here too??" hehehehe kidding!

That's because this week is the start of exam period and therefore not many students are seen hanging around the lecturers' room, but many of them were seen lingering around the library and quadrangle lawn out there....

As for the lecturers, most of them were probably busy finishing up with their markings...and i suppose when the exams are over...this school in particular will be extra quiet...nice!

I'm at the moment been rigorously *ahaks!* preparing for my exam this coming friday....14 chapters altogether uhuk uhuk...but thank God, despite being busy going to all those raya open houses, i managed to finish all those chapters, first round. So, now..am in action on spotting questions pulak *actually, i wanna test my intuition nak tengok boleh pakai ker dah berkarat,samada clockwise or anti-clockwise, boleyy gittew???ha ha ha*...mmg student sejati! kekekeke...u know, when i was a degree student dulu mmg tak main laaaa spot-spot question nih hehehehe skema yakmat! Skrg tak baper dahhh.. takdak masa nak layan sumer 14 chapters dgn bersunggoh-sunggoh hahahahah dasar!!

Wokess laaa...

Monday, October 27, 2008

Beach-ing

Hari Sabtu lepas, lepas jer setel kat my club open house haritu..depa2 ajk *aku bukan ajk tau* suddenly suggest nak gi melepaks kat malabar beach, nak menghala ke la perouse...nak mengutip siput sedut katanyer...si Sal and Sazly penah gi kutip and siap buat masak lemak lagi...so depa dok ajak2 ler saper2 nak join.. aku teruja laaa nak pegi... not because aku tingin beno nak makan siput sedut tu *penah makan, tp siangnyer nak reti!*..aku more to nak suker-suker nak blajo ngutip siput tuh *tak penah buat occay* and also sajer nak lepak2 kat beach reramai...amran occay ajor masuk bab2 nak melepak2 gini nih.

So, kol 5.30pm berjanji setialah kami baper keter eks...let's see.. aku, yanie, sal, su, kak nora, wai, qib dan firdaus, 8 keter membontoti keter si sal. Sampai2 sana..air pasang lah pulaks.. so tak dapat ngutip.. tapi it didnt mematikan semangat we all nak lepaks2..ada yg bawak bekal lebihan food kat open house tadi, ada yg bawak chips, ada yg bawak jajan dan ramai yg bawak ayor ajer deh becoz like so impromptu kan..*termasuk la aku kannn hehehe*...hrm.. mostly ajks la yg join tuh....anyway, we just stayed a while..the ladies all sambung2 sembang and post mortem sket on majlis tadi while the guys ada yg mandi, ada yg ngutip siput..ada laa..cuma kalo air kering lagi senang kutip so i was told. Sejuk yakmat btw masa tu so yg mandi *termasuk la si amran* sejuk ketor dan kejap ajer dok dalam air.

So, here are some photos...

..spectators...

..amran dah in action..bukak bag mau amik baju mau mandi gittew..

..the ladies mmg tak sah tak bergambo...dari majlis open house tadi lagi..pantang lepa..lip lap lip lap flash camera gittew... jadi lah meks nak merasa ala-ala artis sket! kekekeke *kumpul memori kannnnn*

..si amran..suker benooo gi tempat yg org tak pegi..yg lelain sumer belah2 sini..yg dia suka beno nak explore belah2 mana tah..tu dia nak ke arah ujung sana nun.. hisyyy

..spectators cum gossippers *nampak kepala jaa*..

..nice pic, this one...

..another nice picture posing dari kejauhan...
Semalam pulak *Sunday* kami beramai2an ke maroubra beach laks ber-open house kata nyer kat umah cikpah....this one kira penutup lah segala-mala majlis open house raya tahun 2008...and also, the last majlis i suppose from cikpah..who will be going home soon...aku lepaks lama gaks kat umah dia ni..sampai nak ujung majlis..and the rounds of makan usah citer laa kannnnn hehehehe.

Here are some pictures also...the rest will be in fb.

..kat luar umah cikpah..nak lepaks beach situ laks kejap...with Is and family..belakang tu nampak dak laut...dekat ajer umah minah ni ngan laut...

..me and cikpah..ramai yg kata kami seakan-akan kembar...with height, rupa and badan hehehe

..some of the ladies when i was still there...amran kata...he noticed that..in almost all pictures, yanie and cikpah will always be at my side in pictures..yg aku sendiri tak pasan hehehe especially yanie katanya..tu dia kata, yanie tu org kanan aku ahaks ahaks! semoga frenship with them ini berkekalan ke akhir hayat..

..the guys section...

..the food...nothing surprising if cikpah is the cook... had always been marvellous!!

Okay..tu jer....

Sunday, October 26, 2008

Club raya do

Majlis ni dilangsungkan di rumah Sal and Sazly kat Kensington...memang we all thankful for their willingness guna umah depa for this event, umah depa ada backyard...kat sini kebanyakan student dok kat apartment unit ajor...kalo yg ada backyard tuh harus mahal..unless rezekilah sesaper yg dapat yg murah tu.

So, ramai yg datang semalam...and nampaknya macam ramai org-org baru and some org-org lama but very few senior-senior. Memasing bawak potluck seperti yg dijanjikan and very der meriahs occay makanan-makanan ittew...and sumer sedap-sedap belaka. Aku stay sampai sudah majlis jugak although aku idak ler tolong kemas-kemas pon..instead aku gi lepaks menyembang!! kekekekeke. Food mmg banyak lebih, so beramai-ramaian lah tapau food...as for me, aku tapau soto ittew lah..yg sunggoh sedap, trademark si Sal..and also bawak balik sket sambal tumis ikan bilis, hasil kerjatangan si Wai yg katanya sedap skalik tp pedas!,..tapau sket sbb ada lebihan pulut sket kat umah nih...

Tu jer lah...esok sambung. Here are some piccas...




...asyik2 ter sedondon ngan yanie walaupon tak berjanji..raya 1st hr tu pon nak ala-ala sama gaks... ish ish ish..mmg berjodoh tul! hehehe










Saturday, October 25, 2008

Club open house

Before that, nak citer sket pasal defense smlm..just for reporting purposes.

Xiao Han did ver well..a comprehensive proposal with methodology being the main contribution to knowledge. Very technical in the sense that she incorporated all God-knows-what models that really impressed everybody. She gracefully answered all questions or rather inquiries and admitted on the question that she has not thought of. That's a sincere answer and with her sincerity, the one who asked the question willingly let her go with that and soon after that another lecturer came to her rescue by suggesting some solutions. Brilliant!! In the beginning of her presentation, i thought she did well in memorizing coz what came out from her mouth was like bullets...but then...nope, she really really know what she is doing especially on the methodological part. It's the highlight of her research, i suppose. And, she also dress very well i thought...nice!! And all of us bet she'll pass without any corrections. Well, she is supervised by Mark..huhuuu ...a quiet man but good sense of humor, not handsome yet very intelligent and highly analitical in his thinking...and not to forget, friendly too. All his advisees are very very lucky indeed to by guided by him. Despite being a very busy professor, he surely knows how to guide his advisees. I was told that he has advised his students to be very humble in the defense.

So, harini ada club open house...it is a potluck kind of thing...some are open for volunteer, some are requested. I'll be bringing pulut kuning 2 kg....smlm balik dari school singgah kat oriental japs beli pulut...ni dok tengah mengukus lah ni.. the program starts at 10.30am kang. Probably will stay till the end kot with the intention to help out kemas-kemas...hehe tengok ler camner.. larat ke dak lepaks situ dari kol 10.30 sampai 3pm dek non! So, see how. Other than that, today takdak apa laaa...Esok ada 2 open house jugaks... penutup i suppose...erm.. tapi satu invitation tu..pegawai JPA, tgk keadaan camno..

Wokesssss daaaaaa.

Friday, October 24, 2008

Cerita-ceriti dan besday wishes...

First and foremost, thanks bebanyak to all of u guys for your wish untuk presentation aku smlm....really terharu laa.. although presentation tu normal patutnya bagi aku..especially ianya adalah presentation dalam kelas ajer...belum lagi proposal defense *yg aku patutnyer takot lagi gaban dari semalam!*..tapi all your well wishes did make me feel good and well kept dalam hati....Touching jugak sbb pepagi smlm sedang aku nelaah text aku tuh, terima sms dari si fudh yg masih ala-ala sihat tak sihat tp dah bawak ke sihat, wishing me for my presentation..thanks fudh...harus dah balik sok aku jumpa ko, insyaallah kalo takde aral...alhamdulillah dah setel...and many many thanks.

About the presentation, i would say it went well for us...smooth flow with perfect time management and everybody did their part very well, i suppose. There were inquiries of course but our lect asked the question of Thailand's reputation of being a country yg dikenal dgn simbol sex. Well, masa memula dulu masa nak pilih negara utk di promo, aku dah highlight dah menda nih..i suggested other country sebenonyer instead of Thailand tp..mmg Thailand adalah antara satu negara yg bergantung pada tourism sbg salah satu revenue depa and besides, dalam kelas kitaorg tak ramai Thais. So back to the question tuh, despite jawapan kitaorg yg Thailand dah move away from that reputation..and has re-establish their image, our lect tuh macam ala-ala tekankan jugak on that point..but i dont think that will affect our marks, becoz what he was looking for was on our ability to defend and answer all the inquiries.

Wokes....aku nak citer berita gembira nih!!!

Syukur alhamdulillah.....aku dapat teruskan menyewa kat apartment unit yg aku dok sewa skrg nih.. alhamdulillah sangat...kalo korang been a follower to this blog, u would know of this issue yg aku raise sometime ago and despite keresahan hati aku on dapat ke idak utk aku terus stay kat rumah yg aku sayang nih, aku tidak tergerak pon nak mencari rumah, lebih kepada wait and see...and smlm masa sblm presentation tu dapat call dari amran and dia yg kabo dapat surat kata, we get to continue on stay here.....but!!!!

..with an increase of the rental payment of course!!! Increase by 50 dollars per week and kalau 4 minggu sebulan, maka increase by $200 and kalo 5 minggu maknanya increase by $250. Sebenarnya byk beza tuh..kurang-kurang boleh buat beli korel tuh! hahahaha idak ler idak ler....to be honest, aku sangat selesa and convenient dok rumah ni..and being me who would always opt for keselesaan kalau aku mampu, so aku cakap kat amran, let's just stay here!! fuhhhh rasa salah satu perkara yg dok occupy the back of my mind slama ini, setel. Alhamdulillah. The increment will be topped up by Amran...elaun aku dah ada fixed expenditure dah. Kalau nak tambah lagi $250 tu, mau satu minggu dalam sebulan aku kena berposa kot! hehehehe..*ermmm....maknanya, $3000 setahun will be lost from our savings eks..banyak tuh!..harus bye bye korel lah camni hee hee hee maksud aku, melepas lah sesuatuh tuh kan hehe entah!*

.....ermm.. so u will see a more perbelanjaan berhemah on my part starting next year, insyaallah. The new rent will only take effect starting January next year..so kalau nak dikira dari February tahun ni dimana bond aku dah habes..kitaorg untung jugak in that selama 10 bulan dok bayo ngan sewa lama $350 per week...sbb dok takde news on new bond and rental fees...takperlah..apa-apa pon, i am happy to be able to stay here longer...like i said, kalau nak dibanding antara duit dengan keselesaan hidup dan kemudahan belajar...at this moment, i opt for the latter *setakat mampu lah*.

Lagi apa nak citer...erm...oh yea....esok adalah besday fudh and cikya, 25.10.08...so..

Happy Birthday Fudh!! Happy Birthday Cikya!! Semoga dirahmati Allah senantiasa..dan berbahagia selalu...may our frenship lasts forever...ni ada hadiah tuk u all... hee hee hee

Fudh!!! Ni hadiah tuk ko fudh..seperti yg aku janjikan....korel di angin lalu hehehehe...i trust this design suit your liking eksss hehehe..ni aku hadiahkan 4 kotak nih! kekekek


Cikya!! Ni saya hadiahkan 4 kotak jugak korel di angin lalu design ni tuk cikya..cikya suka munga-munga kannn hehehehe.



Esok korang nyer open house boleh pakai korel nih hahahahaha..cuma ingattttt..kalo makan tu, makan satu pinggan jer tau jangan sampai 2 pinggan!! LOL!

Wokesss tengahari nih kol 1pm ada defense seminar lagi...

Thursday, October 23, 2008

Presentation

Presentation harini...wohoo last class last class!! hehehehe sexcited tuh. Aku idak ler pulak prepare2 bagai this time nyer presentation....ntahhh...prolly sebab menda nak di-present nih is on tourism kot..blasah jer lah kan hehehe...Paperwork mmg kitaorg dah siap last week lagi..although submission esok..senang buat siap awal2..tinggal lagi dok pass from one to another and last skali kat aku last friday utk buat final proofread and editing.Tu ajor...so kang aku baca2 balik la sesikit..*sesikit lagi tuh*.

Harini patutnya ada Honours Colloqium belah petang after lunch....normally aku suker gi attend sbb sajer sajer nak dengo apa topik and research depa2 ni buat...tapi rasanya not this time lah..meks kan ada presentation kekekekek..oh btw, sblm aku kena query laks kang, honors colloqium ni adalah bebudak honours degree kat sini *satu ostolia,..mmg sokmonyer univ aku nih hosts program nih every yr* present depa nyer thesis..honours degree kat sini..hanya bebudak degree yg final sem result depa 1st class ajer yg akan ditawarkan utk sambung another 1 year and dapatkan degree with honours..idak kalu, their degree hanya atas nama degree ajer. Beza kan dari mesia? yer beza..and kat sini kalau bebudak honours tu mmg ala-ala superstar la..sb mmg budak pandai! *aku dulu degree BBA with honours gaks...tp rasa-rasanya jauh panggang dari api ngan depa-depa nih*. One yr of honours program tu depa join ngan kelas we all *masters and phd by research level* ..yg 4 core subject yg power power susah *yg last sem aku amik tu* and mmg depa perform la.

Okaylahh....owh smlm snowing kat Katoomba, Bluemountains..padan sejuk yakmat pon...and smlm hujan lebat seharian....ramai pakai baju winter balik...aku on kan heater balik...sib baik pakai sweater smlm....tapi harini nampak cam panas molek balik dah...huhu...weather yg sunggoh unpredictable these days...

Okess daaaaaaa. Pada yg tak berapa nak sihat tu or baru recover dari demam, food poisoning and etc etc...ku doakan kome kome sihat2 ajor yach...

Wednesday, October 22, 2008

Impromptu gathering

Semalam late evening..tetiba rezeki masyuk..heheheeh i mean, ada org tetiba invite tuk bergather-gather over dinner bagai...maka.. sebagai seorang rakan yg memahami *ahaks*, tak sampai hati utk ku tolak ajakan mereka ittew hehehehe...so, smlm tu dari school terus ke maroubra beach for dinner yg sempoi & santai but sangat best! Menu simple takper *especially aku nih yg tak bawak apa2 kannnnn kekeekekek*, yang penting gathering-gathering skali skala itu...so yanie & farid came over too. The gathering covers the main purpose with few rounds of gossiping, info sharing serta mengeteh-o sumer cukup. Good hosts! We stayed sampai around 10pm kot..then chalo sbb mata aku dah ala-ala kuyu..beyond my bedtime dah tuh hehehehe.

Tak penah lagi aku gi maroubra beach tu memalam.. so smlm masa pi tu.. mmg lengang padahal baru kol 8.30pm gitu...and terasa betul-betul macam ada kat Lumut laks...turun-turun keter jer angin kuat gaks plus smlm mmg hari yg agak sejuk banding hari-hari lain..angin pon bau laut...mmg umah minah ni dekat sangat ngan laut pon...maruobra beach nyer area mmg cun aaaaa...errr tak tau la kot sbb aku suker laut laks...

Wokes, untuk my good frens ~ Bat, DL and vaart serta rakan2 mereka yg lain...selamat mendaki mount kinabalu yach! Jaga diri memasing...beringat2 bila dalam perjalanan mendaki tuh hehehehe alahhh korang dah biasa kannnn...but just take care laaa.. see u guys bila korang balik nanti.

Tuesday, October 21, 2008

Proposal defense

Definisi : pembentangan proposal utk research yg nak dibuat then defend kita nyer proposal tuh...supaya tak kena tuko tuko buat menda lain laks.. tuko sesikit ok lagi *pass with minor corrections* or worst come to worst tuko byk pon terpaksa la nak wat camno *pass with major corrections* tapi paling bagus kalo takde corrections *pass without corrections* very unlikely here...cuma nauzubillah la kalau gagal *fail*.

Teresa nyer result proposal defense dah keluo and she has to go under only minor corrections.. kat sini, minor corrections is very common, kalo takde correction tu yg uncommon...Well, a bit on her defense last week... i thought she presented well, full of confidence and smooth...she looked like it was a casual occassion, takde nampak elemen2 nervous ke haper.. kagum aku ngan dia... but then, she's both an academic and practitioner for quite some time dah.. practitioner tu yg penting tuh...sbb boleh diblend kan experience dia dalam academic dia...anyway...aku pon catit2 gaks la soklan2 yg ditanya..hrm.. actually masa aku dengo presentation dia tuh, aku mmg ada nak tanya satu menda.. tapi tak sampai ati nak tanya kat public sbb aku rasa soklan aku tuh soklan power gaks.. sbb aku ada sikit confusion.. so i thot, takper lepas setel kang aku tanya kat blakang ajer..tengok2..mmg itu la soklan yg dibangkitkan oleh most of the profs and lects haritu...ermmm...

Actually tak jauh beza apa yg aku nak buat ngan apa yg dia buat..cuma context berbeza...and dia pulak apply pada context Chinese female kat China.. aku tak ikut ethnic though tp different context la...dia nyer most critics was, samada significant ker context dia tu.....are there really gonna be any significant difference in terms of anticipated outcome tuh?..erm...riso jugak tuh..but bila aku tengok tengok dan renung renung kojer aku nih, aku yakin aku nyer context ada significance dia..crystal clear aku rasa and i'm not worried about this actually...cuma, bersedia jer lah kan sok sok.

Sv aku datang smlm jenguk aku... akhir2 nih, kerap laks dia datang jenguk aku... i think it's becoz aku tak gi report or jenguk dia ekekekekke and sbb dia dah tau aku nyer target tuh... tapi kan.. hisyyy dia leh tanya aku smlm, have u decided on the specific date? sabo jer lah aku.. dia la yg kena set kan.. aku dah check dah ttg procedure dia dah.. so by now, korang dah dapat tangkap dak apa keresahan dalam ati aku selama nih? hehehehe. Anyway, ni hanya bebelan aku jugak lagi about academic aku.

Selain tu, dia ada gaks advice aku sesikit smlm....and i told him that despite keketoran aku utk defense nih, i am actually looking forward for march to come...to want to get it done and over with and then move on to another stage. So, i have to make the defense in march to happen, kena jadikan dia happen gaks by hook or by crook, kena jadi jugak dan jugak!! *nih aku tengah psiko diri aku nih hahahhahaha*..sbb kalo idak aku takut aku lari dari schedule nih.. huhuuu..unless ada aral melintang lah kan...

On a different note, member aku sorang tuh dah attend her last and finale class in unsw nih huhuuuu siap promo lagi kat fb dia tuh.. good for u beb! Ko nyer open house tuh aku nak lepaks lelama sket.. then perhaps lepas tu lepaks kat beach laks.. nice! owhh maroubra beach will be so significant & memorable dah kat aku lepas lepas ni uhuk uhuk!

Okes daaaaaa....hopefully everything turns out okay la for me in terms of study nih...and for u guys too...amin.

Monday, October 20, 2008

My sleepy weekend

Pertama-tamanya....mulakan hari anda di hari pertama minggu ini dengan senyuman.. kerna..bila sendri senyum, sendri boleh up kan mood sendri hehehee *tu diahh tazkirah bagai* kekekek maklumlaaa..nak lega kan dari monday blues gittew...

My weekend was filled with sleep, sleep and sleep....and i think i recovered from fever totally dah ni....after course saturday tuh, aku blasah ubat dan ubat lagi..jadik tido dan tido lagi... bangun kejap online, selak2 buku kejap.. then tido lagiii fuhhhh best gaks! heeheheh...sunday aku lagi laaa banyak tido... with in between read pages of a book, visit fren for her raya open house, browse the net then popped in ubat dan tido serta tido lagi heehhee.. and come this morning, i think i feel a whole lot better... harap2nya ok dah lah ni....tapi bila keep up with frens here depa pon memasing pakat demam gaks nih... so musim demam la skrg nih kat sini...panas dah nih kat sini although it is still musim bunga kat sini...

Hrm..talking about musim bunga nih kan... i havent gone anywhere la sejak menjak posa nih.. rasa lama betui tak gi jenjalan huhuu *dasar sangatttt*....erm...yer lah kan... so far di bulan syawal nih, wekens were full with open house invitations that if u guys know me better, would know that i try not to decline their invitations...anyway, me is in the midst *not really midst la.. rather just about to begin hee hee hee* of planning a mega project....soon to be launched...event organizer pon ala-ala occupied nih heheheh...but hopefully things will turn out well la and takde halangan-halangan lagi this time.. insyaallah...

Well, as for me... bila badan dah rasa ok dan pulak dimulakan senyuman...mood pon terus jadi ok gittew maka semangat pon pulih seperti sediakala...i mean, semangat nak blajo la kannn....bila badan tak berapa sihat, mmg semangat pon a bit down la i would say and that got me worried gaks la for a moment...

Wokesss daaaaaa.

Saturday, October 18, 2008

SEM workshop III

Semalam badan macam ala-ala tak berapa nak sihat balik....dunno..cuaca dah mula panas kat luor kot gamaks nyer yg jadik cam nak demam balik....tp...come to think of it, aku rasa hat baru2 ni nak demam tak keluo kot sbb tu ler..ntah...so aku dah gi ler farmasi beli ubat 3 in 1, cold + flu + cough sambil2 dalam hati kata.." ni kalo ponteng workshop esok *harini* pon cun gaks nih hehehehe"...So, balik ajor, dinner bagai, telan obat dan zzzzzzzz.

Come morning tadi, feel a bit better so pegi gaks la workshop tuh..sayang beno nyer nak ponteng hat nih...for reasons mentioned in earlier entries. So, berpergian gaks la aku tadi.....homework aku tak buat setelah aku survey kengkawan sumer pakat tak buat hahahaha tengok2 mmg dia tak kisah pon.. sbb dia yg bagi jawapan terus kat board huhuhuuu...well, dalam aku dok ingat aku sure tak leh pick up apa yg akan di ajor harini sbb badan kurang sihat serta tidak revise...surprisingly..cair jugak la otak aku tadi...lupa nak makan obat sebelah pagi.. so sampai kol 10am lebih gitu..badan down balik...baru kelams kabut nak makan obat... in about 2 hrs time, obat ittew mula kasi effect so ini badan sudah mula melayang-layang seperti jugaaa otak aku yg mula melayang-layang hahahaha...so, sampai lunch ajer then aku chalo dah. Balik umah, badan mmg melayang-layang tahap gaban....ekoran full effect of that obat.. maka, dengan heaven skali aku tidoq siang! huhuhuuu.

Wokesss..dah tidoq siang nih, hopefully boleh stay up utk study.

..owh yea...sebelum aku terlupa kot kot aku tak hapdet esok..

..birthday of special person esok...19.10.08

Happy Birthday Bear!! where ever you are in this wide, wide world...wishing u success in everything you do, amin...amin..amin...


Friday, October 17, 2008

Jumaat ni weh! *kes takdak idea for title*

Fuhh semalam second last class yes!...Semalam ada satu group ni buat presentation on their intergrated marketing plan of HIV awareness.....kira depa tu macam from gov's marketing department laa nak create awareness..yang lawaknyer bebudak nih gi publish/display advertisement gay tengah buat sex atas katil! kekekeke sabo jer lah. Ada tiga poster and tiga bentuk positions oleh gay hahahaha siap naked sumer cuma tunjuk dari blakang ajor laaa kannn....hadoihh sabo jer lah.. kalo pon depa ni jenis creative lot and think out of the box, takkan nak guna such ads to market.,.gerenti tak lepas nyer eheheh..sian group tu, tengah2 jalan dah kena tegur ngan lecturer pastu dah sentapz sket..jadi agak stern sket perjalanan presentation depa. Pastu, moving on..selang dua, tiga slides.. keluo laks poster gambo pisang lak tuh.. pisang yg dibubuh kondom kekekeek skali lagi pecah gelak dek bebudak class ehheeh..aku ni gelak, padahal minggu depan turn kitaorg kekekeke. Kami buat on tourism.

Harini ada defense seminar si teresa...dia yg dulu aku tgk macam ala-ala tak sempat jer meet up dateline utk defense this year, tengok2 made it jugak.. and for this round of defense she's the first to go huhuu...semangat nih..anything is possible yach! Dia mintak aku tolong catit soklan2 yg bakal ditembak.. no worries on that la..although aku rasa aku ni dah la ala-ala lembap pickup kan....tp blasah jer laa, do what i can do.

Esok, another round of SEM workshop...tp james kata should take till around 3pm ajor..oklah kot.. tak berasap kapla kot, tak berpinor mata kot....erkk..entah aku ingat lagi ke dak apa aku blajo last week tah maklum la memory 2Gb kan kekekekeke lepas abes course tuh aritu, jeling pon idak aku kat file nota2 dia hee hee hee.. ni lah tabiat student yg sejati thee hee hee..bak kata fudh, baru ada klas! kekeke. Then sunday ada invitation..tu jer lah kot...

Wokessss daaaaaaaaaaaa

Thursday, October 16, 2008

Good news..and inspiring too!

Congratulations Dr Kun Ying!!!

Ingat lagi dak minah Thailand yg aku penah citer dalam entry2 aku berkurun2 dulu...yeappp....after minor corrections to her thesis, she made it!!

Bernado

Semalam aku dah start bina measurement scale untuk item-item yg aku akan guna dalam model research aku...one down, 10 more to go. Kan aku cakap nak work on methodology...bila aku selak-selak balik what i have done on this part months ago..rupa2nya sumer masih relevan dan significant, so tak banyak yg perlu di tukor...cuma tang measurement jer. Now aku tengah mencari lagi nih, malaysia punyer product-based online communities. hrmmm..satu kojer gaks nih...

Si bernado yang baru-baru ni kena sound ngan sv dia dan kantoi sedang goss ngan aku, tak abes-abes lagi berciter pasal hal tu hehehehe. Actually the reason why dia ada sket vengangs ngan sv dia sbb depa ni kind of ada disagreement on how things are supposed to be done...bernado ni dalam dia baik-baik pon ngan aku... in the sense, been helping me la kat sini..ganti si daisy nun..kadang-kadang sinis jugak orangnyer..sabo jer lah aku..so kadang aku maleh nak layan dia..kekekeke aku pasang headfon jer laa nih..then buat kojer...peh tu kejap2 dia sound aku laks tu..."how can u read when u're putting sounds in yr ears.." ek elehhh sabo jer lah aku mamat nih, suka aku la kan kekekeke. Tapi dalam sinis-sinis tu, sokmo ajer dia offer aku coklat cadbury...aku always politely decline..."no thank u bernado.." and dia akan balas.."come on, take it H..i know u want it, just take it.."..so aku pon blasahhh la kannnnn sbb mmg suka coklat pon hahahaha.

Hal keyboard aku yg baru2 ni kan... aku kan pakai temporary keyboard yg pinjam kat pc lain...so aku idak ler tuko balik ke keyboard asal aku..sbb dah selesa ngan keyboard pinjam tuh... dia mai kelmarin.. dia yg ngingatkan aku..."let's try on yr keyboard if it works.." cesss..sabo jer..aku ingat nak pakai terus jer keyboard pinjam aku nih kekeke.. baik dia nih, walaupon sinis orangnyer. Kelmarin dia cakap kat aku,..."H, it's okay if u wanna pray here instead of at the roundhouse *surau univ*. Sebab aku kalo masa dia takde, aku semayang kat sini jer..tp bila dia ada aku gi kat roundhouse...understanding mamat nih. I think he's interested in ppl's culture lah. I should learn more from him lah.

Oh ya...smlm dalam aku sembang-sembang, aku cakap kat DL ptg smlm.. takde saper ke nak buat open house mlm nih *smlm* sbb aku maleh nak masak..kekekek..kena gelaks ngan DL hahaha..tapi kan DL.. masin lah weh mulut aku...smlm si Sal ajaks makan kat umah dia elok aku nak balik umah tu... fuhhh blasahhhhh hehehee.

Wokesss.. tu jer.. ptg nih ada kelas....2 more classes to go.....in fact, lectures are over... ni major project presentations ajor... and my turn next week tuh.

Okesss daaaaa.

Wednesday, October 15, 2008

Friend and/or foe..

Semalam sembang ngan a fren of mine nih...jarang sembang ngan dia ni dah....bz beno kekdahnya...tapi aku sentiasa ingat kat dia...dalam bersembang setelah sekian lama tu, terkeluo kisah sorang bestfren aku dulu...


The one mistake yg ex-bestfren aku buat yg aku tak dapat terima dulu ialah dia menipu aku.. menipu aku idup-idup when i thought he was one of my bestfrens...close la, mmg close amatz...aku ada buat research dulu, and masa tu dia tak keje tetap masa tu and i need assistant researcher utk tolong collect data kat KL...aku tanya dia betul2 boleh buat ke dak.. i'll pay and all, kalo tokleh takder hal, kot kot mana aku cari org lain..cuma aku approach dia dulu la...and dia kata, sure no problem.. kengkawan kan katanya...ok..so all set, the questionnaires were given to him.. kita ni dok jauh2....then...bila tiba time dia sepatutnya return the filled questionnaire tuh..dia dok delay delay.. well... i dont mind, kot kot lom siap lagi ker apa...ok...


..but his biggest mistake was.....dia kata kat aku, okeh dah siap dia dah pos by mail kat aku all the questionnaires *utk research, q'aire ni mmg plg penting la sbb data tu, takde data tak jadik research*. Okey la.. aku tunggu berkurun2 tak terima2...i actually got a hunch yg dia tak send kat aku pon.. but i gave him chances.. all too many chances for him to admit.. admit ajer kat aku yg dia tak buat and i'm willing to forgive and forget, knowing that aku akan usahakan alternative lain utk setel kan bab nak dapatkan data nih...but he didnt. He insist on saying dia dah post. Okey, no problem i said.


What i did was....aku amik cuti then gi KL....aku investigate bagai nak rak..trace back mana peginyer q'aire aku.. i'm prepared to tembak & komplen Pos Malaysia lagi for this kind of mistake...when dulu2 kan ada kisah kes surat2 tak sampai nih. In other words, i trusted my bestfren lah nih. Aku pegi pos shah slam jumpa manager bahagian mail dia.. aku masuk bhg timbunan surat2.. jumpa person in charge..mmg aku trace dan selidik giler...tak abes kat situ, aku contact lak pos besar kat kl, aku tepon org sana, org sini...bill tepon usah citer ler..org2 pos mesia baik shah alam maupon kl; the managers in charge, the supervisors sumer been very good and willing to help me in tracing back mana peginyer documents aku tu...sbb depa takot2 mmg depa nyer salah...tp, to no avail. So, aku balik semula.


Tapi tak abes kat situ...in the mean time, aku citer sumer steps yg aku amik ni pada **...yerlah bestfren kan.. sian kat dia dah penat2 collect kan data, tak sampai laks kat aku. Well, ** ada kata kat aku dia pos dari seri kembangan nyer pos...so agaknya ** ni tau aku akan ke seri kembangan laks, dia pon one day call aku, bagi aku no siri pos dia tu. Okeh lega aku. Meaning, mmg betul la dia dah pos kat aku..cuma belum sampai kan...okeh.


Nak jadi kisah, dari kejauhan aku call la pos seri kembangan, cek no siri yg ** bagi aku nih....nak tanya bila di pos nak suruh depa track dalam sistem depa.. sbb dok tak sampai2 lagi nih....and.....and....and....part nih lah yg melukakan hati aku....even masa aku tulis skrg nih pon bergenang jugak air mata aku....


It so happens that, with that no siri, nama pengirim dan penerima adalah cina dan ianya bukanlah bungkusan, just letter... dan dalam sistem depa tunjuk si penerima dah dapat dah pon surat tersebut....and with that, i rest my case...tak kosser dah.


Well, of course drama tu tak abes kat situ....aku email lah si **...citer sehabes2nya.. giving him last, last and last chance to admit his mistake and apologize.. i value the friendship more than the data... i can find alternative way to get it solved, sure thing *in fact mmg setel pon menda alah tu*...but he didnt bulged, he didnt. So, aku lah yg putuskan persahabatan itu...and i still remember being jahat nyer aku i said to him in the email..."kalau document tu sampai kat aku esok, atau sebulan atau setahun atau 5 tahun lagi...aku akan pasti datang mengadap ko and apologize kat ko, i'll do that.." tapi...sampai ke sudah..takde menda alahnyer...



..tu lah kisahnya....naper aku tetiba citer kat sini? ..hanya Tuhan jer yg tau naper aku tergerak tetiba nak citer kat sini sekarang...agaknya ada member lama dok nak tau kisah kot, sbb tu aku citer nih.


Anyway, i've so many times said...people change.....so, berbalik pada skrip2 sembangan aku ngan a fren of mine tadi....


Ija (14/10/2008 12:08:19 PM): apa citer **?

Ija (14/10/2008 12:08:21 PM): ada contact ker?

X (14/10/2008 12:10:41 PM): tu le..** ada anto sms tanya kabo

X (14/10/2008 12:10:48 PM): aku tak reply pun

Ija (14/10/2008 12:11:02 PM): apa citer gamaknye dia?

X (14/10/2008 12:11:02 PM): ntah la...masih agak sukar juga utk mengikhlaskan diri


Ija (14/10/2008 12:11:08 PM): tp kan ...

Ija (14/10/2008 12:11:12 PM): aku sejak2 bulan posa baru2 ni..

Ija (14/10/2008 12:11:14 PM): macam..

Ija (14/10/2008 12:11:20 PM): seolah2 dah bersedia nak memaafkan dia...

X (14/10/2008 12:11:22 PM): tgkle..insyaAllah dibulan baik ni...aku ingat nk contact dia

Ija (14/10/2008 12:11:23 PM): tak tau naper...

Ija (14/10/2008 12:11:36 PM): *kiranya slama ni aku lom maafkan dia la ni*

Ija (14/10/2008 12:11:39 PM): jahat kan aku...

X (14/10/2008 12:11:40 PM): elok tu ja


Ija (14/10/2008 12:13:04 PM): hehe

Ija (14/10/2008 12:13:06 PM): bukan.,,

Ija (14/10/2008 12:13:13 PM): kita kalo nak buat apa2.. biarlah ikhlas dari hati..

Ija (14/10/2008 12:13:16 PM): bukan di buat2

Ija (14/10/2008 12:13:22 PM): kalo aku, camtu la

X (14/10/2008 12:13:30 PM): betoi kan

X (14/10/2008 12:13:41 PM): tak seihklas mana la kiranya tu


X (14/10/2008 12:13:47 PM): nanti aku reply sms dia

Ija (14/10/2008 12:13:51 PM): okeh gini...

Ija (14/10/2008 12:13:59 PM): ko kata aku kim salam boleh?

Ija (14/10/2008 12:14:03 PM): sebagai intro dari aku...

Ija (14/10/2008 12:14:16 PM): then tgk dia ingat lagi dak kat aku.....

Ija (14/10/2008 12:14:24 PM): how many yrs eks it has been?

X (14/10/2008 12:18:52 PM): rasanya bertahun juga tu


..erm..tu lah kisahnya utk entry blog aku harinih hehehe idak kalu takdak idea laks heheheh....bila aku baca2 balik kisah nih kan...ropernya, aku nih keras ati eks..that i have never forget this thing for more than 4 years already huhuuu

Tuesday, October 14, 2008

Feelin' better

Harini dah rasa a tad bit better lah dari semalam...setakat sekarang ni laaa...mmg minum air masak byk2 ler smlm....and dok kebam asam jawa ittew....baru perasan asam jawa ni ada sket masin la.. heaven laks kebam nyer.. sbb dah perasan ala-ala ganti asam masin laks hehehe. Balik semalam singgah ke coles sbb nak beli orange juice utk bawak ke school harini...and dalam tak larat, tak larat badan tuh couldnt help noticed yg kat coles dah keluo dah jual christmas items *dasar sangat!*.....look forward jugak utk christmas sales season nih sbb ada menda aku nak cari masa ni nanti...Then kat umah, lepak2 kejap...then minum panadol soluble, tah tak perasan pulak sebijik ke dua bijik yg dibubuh dek amran. Aku main minum jer. Dia punyer le buh sampai sepenuh penuh tidak segelas air tuh.. jenuh aku nak perabih...idak kalu, aku nak minum separuh jer laaa..janji ada portion ubat tu dalam badan...tapi di tunggunyer jugak sampai aku perabih tuh! *teesh, yg nih kembung i minum nyer teesh! kekekeke*

Thought tak akan bangun tengah malam to work..thought will tido straight sampai subuh... but then terbangun jugak dan terus buat keje sesikit lagi.. alhamdulillah....alhamdulillah...keje yg berdikit dikit aku dok buat tuh siap gaks pagi tadi huhuuuu and this morning i feel a whole lot better, not sure due to improvement on my kesihatan badan or improvement in my mind due to keja yg tersiap tuh hehehehe...

Well, naper berdikit dikit eks? i have always felt that writing process can't really be pushed and especially in academic writing *my case*, doa ajer lah yg kita sentiasa dikurniakan kecerdasan akal fikiran so that akan dapat keluokan idea2 utk menulis. It is true indeed..coz not necessarily when u lepaks & relax, ideas will freely datang bergolek...and on the other hand, when u're too busy and tight and like breathless yourself, doesn't mean idea tu tak akan datang....doa2 ajer lah tiap masa...and owh, i'm talking about doing academic writing here.

In fact, seniors have told me that writing stage is the hardest..despite having all facts and figures in front of them... it is the interpretation and putting down together is the hardest which i agree..and finds that writing literature review is the hardest stage thus far for me. Kira bottom line is, kena ada petunjuk & hidayah jugak la baru nampak jalan nyer...Macam jugak aku cakap kat bernado and johra *depa tgh belajo software leximancer yg aku dah blajo last semester*, nak belajo guna software tu tak susah mana...plg2 pon ikut manual or trial & error sure boleh dapat one...it's the interpretation that's most important.

Wokeh.. it's mid of october already yach..huhuhu...oh btw, smlm terserempak ngan my sv...the last time bumped into him was masa before kelas yg aku ponteng tu last thursday...i've been very careful to avoid him coz i know he'd asking me naper tak datang kelas hahahaahah...true enough, smlm dia tanya naper tak datang.. kekekeke..guess apa reason aku?? take a guess! hahahaha

Wokesss...nak work on methods ni pulak for the next couple of weeks...aku suka gaks buat part nih sbb ianya tak lah conceptual sangat....more on how i plan to operationalize my work..lebih practical gittew..

daaaaaaaaa

Monday, October 13, 2008

Missing my weekend

Over the last two days, as reported earlier I've been attending that SEM workshop..although i miss my relax and peaceful weekend, no doubt this workshop is very insightful..considering this is my first time ever attending such course, free of charge when it will cost thousands ringgit to attend one in mesia...and i'm pretty sure...almost 90% confident *ahaks!* that i'll be using this data analysis method in my study later.... but then again, everything is so subjective, yes? Well, to tell the truth, i wasn't that blur in the course.. kind of able to grab the general and overall idea although i still need to revise on the specific details later. Colleagues yesterday been telling me that, it's okay to feel lost in this first course as everybody does the first time!! Almost 2 third of the workshop participants attended twice already and i know one or two who attended the 3rd time. Anyhow, i have exercises to work for, for the last class, this coming saturday.

I thought the instructor is enchanting and has his way of presenting his lecture considering this is a very highly technical kind of workshop plus knowing that some of us attended for the first time. He's being nice that, everytime in a new session *i mean after every breaks; morning, tea, lunch & afternoon tea*, he would always start with a story about himself.. very relax and leisure kind of story that usually ended up with a loud laugh from all of us. So, i think he'd just wanted to loosen up a bit the tense in the air. i like!. Surprise suprise, despite being a professor who sound and look humble himself, his favorite pastime is racing cars! yess..driving those racing cars and joined the competition himself.. interesting! Okay, enough about him...owhh one last bit of information about him, he's invited from univ of colorado.

Upon waking up this morning, i realized that fever is about to come my way..alert! alert! hahaha pathetic! takut sangat ngan demam hahaha. Bukan takot, but as i've many times mentioned here, i can't afford to be down with demam. well....nak demam tu, demam la gaks kannnnnn...yg pasti, kalo dah demam tu, amik la ubat yg sebetulnya hahahahahahaha *pasal aku gelaks tah! LOL*. Anyway, nampaknya, rejim minum air masak bergelen2 lah ni, plus orange juice and today ni ha dah bawak satu tupperware kecik asam jawa. Ni my mom nyer pesanan... bila badan dah rasa ala-ala tak sedap... kalo maleh nak buat air asam jawa *in this case, tah ada juai ke dak*, kebam la asam jawa ittew. Walaupon dedulu aku nggak percaya, tp i've tried once and it worked...so skrg aku ikut la cakap mak tu kan hehehehe.

Schedule for my weekends masih penuh....sampai ke ujung bulan ni..ie. sampai ujung syawal hehehe..full with open house invitations... plan to attend them, insyaallah. Hari sabtu haritu kelmarin, attend umah ida & affan dan kak nora & jumadi. Hari ahad smlm laks, attend umah wai & asrul, zurin & abg lan and kak dewi & ezidy *yg nak balik mesia soon*. Sumer ni dok kejap2 jer.. ada la dalam stgh jam jer kat umah memasing...takat sentuh2 food jer sesikit, the rest tegur2 and sembang2 japs ngan hosts and other guests. Tak larat sbb baru lepas kelas tu, penat sangat badan. Somehow, it is all in our mind...ie. mind set gitu. Kalo weken2 lepas bila tau ada open house, sangat look forward knowing this is the time to gather with the rests of the community members besides having good food. Tapi aku nih once tau ada course nih, siap terpkir dua kali nak gi ke tak umah2 yg menjemput nih...but then pkir2 balik, datang jer la kejap buat jenguk muka jer kan..

Wokeh laa..tu jer lah kot....daaaa

Sunday, October 12, 2008

SEM workshop II

Fuhhhh...survive jugak aku dua hari nyer workshop ni...iskk....although the course content tersangatlah penting nyer serta menarik... tapi masuk lepas lunch hari kedua (harini lah tu) aku penin-penin lalat dahhh..Maklum la, tengok figures dan formula yg cacing kerawit.. ditambah pulak dek professor tu bila dia tgk jer figures/findings yg keluo tu dia dok owhhh ahhhh sengsorang dia kekeke org lain tak baper nak paham..

Anyway, mmg aku sakit belakang, dahi dah tak larat nak kerut dah...badan aching balik nih....ada open house lepas nih 3 umah.. kalau turutkan hati toksei gi nih.. isk...tapi dah janji kata nak gi...

Wokehhh i'm outta here!

Saturday, October 11, 2008

huhh berpinor mata!

Setel dah course part 1 for today...lepas lunch tadi berpinor gaks mata huhuu..yang lelain pon dah slowwww jer dah....iskkk esok ada lagi nih!

SEM workshop I

Harini attend SEM workshop kat school ni... quite large crowd, informative workshop, participative participants and interesting professor.


Ni tengah break lunch...kang sambung balik.


Abes workshop ni petang kang, nak nyinggah umah Ida and Zurin for raya open house.


Daaaaaa....

Thursday, October 9, 2008

Point form

1. Dengan vangga skali nak bagitau smlm aku ponteng kelas....dah dekat2 kol 6pm..tetiba ting!! nak ponteng! maka....instead of melangkah masuk dewan kuliah, melencong ke arah pintu keluo. So as much as i am predictable, i am unpredictable too...and as much as i am unpredictable, i am predictable also lorrr hehehehehe. lantak. Tu lah...niat kena tetap.. kalo dah pasang niat nak ponteng kelas di suatu hari yg indah, maka akan tercapai jua, hahahahaha.

2. My sleeping pattern still go haywire after ramadan baru baru ni. In that, tengah2 malam still terjaga. Tapi aku tak kisah dah skrg...bebila jer aku terjaga tengah malam, iaitu terjaga yg segor bugor...instead of aku golek2 cuba lenakan mata..baik aku bangun...kurang kurang dapat gaks buat mende yg berpekdah..contoh, kalau pon sehelai daripada satu chapter buku atau sehelai daripada satu journal article yg dapat dibaca dengan kusyuk atau satu perenggan daripada satu helai word document yg dapat ditulis... jaaaaadiiiiiiii laaaaaaa...dan selalunyer ni ubat yg paling mujarab utk aku sambong tido balik kang hahahaha.

3. Semalam aku dah lena tido dah...now rasanya dah segar dah badan....so sepatutnya, jadi lebih alert dan sharp lah....sepatutnyer lerrrrr kan hhehehe..well, u know how mood can be cranky when u got not enough sleep.

4. Rasa terharu sbb smlm ada one of my fren sini kata, my rendang daging the other day was the nicest she ever tasted, when she is a good cook herself.. pandai buat rendang tok yg aku sendiri tak reti walaupon org Perak and she's not! shame on me! huhuhu. And, like i told a fren of mine smlm, it's a wonder how little little things can turn your mood upside down, yet it is also a wonder how little little things can pick you back up.

5. daaaaaa...ada lagi kang, aku tambah.... nak baca satu helai daripada satu buku ni kejap hehehehe owh btw, my one and only exam date dah kuor, 31/10/08. owh baru tingat, my inlaws akan gi haji pada 31/10/08 ittew jua......sesunggohnye segala yg berlaku ada sebabnya, ada hikmahnya...alhamdulillah atas keputusan yg telah dibuat.

6. Ok, daaaaaa kali betui betui gi baca buku heheheeh

Keyboard

Semalam aku tertumpahkan air sprite on my keyboard..obviously it was not intentional. I took that bottle of drinks at the foyer after the seminar yesterday back to my place.... i didnt shook it, turned it upside down or whatnot. I just opened it in front of my pc..while continue on working and suddenlyyyy a BIG splash all over. A huge one i would say. So, kelam kabut after that cuci2.. and all that....

Suddenly, wierd windows started to pop up...although i thought that was wierd, i didnt concern much. Today, when i wanted to work on word documents.. everything went haywire...all got to do with the keyboard....rete skolah aku nih, bukan rete aku...

Bernado came to help me just now...testing all buttons on the keyboard and he suggested me to change keyboard for a while..so skrg guna keyboard pc lain..temporarily.

hrmmm.......aku rasa ada buat salah kat org nih smlm.... or put it the other way round, ada org terasa hati *or amik ati* ngan aku nih semalam...saper-saper pon...ampun eks??? *sounds serious eks?...i am!*

Wednesday, October 8, 2008

Back to work kengkawan huhuu

cewah cewahh..tapi aku macam nak cari excuse jer lagi boleh dak? hehehehe

Aku takleh tido la pulak since kelmarin...hayyo....smlm balik dari school terus mau siap2 utk tido...tapi mata tak lena, but badan is aching...hrm...so bangun balik buat hot choc...then tido balik...on and off gitu....siap rendam kaki dlam air suam lagi ikot petua si ayu tu haaa kekekekek ni weng weng nih.

Semalam nothing much.....in the morning..boss datang and we talked lamaaa....well idak ler lama sangat kot.. but had some fruitful discussion la pertaining to my defense nih....suddenly he asked me yesterday .."have u started thinking of the date to defend?"..ahaaa and i thought that's encouraging enough when all these while he kind of keep on putting it behind.....so aku cakap, targeting for january..he said, january and february will be a quiet time for the school.. everybody's going away..hrm...so he suggested march...oklah ...walaupon tak meet ngan my target that was set earlier *plus i'm not convinced myself that i can get things done by january*...there's blessing i suppose..at least..ada nyer dateline ni aku suker sbb aku nampak ada line disitu kekekeke line tuh! korang tau tau ajer laaaa kan bila aku keje tanpa dateline huhuuuu...a forced dateline works much much better than self-imposed dateline bagi aku yg tak berdisiplin nih heheheh.

Tu jer lahhh..undangan open house raya masih datang mencurah-curah hahahahaha mencurah2 tuh! sure tak tolak nyerrr kekekekeke...thought utk haplod gambo sorang colleague aku yg baru hehehe but then, tak jadi lah huhuuu.

p/s: ehem! walaupon tajuk bunyi sebegitu... aku actually dah mula dah nak rangka2 & plan2 apa2 pojek mega nih *weiii bukan preggie ok!*..coming soon huhuuuu!

Tuesday, October 7, 2008

Raya keenam - raya open house @ randwick










Wokesss..terlambat sket hapdet pasal my open house semalam.. pepagi tadi datang school lambat sket..sambung2 kemas apa yg patut kat dapur nun. Ringkas jer la eks.. malas laks nak elaborate panjang lebor hehehe

Malam kelmarin, around kol 6 or 7pm gitu kot baru start the preparation.. amran tolong aku banyakkkk..dia yg tolong potong2 sumer.. aku ala-ala chef jer..letak ingredients secukupnyer yg nak di potong2 segala bagai.. then aku masak jer la...setel mlm tu around kol 12.30am..by this time, major work dah siap.

Semalam, kol 5.30am bangun kekekek semangat tuh! hehehe..harini yg tinggal nak buat kukus pulut and siap2 last minutes thing jer lah... jemputan nyer start at 12pm tp by 9.30am dah siap.. aku leh tido se round lagi sejam hahaha dasar sangattt!!

Menu : mee kari, pulut kuning, rendang daging, cocktail, tiramisu tempah kat member and kuih raya import dari mesia. All food licin..tinggal kuah mee kari jer ada sikit.. mee laks, dari 14 paket, tinggal balance sepaket jer..rendang habis, pulut kuning tinggal dalam sepiring jer...alhamdulillah..

Guests: everybody turned up, alhamdulillah...very der meriahs rumah aku smlm..everything went well, syukur sangat...total guests ~ close to 60 ppl plus anak2 masing2.

Closure : last guests balik around kol 5pm gitu..sejurus itu.. aku berkemas ala kadar.. amran dah pancit.. then aku stop, go online! hahahaha.. dah lepas2 maghrib tu, sambung kemas lagi.. then zzzzz.. aku bangun pepagi ni, dah clear dah meja segala bagai dah elok dok tempat masing2.. si amran setelkan.. so pagi ni aku setelkan balance kat dapur.


the end. hee hee hee.

[Addendum for future reference : 09.10.08]

Guests = 60 ppl
Mee = 14 packets
Kuah mee = 19L
Daging = 1 kg
Pulut = 1 kilo
Cocktail:
Susu cair carnation cream = 9 tin, saiz besar
Cocktail buah = 5 tin saiz besar
Nata de coco = 8 packets saiz sedang

Monday, October 6, 2008

Raya keenam..

Meks baru lepas setel open house umah meks.. ala-ala kepenatan.. but sangat sangat satisfied! syukur alhamdulillah.. esok aku citer. Ni umah lom kemas lagi nih..


Syoknyerr tengok YM aku meriah!!

Sunday, October 5, 2008

Raya kelima - open house at yanie's and nora's ~ Eastlakes

Tak larat nak berciter gaks....ala-ala penats....lagipon ni dah nak masuk ke dapur laks nih..so letak gambo2 jer lah.....

Welkam back to work, peeps!!







Daylight saving starts

Starts today, so kena cepatkan jam by 1 hr...meaning skrg beza 3 jam lah ngan mesia....where mesia lambat 3 jam dari ostolia..

Hari JJHR umah nora & hazizan and yanie & farid.

Saturday, October 4, 2008

Raya keempat - Jamuan raya anjuran Msd @ mesia hall

Penat aaa...campur ngantuk..so malas nak citer2....gambo2 ajer lah..


..with syamil (t-shirt merah) and his osmet, Arif (t-shirt putis)

..tengah makan..

abg sani, ustaz zuhir, amran, jumadi

..ustaz semangat berposing!

...farid, gjoule, cikpah and darwisy

..the crowd


..amran, me, yanie, gjoule, cikpah, anak abg is & kak nira

..farhana, kak nora, me, Is, yanie, darwisy, cikpah

Esok laks sambung..tak larat.. mau tidoooooo...

Friday, October 3, 2008

Petang raya ketiga..

Harini macam biasa ada kat school.....mungkin sbb biological clock ni belum berubah so dalam kol 4am lebih gitu senang jer terjaganyer pagi tadi.. sokmo2 around 3am terjaga gaks..macam masa2 bulan posa haritu..tp maleh nak bangun. Subuh pon masuk awal and habes pon awal.....kol 5.20am plus plus gitu, dah naik matahari yewww... but i like!! Aku suka siang yg panjang...sbb kalo time winter, walaupon baru kol 6pm tp dah gelap, isyak dah..aku pon jadi ala-ala psiko nak tido dah hahaha. Some more, aku nak perabihkan assignment pagi tadi.

Anyhow, disebabkan bangun awai terus ke school tadi... masuk kol 1pm lebih gitu mata aku pon mula la terpisat2...so aku terus balik umah awal..tido..zzzzzzzzz heaven! siap mimpi2 lagi!

hrm.....mood cam out laks kejap.....wokes nak perabihkan asainmen nih.

Raya ketiga

Gambar-gambar raya pertama..










Semalam aku dah masuk opis...sunyi sepi environment aku....i mean cyber environment...ym list aku pon clear jugak hehehehe...so basically aku just finished up my assignment..*lom abes lg pon*.. plus ada discussion gaks smlm kejap....owh yeaa...si bernado ni pindah dok sebelah aku nih ha pulak...dok tempat daisy yg lama...pakat rajin lagi la aku bersembang ngan dia....owh DL!! aku dah ter-slip *konon* tanya dia pasal partner dia.. whether dia single or not huhuuuu.....camner eks aku tanya haritu...*jap pikir*...ahaaaa.. hr tu pasu2 si daisy and heather jatuh dari window pane ke carpet bawah.. so berderai tanah bersepah....only 2 of us ada kat sini, both of us were quite surprise...tingkap sape bukak tah over the weekend tak tutup.. so si bernado ni terus amik buh balik dalam pasu... so aku pon masuk jarum la sikit....

Aku kata dgn gaya ala-ala casual laa macam tak penting laa kan....
"erm..bernado, u love plants eh? u have such a soft heart *cececece ayat intro aku kekekeke*

"are u still single or have someone back home or here..."

hehehee dia laks ngan tersipu2 jawab sambil ngelak...
"i can't really tell u....it is something that your religion will not accept"

.. tu diahhhhh that really caught my attention tau!! Stop sampai situ jer sbb aku tak gemor bertanya mende yg org takmo bagitau..... tp aku macam nak speku either stay together or dia ni gay kot, boley dak??? jahatt aku! hahahahah.

Anyway, tuko topik. Semalam lepas maghrib gi beraya umah emelia & shahril dan fizza & hisham....bertembung ngan insan & lia, yanie & farid and another couple, sue. Lepak2 kejap then balik la....biasa2 jer...masa masuk jer umah emelia, si insan nampak aku dtg ngan amran, dia terus cakap..."baru lerrr senyum sampai ke telinga..." then aku sahut laks kat insan.." aku dah ngadu kat amran tauuu 2 pages long nyer report!!" gelak beso member hehehe..joking joking jer kan insan..maaf zahir batin eks....

...owh ya..dapat 2 belated kad raya from DL and ady... thanks ols! Bila dapat kad si ady, aku tersengih-sengih sbb dia address aku as..."my beloved sister" huhuuu okes my beloved brother, thank u yam leaf for the card!...dan bila dapat kad si DL laks aku terkekeh-kekeh gelaks sbb dia address aku as.."gojez hazeliza haron" hahahahaha gojez tuh! sib ejaan dalam bahasa melayu... idak kalu, buat malu aku jer weiiii sbb admin asst tu mesti kata dalam hati.."dream on!!" hahahaha. tapi mmg aku gelak giler lah baca smlm kekekeke.. seperti biasa, chop lipstick mu tu dah jadi trademark ko kannnnn.. ni lipstick apa laks wei?? lancome? dior? ke avon? kekekeke whatever it is, thank u so much!!

wokes la....tu jer.. daaaaaa